U PLODINAMA

Grad Rijeka osigurava poklon-bonove za nabavu namirnica umirovljenicima i starijima bez osobnog prihoda

Foto: Hrvoje Skočić/Riportal

Grad Rijeka će i ove godine povodom predstojećih božićnih i novogodišnjih blagdana osigurati poklon-bonove za nabavu namirnica umirovljenicima i starijim osoba bez osobnog prihoda.

Poklon-bon u vrijednosti 300 kuna može se koristiti u trgovinama tvrtke Plodine d.d. Rijeka, od 15. prosinca 2021. do 31. siječnja 2022. godine.

Dosadašnji korisnici novčane pomoći ne moraju podnositi zahtjev

Ovogodišnji korisnici gradske novčane pomoći za umirovljenike ili novčane pomoći za starije osobe bez osobnog prihoda ne moraju podnositi zahtjev za dobivanje poklon-bona, već će ga dobiti putem pošte na kućnu adresu.

Tko treba podnositi zahtjev?

Umirovljenici koji nisu bili korisnici navedenih pomoći, a imaju mirovinu nižu od 2.500 kuna, kao i osobe u dobi od 65 godina naviše bez osobnog prihoda koje ne primaju gradsku novčanu pomoć, trebaju podnijeti zahtjev za dobivanje poklon-bona.

Kako bi mogao ostvariti pravo na poklon-bon, umirovljenik, odnosno starija osoba bez prihoda, ne smije u vlasništvu ili suvlasništvu imati u Republici Hrvatskoj nekretninu koja mu ne služi za stanovanje, poslovni prostor ili kuću za odmor, te ukupni prihodi kućanstva u kojima živi ne smiju biti viši od 3.625,00 kuna za dvočlano kućanstvo, viši od 4.875,00 kuna za tročlano kućanstvo, viši od 6.250,00 kuna za četveročlano kućanstvo (ako kućanstvo ima više od četiri člana, cenzus prihoda kućanstva za svakog se člana povećava za 875,00 kuna).

VIDEO DANA:

Kako se podnosi zahtjev?

Zahtjevi i dokumentacija podnose se (obrazac zahtjeva preuzeti na mrežnim stranicama eUsluga Grada Rijeke):

  • putem e-maila na adresu zdravstvo@rijeka.hr
  • putem pošte na adresu Grad Rijeka, Odjel gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb, Titov trg 3, 51000 Rijeka
  • osobno radnim danom od 8.30 do 15.30 u šalter-sali Gradske uprave, Titov trg 3, šalteri br. 4 i 5.

Zahtjevi se podnose od 29. studenoga do 31. prosinca 2021.

Preporučujemo da se zbog pandemije koronavirusa izbjegava osobno podnošenje zahtjeva, te apeliramo na rodbinu i znance umirovljenika i starijih osoba da im pomognu u prikupljanju dokumentacije i dostavi zahtjeva putem e-maila ili pošte.

U slučaju nepotpune dokumentacije, umirovljenik, odnosno starija osoba bez prihoda, dobit će obavijest o nedostajućoj dokumentaciji koju još mora dostaviti kako bi se moglo utvrditi može li ostvariti poklon-bon.

Od 2005. se dodjeljuju poklon-bonovi, od prošle godine podignut cenzus prihoda

Grad Rijeka je još 2005. godine započeo s dodatnom zaštitom najugroženije kategorije umirovljenika dodjeljivanjem poklon-bonova određene novčane vrijednosti za preuzimanje namirnica u pojedinim trgovinama povodom božićnih i novogodišnjih blagdana, što je dokaz kontinuirane brige za starije sugrađane lošijeg materijalnog statusa.

Kako bi više umirovljenika moglo dobiti blagdanske poklon-bonove, Grad Rijeka je protekle godine podignuo cenzuse prihoda. Naime, do prošle godine su poklon-bonovi bili namijenjeni umirovljenicima s mirovinama do 1.700 kuna, a sada je cenzus podignut na 2.500 kuna.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari