DOBRO JE ZNATI

Grad Rijeka objavio Informaciju za roditelje učenika i djece vezane uz povratak u škole i vrtiće

Foto. Ilustracija

Temeljem Zaključka Vlade RH od 23. travnja 2020., u ponedjeljak 11. svibnja otvaraju se osnovne škole za određene skupine učenika razredne nastave te predškolske ustanove. S ciljem osiguravanja sigurnosti te sprečavanja i suzbijanja epidemije COVID-19, objavljene su i upute za ustanove ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja te osnovne škole.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo je 29. travnja 2020. godine objavio upute za ustanove ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja te osnovne škole.

Imajući u vidu sigurnost, zdravlje i dobrobit svakog djeteta sukladno Uputama HZJZ i Preporukama MZO preporuča se ostanak kod kuće za svu djecu za koju je to moguće osigurati, a posebice za djecu koja imaju kronične bolesti (respiratorne, kardiovaskularne, dijabetes, maligne bolesti, imunodeficijenciju, djecu s većim tjelesnim/motoričkim oštećenjima) ili su u kontaktu s kroničnim bolesnicima.
Važno je naglasiti da je stav struke kako ostanak kod kuće za takvu djecu, može predstavljati manji rizik za zarazu s COVID-19. Prioritet prihvata imaju djeca čija oba roditelja/staratelja rade izvan kuće i nemaju druge mogućnosti zbrinjavanja djece.

S obzirom na to da se najvažnija preporuka odnosi na broj osoba u zajedničkom prostoru, a koji ne smije prelaziti deset, vrtići i škole formirat će skupine s maksimalno devetero djece i jednim odgajateljem/učiteljem. Nakon formiranja skupine, 14 dana od početka primjene ovih uputa uključujući neradne dane, nova djeca ne primaju se u skupinu.

Slijedom preporuke Ministarstva, molimo roditelje da se upoznaju sa svim Uputama HZJZ-a te provjere je li dijete u riziku prema Uputi.

Prije uključivanja djeteta u vrtić/školu roditelj treba potvrditi pisanom Izjavom da:

  1. dijete nema povišenu tjelesnu temperaturu, respiratorne simptome poput kašlja i kratkog daha
  2. dijete nema kronične bolesti (respiratorne, kardiovaskularne, dijabetes, maligne bolesti, imunodeficijencija, djece s većim tjelesnim/motoričkim oštećenjima)
  3. dijete nije u riziku te niti jedan od ukućana s kojima dijete boravi ili osobe s kojima je u svakodnevnom kontaktu nisu pozitivne na COVID-19 niti su  pod sumnjom da bi mogli biti zaražena s COVID-19
  4. oba roditelja su zaposlena i nemamo drugu mogućnost zbrinjavanja djeteta
  5. roditelji/skrbnici upoznati s uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u cjelini

Dječji vrtići i osnovne škole Grada Rijeke će sukladno Uputi HZJZ-a  i Preporukama MZO-a primijeniti sve mjere zaštite djece i zaposlenika.

Za vrijeme epidemije nastava će se za učenike razredne nastave provoditi dijelom u školi, a dijelom kao nastava na daljinu, a roditelji će moći odabrati hoće li njihova djeca nastavu u cijelosti pratiti na daljinu. U mješovitom modelu nastave usporedno s nastavom u školama i dalje će se održavati nastava na daljinu, čija je podloga Škola na trećem.

U skladu s Uputama HZJZ-a, razredni odjeli neće počinjati s nastavom u isto vrijeme, kao što neće u isto vrijeme imati ni školske odmore, a učenici će u školi provoditi u prosjeku tri do četiri školska sata, osim onih koji su u produženom boravku. Roditeljima koji dovode djecu u vrtić, omogućeno je dovođenje djeteta bez unaprijed dogovorenog termina, a s ciljem izbjegavanja stresa i kašnjenja roditelja na posao.
U svrhu osiguravanja fizičke distance  na ulaznim vratima vrtića postavit će se obavijest roditeljima o pravilima koja vrijede prilikom dovođenja i odvođenja djeteta iz vrtića.

Djeca kojima je prethodno osiguran pomoćnik u nastavi, mogu se uključiti u školu ukoliko roditelj nije u mogućnosti osigurati ostanak djeteta kod kuće.

Sve škole i vrtići Grada Rijeke obavijestili su roditelje o navedenim Uputama HZJZ-a  i proveli utvrđivanje  interesa i potrebe roditelja za povratak u osnovnoškolske i predškolske ustanove.

Napominjemo, da je zbog obustave rada vrtića i nastave u osnovnim školama, od 16. ožujka 2020. godine, Grad Rijeka roditelje/staratelje oslobodio od plaćanja cijene usluge vrtića te produženog i cjelodnevnog boravka u osnovnim školama za djecu koja ne pohađaju ove programe, odnosno, roditelji plaćaju samo one dane u kojima djeca koriste uslugu. Roditelji koji ne budu koristili usluge vrtića i produženog boravka niti nakon 11. svibnja, bit će u potpunosti oslobođeni plaćanja ove usluge.

Kako bi se pripremio što sigurniji prihvat djece i učenika Grad Rijeka je osigurao povećanje financijskih sredstava za nabavku zaštitnog i sanitarno-higijenskog pribora.

Škole i vrtići Grada Rijeke, radi sigurnosti djece i zaposlenika te održavanja prostorija vrtića, osigurali su materijal za higijenske potrebe i njegu te sredstva za čišćenje i odražavanje, dezinfekcijska sredstva, pribor i sl.
Tijekom ovog tjedna većina ustanova krenulo je u nabavku beskontaktnih toplomjera i dezinfekcijskih barijera za obuću.

Roditelje, čija su djeca obveznici predškole, a imaju prebivalište na području grada Rijeke, upućujemo na mrežnu stranicu Dječjeg vrtića Rijeka na kojoj će pronaći raznovrsne sadržaje, stručne članke odgovore na često postavljana pitanja, savjete o poticanju socijalno-emocionalnih vještina i samostalnosti djece te razvijanju pozitivnog stava prema školi, kao i prijedloge aktivnosti za poticanje vještina važnih za uspješan početak školovanja.

U ovom trenutku HZJZ radi na uputama za upis djece u 1. razred te će se, čim one budu dostupne školama, o tome obavijestiti roditelji budućih prvašića.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari