AKCIJSKI PLAN

Grad Rijeka u 2021. za mlade odvojio 3,7 milijuna kuna

Foto: Hrvoje Skočić/Riportal

Tijekom 2021. godine, u okviru Akcijskog plana za mlade Grada Rijeke provedeno je niz aktivnosti u području mladih, koje je Grad Rijeka sufinancirao sa 3,7 milijuna kuna.

Akcijski plan donesen je na temelju Programa za mlade Grada Rijeke za razdoblje 2018.– 2022. godine, kao strateškog dokumenta koji sadrži prioritetna područja, ciljeve i mjere.

Akcijski plan objedinjuje dvije vrste aktivnosti: dugogodišnje uspješno provođene aktivnosti od strane odjela gradske uprave (inhouse) i zajedničke nove aktivnosti koje Grad provodi u suradnji s partnerima i vanjskim suradnicima. Sve aktivnosti namijenjene su prvenstveno mladima, a prepoznate su kao oblik pružanja podrške navedenoj ciljanoj skupini Programa.

Tijekom 2021. godine, u okviru Akcijskog plana za mlade Grada Rijeke provedeno je niz aktivnosti u području mladih, od dodjela potpora i nagrada, različitih natjecanja i javna događanja, programa i projektnih aktivnosti u području obrazovanja, kulture, poduzetništva, socijalne skrbi, sporta i tehničke kulture te aktivnog sudjelovanja mladih u društvu.

VIDEO DANA:

Grad Rijeka je u 2021. godini uložio financijska sredstva kroz sufinanciranje brojnih aktivnosti namijenjenih mladima u iznosu oko 3.736.576,27 kuna te zabilježio oko 15.000 korisnika programa i usluga i desetke tisuća sudionika različitih online i javnih događanja.

Realizaciju aktivnosti otežavale su epidemiološke mjere, neobjavljeni natječaji od strane nadležnih ministarstava za prijavu planiranih projekata te nužni rebalansa proračuna Grada Rijeke.

Mladima jednostavniji pristup sredstvima u sklopu Javnih potreba u kulturi

Dodijeljene su različite financijske potpore: stipendije za učenike srednjih škola i studente te potpore za projekte udruga mladih i za mlade u sklopu: programa Javnih potreba u kulturi te programa Javnih potreba u sportu i tehničkoj kulturi te natječaja za male potpore Ureda Grada.

Kako bi se potaklo mlade da prijavljuju projekte u kulturi, Odjel za kulturu osmislio je model koji od 2019. godine omogućava jednostavniji pristup sredstvima javnog financiranja mladima od 15 do 30 godina starosti. Jednostavniji pristup uključuje posebne modele prijavljivanja, kriterija ocjenjivanja i dodjele sredstava.

Dodijeljene su nagrade mladim znanstvenicima i volonterima godine.

Prijateljstvo i suradnja savjeta mladih Rijeke, Opatije i Križevaca

Novoosnovana Koordinacijska mreža savjeta mladih na području Primorsko-goranske županije aktivno je nastavila svoj rad posebno u području aktualnih demografskih pokazatelja u RH. Dodatno je razvijena informatička infrastruktura objekata u području odgoja, obrazovanja i kulture. Mladi u zajednici informirani su putem službene Facebook stranice o radu savjeta mladih te o drugim oblicima aktivnog sudjelovanja, kao i o mogućnostima uključivanja u područje tehničke kulture te je obilježen Europski tjedan mladih.

Potpisan tripartitini Sporazum o prijateljstvu i suradnji Savjeta mladih Gradova Rijeke, Opatije i Križevaca. Sporazum je direktni ishod sudjelovanja članova Savjeta mladih Grada Rijeke na Nacionalnoj konferenciji savjeta mladih 2021.g. te je kao takav jedinstven u RH. Sporazum ima za cilj učvršćivanje međusobnih kontakata, razmjenu iskustava i znanja u područjima od važnosti za mlade te dugoročnom doprinosu u razvitku politika za mlade te intenzivnijem povezivanju triju gradova u navedenom području.

S ciljem poticanja mladih da razviju kompetencije potrebne za aktivno sudjelovanje u procesima donošenja odluka na lokalnoj razini, provedena je 16. po redu „Akcija za 5!“.

Promocija tjelesne aktivnosti kod mladih

Održana su brojna sportska natjecanja: UniSport H2O prvenstvo, Prvenstvo šahu, Studentski dan sporta 2021, Natjecanje u odbojci, Europski tjedna sporta #BeActive, a pripremljene su i posebne aktivnosti za mlade u sklopu Sportske škola Grada Rijeke RiMove.

Putem novoga gradskog portala predstavljenog javnosti u rujnu 2021. naziva stRIt.fitness promovira se svima pristupačno i lako dostupno vježbanje na vježbalištima na otvorenom koje je Grad Rijeka sustavno unazad zadnjih 10 godina otvarao. Na svakoj spravi nalazi se naljepnica s QR kodom koji vodi na određenu podstranicu na portalu vezanu uz pojedinu lokaciju, na kojoj se može pogledati video snimka s demonstracijom pravilne izvedbe vježbi. Na portalu se nalazi i plan treninga (20 različitih treninga) za svaku lokaciju osmišljen baš za mlade. Pored toga, za one koji imaju problem s motivacijom, omogućen je kontakt sa sportskim psihologom.

Također, intenzivirana je i provedba online psihološkog savjetovališta za mlade putem službene webstranice svejeok!. Putem tog portala mladima se putem digitalnog kanala komunikacije osigurava besplatna jednokratna stručna psihološka potpora koju pružaju ovlašteni psiholozi/psihoterapeuti.

Poticanje poduzetničkog duha mladih

Posebna pažnja posvećena je poticanju poduzetničkog duha kod mladih. Nastavljeno je s provedbom programa RInovatoRI. Program je usmjeren razvoju poduzetničkih kompetencija učenika viših razreda osnovnih škola.

Održane su edukacije u online formatu za mlade poduzetnike, a u sklopu Javnog poziva za realizaciju mjera iz Općeg programa mjera poticanja razvoja poduzetništva na području grada Rijeke dodijeljene su subvencije za poduzetnike početnike. Mnogi mladi ljudi dobili su priliku kroz Startup inkubator razviti svoje poslovne ideje, a kroz sveučilišno case study natjecanje Realizator u organizaciji Zaklade Sveučilišta u Rijeci dobiti mogućnost rada na stvarnim poslovnim slučajevima razviti konkretne vještine potrebne na tržištu rada i upoznati se s potencijalnim poslodavcima.

Brojne aktivnosti za sve interese mladih

Realizirani su brojni programi: Radionica izrade stripa, Čitateljski klubovi za mlade, stručna praksa studenata, online radionice za mlade u području glazbe, likovne kulture i održivog razvoja, zatim robotike, elektronike, astronomije i modelarstva.

Održana su i brojna javna događanja: Rijeka psihologije, Festival znanosti, Sajam stipendija i visokog obrazovanja, niz događanja u sklopu Europskog tjedna mladih 2021. i dr.

Provedene su različite aktivnosti u okviru projekata „Škola u kinu“ i „Stripaonica“, a brojne aktivnosti provedene su ili se planiraju provesti u sklopu EU projekata „TEFCE – Prema europskom okviru za društveni angažman visokih učilišta“, „SHEFCE – Upravljanje visokim obrazovanjem za angažman u zajednici“ te „Stori po svoju“.

Detaljne informacije o provedenim aktivnostima, kao i obrazloženja o neostvarenim pokazateljima, odnosno o aktivnostima koje se nisu uspjele realizirati u 2021. godini, navode se u Izvještaju o provedbi Akcijskog plana za mlade Grada Rijeke za 2021. godinu, koji je usvojen na 8. sjednici Gradskog vijeća Grada Rijeke.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari