Grad Rijeka poklon bonovima pomaže nabavku školskih knjiga za socijalno ugrožene osnovnoškolce

Foto: Ilustracija (Hrvoje Jelavić/Pixsell)

S obzirom na to da od ove godine država osigurava besplatne udžbenike za sve učenike osnovne škole, Grad Rijeka će pomoći u nabavci školskih knjiga…

Odluka je to koja se temelji na gradskom Socijalnom programu, a usmjeriti će se u poklon-bonove za nabavku drugih obrazovnih materijala.

Temeljem popisa i cijena drugih obrazovnih materijala na internetskim stranicama škola, poklon-bon za korisnike Socijalnog programa, koji su primatelji zajamčene minimalne naknade, iznosi 375 kuna za učenike od 1. do 4. razreda, a 750 kuna za učenike od 5. do 8. razreda.

Korisnici koji ispunjavaju socijalni uvjet, uvjet prihoda, uvjet udomiteljstva i uvjet jednoroditeljstva imaju pravo na poklon-bon u vrijednosti od 250 kuna ako se radi o učeniku od 1. do 4. razreda, odnosno u visini od 500 kuna ako se radi o učeniku viših razreda osnovne škole. Točnije, pravo na poklon-bonove imaju:

korisnici koji ispunjavaju socijalni uvjet – učenik koji ostvaruje pravo na doplatak za pomoć i njegu ili pravo na osobnu invalidninu na temelju rješenja Centra za socijalnu skrb Rijeka

korisnici koji ispunjavaju uvjet prihoda – učenici iz obitelji čiji prosječni mjesečni prihod kućanstva isplaćen u posljednja tri mjeseca prije podnošenja zahtjeva ne prelazi sljedeće cenzuse: za dvočlano kućanstvo do 5.075,00 kuna, za tročlano kućanstvo do 6.825,00 kuna, za četveročlano kućanstvo do 8.750,00 kuna, te za kućanstvo s više od četiri člana cenzus prihoda za svakog člana povećava se za 1.225,00 kuna

udomljeno dijete ili udomitelj djeteta, na temelju rješenja nadležnog tijela za socijalnu skrb o priznavanju prava na uslugu dugotrajnog smještaja,

obitelj koju čine dijete, odnosno djeca i jedan roditelj koji sam brine o djetetu ili djeci čiji prosječni mjesečni prihod kućanstva isplaćen u posljednja tri mjeseca prije podnošenja zahtjeva ne prelazi sljedeće cenzuse: za dvočlano kućanstvo do 6.090,00 kuna, za tročlano kućanstvo do 8.190,00 kuna, za četveročlano kućanstvo do 10.500,00 kuna, dok se u brojnijim kućanstvima cenzus povećava za 1.470,00 kuna za svakog dodatnog člana.

U Gradskom proračunu za ovu svrhu osigurano je 700 tisuća kuna. Kako je kazala pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb, u protekloj školskoj godini poklon bonove je koristio 1051 učenika, a očekuje se da će ove godine broj korisnika biti veći za 20%.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari