Grad Rijeka predao ključeve dva gradska stana korisnicima riječkog Centra za rehabilitaciju

Riječ je o stanovima površine 100 m2, odnosno 144 m2 u kojima će živjeti korisnici Centra za rehabilitaciju, odrasle osobe s invaliditetom odnosno intelektualnim teškoćama

Dva gradska stana predana su jučer na korištenje Centru za rehabilitaciju Rijeka u svrhu organiziranog stanovanja u zajednici za korisnike Centra za rehabilitaciju. Ključeve gradskih stanova ravnateljici Centra Gordani Saršon uručio je gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, prenose mrežne stranice Grada Rijeke.

Riječ je o stanovima površine 100 m2, odnosno 144 m2 u kojima će živjeti korisnici Centra za rehabilitaciju, odrasle osobe s invaliditetom odnosno intelektualnim teškoćama. Dio je to programa deinstitucionalizacije i transformacije Centra za rehabilitaciju Rijeka u pružatelja usluge organiziranog stanovanja uz podršku u zajednici.

Simboličnoj primopredaji ključeva uz gradonačelnika Rijeke Vojka Obersnela i ravnateljice Centra za rehabilitaciju Gordana Saršon, nazočile su i predstojnica Podružnice Pulac Danijela Miholjević i viša savjetnica za zdravstvo u Odjelu za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke Karla Mušković.

stan2

Centar za rehabilitaciju Rijeka bavi se pružanjem socijalnih usluga odraslim osobama s intelektualnim teškoćama, djeci i mladeži s teškoćama u razvoju te odraslim osobama s autizmom. Ovu djelatnost provodi za ukupno 220 korisnika, djece i odraslih, na 4 lokacije – Kozala, Pulac, Kraljevica i Krk, te u 7 stanova u različitim dijelovima grada Rijeke.

Kako je rekle ravnateljica Centra za rehabilitaciju Gordana Saršon, u procesu provođenja politika deinstitucionalizacije osoba s intelektualnim teškoćama s ciljem ostvarivanja prava na život u zajednici, do sada je omogućeno da 30 korisnika useli u stanove u okviru organiziranog stanovanja i to zahvaljujući realizaciji projekta Život u zajednici koji je financirala Fondacija otvoreno društvo s 1.000.000,00 kn, Inicijativa za mentalno zdravlje (FOSI).

Projekt Život u zajednici

Osim useljenja korisnika u stambene zajednice, ovim projektom realizirani su i drugi ciljevi vezani uz deinstitucionalizaciju: zaposlenici Centra educirani su za rad u pružanju usluge stanovanja uz potporu, 30 osoba s intelektualnim teškoćama pripremljeno je za prijelaz iz institucionalnog na smještaj u zajednici, a s tim prijelazom upoznati su i roditelji odnosno skrbnici navedenih osoba.

Uređeno je i opremljeno 7 stanova, od toga je pet stanova iznajmljeno u na tržištu, a dva stana ustupio je Grad Rijeka. Simboličnoj primopredaji ključeva dvaju gradskih stanova nazočili su i korisnici koji već žive u zajednici na različitim lokalitetima, a u Podružnicu Pulac svakodnevno dolaze jer su uključeni u programe radnih aktivnosti. Oni su redom iskazali svoje zadovoljstvo mogućnošću koja im je pružena da organizirano stanuju u zajednici, ne štedeći riječi hvale, premda su neki od njih rekli na početku odbijali useljenje, a sada nakon što već godinu dana žive u zajednici, ne kriju svoje oduševljenje.

Valja napomenuti da uz brojne programe radnih aktivnosti, Centar u putem proizvodnog pogona kartonaže pokriva gotovo 10% svojih troškova.

„Deinstitucionalizacija i transformacija domova socijalne skrbi podrazumijeva smanjenje broja korisnika na stalnom ili tjednom smještaju u domovima uz razvijanje izvaninstitucijskih oblika smještaja i izvaninstitucionalnih usluga te službi podrške u zajednici. Na ovaj način nastoji se osobama s invaliditetom i intelektualnim teškoćama osigurati puno i aktivno sudjelovanje u životu zajednice te što neovisniji život jer postoji niz negativnih posljedica za one koji većinu života provode u instituciji: od depersonalizacije, preko društvene distanciranosti i ovisnost, do nedostatka odgovornosti.

U tom smislu i Europska unija i Hrvatska donijele su niz strateških dokumenata koji predstavljaju zaokret od institucijske skrbi ka službama podrške u zajednici – od neovisnog življenja do organiziranog stanovanja uz podršku u malim stambenim zajednicama. Za razliku od života u Domu, organizirano stanovanje korisnika u zajednici put je prave rehabilitacije“, rekla je ravnateljica Centra za rehabilitaciju Gordana Saršon.

Uključivanje Grada Rijeke u proces deinstitucionalizacije i transformacije Centra za rehabilitaciju, dodjelom stanova na korištenje za potrebe organiziranog stanovanja u zajednici, predstavlja nastavak realizacije dijela ciljeva Strategije razvoja Grada Rijeke do 2020, a to je osigurati dostojanstvo svih građana jačanjem socijalne uključenosti i razvojem projekata od zajedničkog interesa. Grad Rijeka je predvidio ukupno 1.000.000,00 kn za program praćenja deinstitucionalizacije domova socijalne skrbi.

Izrada individualnog plana transformacije i deinstitucionalizacije

Od srpnja 2015. godine u tijeku je izrada Individualnog plana transformacije i deinstitucionalizacije Centra na kojem rade stručne službe Ministarstva socijalne politike i mladih. Tim će planom biti definiran budući smjer razvoja, djelatnosti i ustroj, te značajno povećani kapaciteti izvaninstitucionalnih usluga. Realizacija će biti provedena korištenjem sredstava Europskog socijalnog fonda i Fonda za regionalni razvoj do 2020. godine.

Ulaganja Grada Rijeke

Grad Rijeka, razumijevajući važnost adekvatne socijalne skrbi u razvoju grada kao zdrave i humane zajednice, godinama na različite načine prati rad i pomaže Centru za rehabilitaciju kao socijalnoj ustanovi koja vodi brigu o posebno osjetljivim skupinama građana.

U izgradnju objekta na Brašćinama Grad Rijeka uložio je 6.7 milijuna kuna, u što je uključeno darovanje građevnog zemljišta za izgradnju Centra. Otvaranjem tada novog objekta na Brašćinama, Centar je dobio nove i funkcionalno opremljene prostore, 62 kreveta i mogućnost za dnevni boravak 90-ak korisnika. Dobio je novu ambulantu, moderno i funkcionalno opremljenu fizikalnu terapiju, salu za kineziterapiju, kuhinju kapaciteta 300 obroka, kabinete za likovnu i muzikoterapiju te radionice za prilagođene proizvodne programe, prostore za dnevni boravak i organizirano provođenje slobodnog vremena te kuhinje na svakoj etaži i invalidima prilagođene sanitarije. U okućnici zgrade uređeno je igralište za košarku, rukomet i mali nogomet, prenose mrežne stranice Grada Rijeke.

Posebno uređeni stanovi

Jedan od dodijeljenih stanova ima ukupnu površinu 100 m2 i sastoji se od dvije sobe, jedne male sobice, dnevnog boravka, kuhinje, kupaonice, wc-a i hodnika te ima dva balkona.

Drugi stan ima 144 m2 i sastoji se od tri sobe, dnevnog boravka s kuhinjom, kupaonice, wc-a i hodnika. Centar za rehabilitaciju uredio je stanove za stanovanje u zajednici vodeći računa o potrebama svojih korisnika i preuzeo obvezu plaćanja troškova po osnovi korištenja stanova.

Obersnel: Preslaba uloga države

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel je naglasio kako bi veću ulogu u procesu deinstitucionalizacije trebala imati i Država. Tako primjerice Državni ured za upravljanje imovinom raspolaže s velikim brojem praznih stanova, od kojih je dio u Rijeci.

„Ti se stanovi daju u najam licitacijom, a na licitaciji pobjeđuje onaj koji ponudi najviše. Kada bi bilo malo više razumijevanja za potrebe drugih, dio tih stanova mogao bi se koristiti za provođenje ovakvih projekata“, rekao je gradonačelnik Obersnel te dodao kako će Grad Rijeka i dalje aktivno pratiti proces deinstitucionalizacije u okviru svojih mogućnosti.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views