'DOŠLO JE VRIJEME'

Zatvara li PIK pogon mljekare Tonka na Škurinjama? Nakon 70 godina proizvodnje, na stolu je nekoliko opcija!

Po svemu sudeći, ostvarit će se najave kako će nakon višedesetljetne tradicije proizvodnje mlijeka u Rijeci PIK-ova mljekara otići iz grada

PIK Rijeka, jedina mljekarska industrija u PGŽ, razmatra zatvaranje pogona mljekare Tonka na Škurinjama nakon više od 70 godina proizvodnje.

Do redakcije Riportala iz izvora upućenog u zbivanja i poslovanje riječke tvrtke stigla je informacija kako su povećani troškovi proizvodnje – cijene energenata i sirovina – ali i nedostatak domaće sirovine te skupa a nužna investicija na postojećem postrojenju kumovali da se odluka o preseljenju čini sve izglednijom.

PIK Rijeka ima tradiciju proizvodnje mlijeka, pekarskih proizvoda i tjestenine od 1947., te je i danas sa svojih dvjestotinjak zaposlenika vodeća prehrambena industrija u Rijeci i jedina u Primorsko-goranskoj županiji koja prerađuje mlijeko i mliječne proizvode. No uskoro tome više neće biti tako, sve je izglednije.

Iz izvora bliskog Upravi Prehrambeno industrijskog kombinata d.d. Rijeka potvrđeno nam je da su se stekli svi uvjeti da se ozbiljno krene u – kako sada stvari stoje – preseljenje mljekare Tonka sa Škurinja u – Liku! Iako su u tijeku tek pregovori o tome, ovo je zapravo veliko iznenađenje jer se kalkuliralo – ako do preseljenja dođe – da će se mljekara preseliti u Industrijsku zonu Kukuljanovo.

“Prije sedam, osam desetljeća Škurinje su bile predgrađe Rijeke, danas je to centar grada. Postoji više razloga koji idu u prilog odluci o preseljenju mljekare Tonka – jedan od razloga je i ekološke prirode, jer je intencija da se industrijska proizvodnja seli iz središta  gradova, ali ključan razlog su – troškovi proizvodnje. Oni bi bili puno niži ako se mljekara preseli u krajeve gdje bi domaća sirovina – koja nam inače nedostaje – bila takoreći ‘nadohvat ruke’, i na taj način se izbjegavaju veliki troškovi prijevoza sirovine’, rečeno je Riportalu.

Naš izvor dodaje kako Rijeku i dobar dio Primorsko-goranske županije više ne možemo zvati krajem koji je okrenut poljoprivredi i stoga proizvodnje mlijeka u takvom okruženju postaje pomalo anakronizmom. Jednostavno, mljekari nedostaje sirovine za proizvodnju – mlijeka!

Naš izvor blizak Upravi PIK-a otkriva i kako su u tijeku pregovori s nekima od poželjnih strateških partnera. Odluka o možebitnom ulasku strateškog partnera u PIK Rijeka trebala bi biti poznata za dva do tri tjedna.

Zaključno, rečeno nam je kako Uprava svim snagama pokušava pronaći rješenje koje bi omogućilo nastavak proizvodnje uz zadržavanje kvalitete koju su i do sada jamčili kupcima.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari