Grad Rijeka i STEP RI zajednički u projektu međugeneracijske potpore društvenim inovacijama 

Foto: Grad Rijeka

 

 

STEP RI – znanstveno tehnologijski park Sveučilišta u Rijeci i Grad Rijeka od travnja ove godine započeli su partnerstvo na još jednom Europskom projektu – IN SITU (Međugeneracijska shema potpore društvenim inovacijama) iz programa Interreg Central Europe

Cilj projekta je razviti i implementirati prilagođenu uslugu razvoja poslovanju i program podrške istom kako bi se promicala integracija ugroženih skupina na tržište rada kroz društvene inovacije i nova društvena poduzeća te u konačnici smanjila nezaposlenost. U projekt je uključeno šest regija centralne Europe, ukupno 12 partnera te deset pridruženih partnera iz Austrije, Hrvatske, Italije, Njemačke, Poljske i Slovenije. Projekt traje 36 mjeseci i završava u ožujku 2022., a ukupni proračun projekta iznosi 2.151.900,00 EUR.

Projektne aktivnosti usmjerene su na mlade i starije (50+) dugotrajno nezaposlene osobe, koje su u najvećoj mjeri pogođene negativnim društveno-ekonomskim kretanjima, a čije trenutne kvalifikacije ne odgovaraju zahtjevima tržišta rada. Kroz projekt IN SITU omogućit će im se međusobna suradnja, povezivanje i uzajamno učenje, te razmjena iskustava kako bi zajednički prevladali nedostatak vještina i kompetencija. 

Programski koncept IN SITU projekta predviđa uspostavu tzv. trokuta ključnih regionalnih aktera, koji dolaze iz područja stručne podrške, skrbi i neprofitnog sektora, društvenih inovacija i ekspertnog poduzetništva te javnih i privatnih inicijativa financiranja.

Ključni akteri u regionalnim trokutima međusobno će surađivati u razmjeni iskustava i znanja, što će omogućiti transnacionalni pristup rješavanju međugeneracijske nezaposlenosti i socijalne isključenosti. STEP RI i Grad Rijeka predstavljaju hrvatske snage projekta, a u regionalnom trokutu priključuje im se i Centar Tehničke Kulture Rijeka, kao pridruženi partner.  

U sklopu projekta, 25. rujna 2019., u sklopu Poslovnog kutka Gradske knjižnice Rijeka, održano je gostovanje američkog stručnjaka za osnaživanje marginalnih skupina g. Briana Starra iz organizacije YWCA Metropolitan Chicago, čiji je temeljni cilj eliminacija rasizma i osnaživanje žena. G. Starr podijelio je svoja iskustva i znanja o radu na osnaživanju marginaliziranih ili oslabljenih zajednica, te načine na koji čikaški neprofitni sektor rješava goruća pitanja društva s posebnim naglaskom na metodologije financiranja zainteresiranih organizacija.

Događaj je svojim prisustvom popratila i riječka neprofitna scena, uključujući udruge SOS Rijeka, Pariter, U.Z.O.R. i VIDA.

Više informacija: Interreg CE projekt IN SITU

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari