SVJETLOVODNI SMJER 'CENTAR-PEĆINE'

Grad Rijeka nastavlja sa širenjem svjetlovodne mreže u smjeru Pećina

Foto. Riportal - M.L.

U suradnji s CARNET-om, Grad Rijeka nastavlja sa širenjem svjetlovodne mreže u Rijeci, u što je iz gradskog proračuna u proteklih šest godina uloženo 700 tisuća kuna.

Zavod za informatičku djelatnost upravlja svjetlovodnom (optičkom) mrežom u dužini od oko 45 km, koju je Grad Rijeka izgradio u proteklom periodu koristeći postojeću kabelsku kanalizaciju ili izgrađujući novu.

Time se u zajedničku elektroničku komunikacijsku mrežu povezalo 120 lokacija od važnosti za Grad Rijeku. Riječ je o lokacijama na kojima djeluju odjeli gradske uprave, komunalna i trgovačka društava u vlasništvu Grada, ustanove kojima je Grad osnivač, te specifične građevine, njih 20, od važnosti za pojedino komunalno ili trgovačko društvo.

Odlukom gradonačelnika na 12. gradonačelnikovom kolegiju, u suradnji s Hrvatskom akademskom i istraživačkom mrežom – CARNET, pokreće se postupak javne nabave za izgradnju 7. faze širokopojasne mreže.

Najnovija faza obuhvaća širenje svjetlovodne mreže u dužini od 4,2 kilometra temeljeno na izgrađenim prethodnim fazama, i to na istočnom dijelu grada, kojom će se izgraditi svjetlovodni smjer „centar – Pećine“.

Za nastavak izgradnje svjetlovodne mreže planirano je ukupno 250 tisuća kuna, od čega će svaki partner osigurati polovicu sredstava.

Ukupno je u prethodnim fazama (2015.-2021.) izgrađena svjetlovodna mreža dužine veće od 26 kilometara, u što je iz gradskog proračuna investirano 690 tisuća kuna.

Izgradnjom prve faze postigla direktna elektronička komunikacija između sudionika koja je omogućila dijeljenje usluga i resursa značajno za Grad Rijeku u kontekstu Projekta e-Škole i korištenja CARNET usluge pristupa Internetu Gradu Rijeci, kao pridruženoj članici Hrvatske akademske i istraživačke mreže, čime se za dio gradskih potreba pristupa Internetu ne koriste usluge telekom operatora već besplatne usluge javnopravnih tijela (Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNET, Sveučilišni računski centar Sveučilišta u Zagrebu – SRCE).

Idućih godina svjetlovodna mreža diljem Grada izgrađena je diljem grada, u zajedničku elektroničku komunikacijsku mrežu povezujući osnovne škole, mjesne odbore, sportske objekte, ogranke gradskih knjižnica, toplane, crpne stanice, vodospreme i druge objekte.

7. fazom projekta „zatvorit“ će se svjetlovodni prsten „istok“ čime se omogućuje višesmjerna svjetlovodna komunikacija između elektroničkih komunikacijskih čvorišta Grada Rijeke (Korzo i Titov trg) i CARNET-a (Kampus) koja daje dodatnu stabilnost postojećoj vezi, veće mogućnosti razvoja i upravljanja infrastrukturom, te uključivanje u javnopravnu širokopojasnu mrežu objekata od važnosti za Grad Rijeku i CARNET kao što su npr. Mjesni odbor Pećine i Osnovna škola Pećine.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari