OKUPIRALI KVARNER?

Ruski oligarsi posjeduju najskuplje nekretnine na Kvarneru: ‘Stare vile, prekrasne. Ali, otišle u strano vlasništvo’

Ilustracija: Goran Kovacic/PIXSELL

Što se tiče stranih kupaca, Rusi ovdje nisu u većini, ali su u većini po broju najekskluzivnijih nekretnina. I one su na svakom koraku

Prije dvadesetak godina počela je pomama ruskih bogataša za najskupljim vilama na Jadranu.

Za oko im je posebno zapeo Kvarner s otocima, a na potezu od Voloskog do Medveje, što znači na prostoru od petnaestak kilometara, imanja imaju na najboljim pozicijama.

Dok Britanci traže izopćenje ruskih oligarha i zamrzavanje imovine, obišli smo kvarnerske ruske vile, izvještava Ida Balen za RTL Vijesti.

Više u VIDEOPRILOGU:

Nekadašnja vila partizanskog generala Mirka Lenca kasnije je bila vlasništvo jednog Rusa, a on ju je opet prodao Ruskinji. Poslovnoj ženi koja ju je platila više od deset milijuna eura. Drvećem potpuno skrivena od pogleda, pripada ju joj mol i plaža.

“Jesam čula za to, navodno da su to oni ruski oligatori, kako se kaže. Samo sam čula da je prije četiri godine bio dolazio i da su senzori otkrili da je bio Putin, da li je to točno, ne znam”, rekla je Kata Pranić iz Volskog.

Stanovnici kažu da vlasnike ne vide, ali redovito čuju i vide vatromet, kad god nešto slave.

“Dođu po ljeti, možda i neki njihovi prijatelji. Nemam pojma. Ne vidimo ih tu na šetnici, a ne vidimo ih baš ni po tim vilama. Sa šetnice se ni ne vidi ništa gore. I s gornje strane, sve je to, ono, kao u nekoj kutiji. Jedino iz zraka”, kaže Elizabeta Memagić iz Volskog.

Preko svoje agencije za nekretnine, Damir s Rusima posluje dvadesetak godina.

“Poslovali smo s njima još odonda kad su otvarali firme. Da na neki način mogu steći vlasništvo na nekretnini, iako nakon toga sada mogu i uz suglasnost Ministarstva. Oni su nekretnine kupovali prvenstveno za sebe koliko ja znam. Ono što su naša iskustva nekretnine su knjižene na stvarnog vlasnika”, kaže Damir Perman, vlasnik agencije za nekretnine.

Što se tiče stranih kupaca, Rusi ovdje nisu u većini, ali ističe da su u većini po broju najekskluzivnijih nekretnina. I one su na svakom koraku.

Ova u Opatiji pripadala je Ruskinji koja je bila vlasnica i jednog hotela u Crikvenici. 2011. pronađena je mrtva u svojoj vili. Vlasnici dvaju susjednih stanova, opet – Rusi.

U samo jednoj ulici u Ičićima nalaze se dvije ruske vile. Okružene zelenilom i osigurane kamerama. Rus je vlasnik i ove lovranske vile, naravno, na najboljoj poziciji. Na drugom kraju Lovrana, još jedna. A u Medveji, pokraj nekadašnje Todorićeve vile, Rusi su prije nekoliko godina pokupovali brojna zemljišta. I to je samo mali dio onoga što posjeduju na Kvarneru.

“Stare vile, prekrasne. Al eto, otišle su u strano vlasništvo”, rekla je Petra Kinkela Jelušić iz Kastava.

Naš sugovornik kaže da nije riječ o oligarsima, već o poslovnim ljudima.

“Mislim da te sankcije neće ići i ne bi trebale ići prema ljudima koji su ruski državljani, a koji nisu na neki način vezani politikom ili bilo čim. Sigurno postoje ljudi koji bi trebali doživjet sankcije, ali to ne mislim da bi trebali bit, makar ne ovi moji klijenti”, rekao je Perman.

Ali on ne posluje sa svima. O brojnim se vlasnicima ne zna ništa. Svoja imena skrivaju, a vile kupuju preko posrednika. Sve je moguće…, izvještava Ida Balen za RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari