U UDINAMA

Grad Rijeka sudjelovao na sastanku Radne skupine za zdravo starenje Europske mreže zdravih gradova

Grad Rijeka je sudjelovao na sastanku Radne skupine za zdravo starenje Europske mreže zdravih gradova Svjetske zdravstvene organizacije, koji se održao 25. i 26. svibnja 2023. godine u talijanskim Udinama.

Predstavnici gradova članova na sastanku su predstavili trenutnu situaciju u njihovim lokalnim zajednicama nakon razdoblja COVID-19 krize, nova postignuća vezana uz temu zdravog starenja, razmijenili iskustva, te odredili teme na koje će se Radna skupina fokusirati u budućem razdoblju.

Uz Rijeku, sastanku su uživo prisustvovali predstavnici gradova: Horsensa, Brna, Novog Sada, Barcelone i Udina, kao i predstavnici Svjetske zdravstvene organizacije. Brojni drugi gradovi sudjelovali su na sastanku online. Grad Rijeku predstavljao je voditelj projekta „Rijeka – Zdravi grad“ Jadran Mandekić.

Tijekom sastanka sudionicima je predstavljen rad Svjetske zdravstvene organizacije vezan uz zdravo starenje u prošlom desetljeću te postignuća Radne skupine u prethodnom razdoblju, a potom su gradovi predstavili trenutno stanje na lokalnoj razini te nova postignuća vezana uz temu zdravog starenja. Predstavljena je i metodologija izrade, odnosno ažuriranja, profila zdravog starenja za lokalnoj razini. Jedna od ključnih tema sastanka bila je odgovor gradova na krizne situacije, pa je tako između ostalog predstavljen i odgovor na veliki potres koji se dogodio 1976. godine, s epicentrom kod mjesta Gemona u blizini Udina, te uloga civilne zaštite u kriznim situacijama. Na kraju sastanka provedena je diskusija o agendi za budući rad Radne skupine te usuglašavanje oko akcijskog plana za razdoblje od 2023. do 2025. godine.

Sljedeći sastanak Rane skupine zakazan je za studeni 2023. godine u nizozemskom Utrechtu, a održat će se u sklopu velike godišnje konferencije Europske mreže zdravih gradova Svjetske zdravstvene organizacije.

Radna skupina za zdravo starenje najdugovječnija je tematska grupa Europske mreže zdravih gradova Svjetske zdravstvene organizacije, a Grad Rijeka njen je član od njenog osnutka 2004. godine.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari