Odjeci jučerašnje proslave Dana ustanka naroda Like u Srbu: Ustaški pozdravi i crne majice narušili obljetničku atmosferu

U malom ličkom mjestu Srb, jučer je svečano obilježen Dan ustanka naroda Like, u organizaciji Srpskog narodnog vijeća i Saveza antifašističkih boraca. Obljetnica ustanka se održava u znak sjećanja na dan kada su mještani Srba i okolnih mjesta, 27. srpnja 1941. godine podigli oružani ustanak zbog mnogobrojnih ustaških zločina u tom kraju.

Antifašističkom skupu u Donjem Srbu prisustvovalo je tristotinjak antifašista iz raznih dijelova Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije te Republike Srpske; položeno je mnoštvo vijenaca, a osim Mesića, Pupovca i Pusića, govorili su i partizanski borac Milan Surla, predstavnik zadarskih antifašista, Nikola Budija i predstavnik općine Gračac, Milan Tankosić.

Iako je Ministarstvo unutarnjih poslova zabranilo kontraprosvjed izvanparlamentarne stranke, Autohtone Hrvatske stranke prava, njeni članovi i simpatizeri ipak su se uspjeli probiti do mjesta, od kojih je većina prosvjednika bila odjevena u crne majice s natpisima HOS i ZDS glasno izvikujući ustaški pozdrav “Za dom spremni” te pjevajući ustaške pjesme. Pojedince iz ostalih desnih stranaka i udruga veterana policija je spriječila da u Srbu priđu spomeniku.
Uz partizanski spomenik, petnaestak žena s hrvatskim barjacima pjevale su Thompsonove pjesmu i hrvatsku himnu pritom ometajući govor bivšeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića. Demonstrantice su se potom same udaljile sa skupa. Naprosto je nejasno kako je policija koja je stajala tik do demonstrantica dopustila ometanje svečanosti.

Sa svečanosti su se mogli čuti govori obilježeni pozivanjem na antifašističke vrijednosti i poruke mira. “Mi se nadamo da će ne samo policija, nego i politika u Hrvatskoj reći ono što je potrebno reći, a to je da se ovaj Dan ustanka ne smije ometati”, poručio je Pupovac.

»Ovo mjesto i ovaj dan su mjesto opomene na rat i nepravdu i inspiracija za mir i za pravdu, a koji su sve više ugroženi. Za razliku od onih koji su nas pokušavaju omesti mi nismo ekstremni, mi ne spadamo u ekstreme, mi spadamo u normalne građane koji žele normalan život i normalnu politiku i normalnu državu, a ekstremni su oni koji šute, okreću glavu i puštaju ekstremiste na nas; mi nismo ovdje da bismo slavilu ičiju smrt i pravdali ičiji zločin, samo ćemo jednu smrt slaviti – smrt fašizmu, rekao je predsjednik SNV-a.

Milorad Pupovac je istaknuo da oni ne prave razliku među mrtvima, posebno ne među nedužnim žrtvama odmazdi i istrebljenja.

Zoran Pusić, predsjednik Antifašističke lige, za antifašističku pobjedničku borbu rekao je da i nije najvažnije što je bila pobjedonosna, već što je bila pravedna i u obrani golih života i vrijednosti kao što su sloboda, jednakost i ravnopravno zajedništvo među ljudima. Samo naše svakodnevno zalaganje za te vrijednosti antifašizma kakva-takva je garancija da ćemo ih obraniti argumentima i da ih se više nikada neće morati braniti na način na koji su se gradile i branile prije 75 godina u borbi protiv fašizma, a koji je i danas, kao relikt prošlosti, mnogima, nažalost, dijabolično privlačan, rekao je Pusić.

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, kojega su tijekom govora na skupu pjevajući ometale žene, nakon skupa je u izjavi za medije rekao da on ima toliko godina da ga nisu mogle dekoncentrirati takve provokacije. Kako je rekao za takve pojave krivo je i školstvo, loša edukacija iz povijesti, ali i zadrti nacionalisti, u zadnje vrijeme profašisti, ustaše, koji koriste ovo vrijeme da bi propagirali ideje koje su sišle s povijesne scene.

No, A-HSP žele zabraniti komemoraciju zbog toga što tvrde kako su se na tom mjestu dogodili četnički zločini, negirajući antifašistički ustanak.

General hrvatske vojske i saborski zastupnik Željko Glasnović napao je predsjednika Antifašističke lige Zorana Pusića, ustvrdivši da je moralna nakaza te da svojim djelovanjem onemogućava istinu o žrtvama velikosrpske politike.

Glasnogovornik PU zadarske Elis Žodan rekao je Hini da za sada nema ni prekšajnih ni kaznenih prijava, da će se pričekati izvješća policajaca s terena i pregledati snimke, jer su se snimala oba skupa, te će se odlučiti naknadno što je možda potrebno procesuirati. No, većih incidenata ili privođenja nije bilo, zaključio je Žodan.

srbsrbpusić, mesić, pupovacIMG_2431IMG_2472IMG_2442IMG_2478IMG_2502IMG_2489srb

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari