BEZ DOGOVORA

Grad Rijeka: “Sindikat vatrogasaca Rijeke odbio povećanje neto plaće u iznosu od 900 do 1.500 kuna, traže više”

Foto: Hrvoje Skočić/Riportal

Riječ je o povećanju osnovice plaća za 10 posto za što bi se iz proračuna Grada Rijeke izdvojilo 2,2 milijuna kuna i o iznosu od 400 kuna po zaposleniku za topli obrok što na godišnjoj razini iznosi oko 700 tisuća kuna čime dolazimo do cifre od 2,9 milijuna kuna. 

Na danas održanim pregovorima Sindikata vatrogasaca Rijeke i Grada Rijeke nije postignut dogovor.

Stoga je Grad Rijeka medijima i javnosti uputio priopćenje koje prenosimo u cijelosti:

Nažalost, Sindikat vatrogasaca Rijeke nije prihvatio ponudu Grada Rijeke za povećanjem plaća zaposlenicima Javne vatrogasne postrojbe grada Rijeke (JVP) u ukupnom iznosu od 2,9 milijuna kuna godišnje što bi zaposlenima u JVP osiguralo veća neto mjesečna primanja u iznosima od 900 do 1.500 kn neto.

Riječ je o povećanju osnovice plaća za 10 posto za što bi se iz proračuna Grada Rijeke izdvojilo 2,2 milijuna kuna i o iznosu od 400 kuna po zaposleniku za topli obrok što na godišnjoj razini iznosi oko 700 tisuća kuna čime dolazimo do spomenutih 2,9 milijuna kuna.

„Sindikat nije prihvatio ovu ponudu već traže 12% – tno povećanje plaća što bi značilo još oko pola milijuna kuna novca iz proračuna Grada. Grad Rijeka, nažalost, ne može prihvatiti taj njihov zahtjev jer gradska uprava novac poreznih obveznika mora raspodijeliti na najbolji i najefikasniji mogući način sagledavajući situaciju bitno šire no što to mora Sindikat. Naime, Grad je odgovoran za funkcioniranje i financiranje čitavog niza sustava koji zahvaćaju gotovo sve sfere života građana. Stoga se nadam se da će u konačnici Sindikat ipak prihvatiti 10 postotno povećanje plaća i da štrajka neće biti.

Također, želim reći i da izuzetno cijenim posao vatrogasaca koji je težak, odgovoran i nerijetko opasan i nije sporno zaslužuju li veću plaću. No, proračun nije nepresušan i moramo ostati u okvirima mogućeg“, rekao je gradonačelnik Rijeke Marko Filipović.

Inače, u nedavnim pregovorima sa sindikatima koji djeluju u dječjim vrtićima Grada Rijeke dogovoreno da se plaće povećaju također za 10 posto.

Treba reći da je u javnosti u nekoliko navrata izneseno da je trenutno plaća riječkih vatrogasaca sa svim dodacima od 5.200 do maksimalno 6.100 kuna neto što nije točno budući su isplaćene plaće za vatrogasce koji su radili cijeli mjesec, primjerice, u siječnju 2022. god., iznosile od minimalno 6.797 kn neto do maksimalno 10.333 kune neto za srednju stručnu spremu, te minimalno 6.602 kn neto do maksimalno 13.416 kn neto za višu i visoku stručnu spremu. Kako se kreću plaće u JVP-u može se vidjeti u prilogu u kojem su prikazane isplaćene plaće za siječanj ove godine po radnim mjestima.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari