NOSITELJ PROJEKTA - RIJEKA SPORT

Grad Rijeka želi EU sredstvima obnoviti i prenamijeniti ExportDrvo u suvremeni višenamjenski prostor za građane i turiste

Cilj projekta je uspostaviti suvremeni multifunkcionalni prostor u centru grada Rijeke namijenjen brojnim ciljnim skupinama – građanima, studentima, poduzetnicima i turistima

Odlukom donesenom na 61. gradonačelnikovom kolegiju, gradska tvrtka Rijeka sport određena je za nositelja projekta pripreme i detaljnog definiranja aktivnosti vezanih uz obnovu i prenamjenu bivše industrijske zgrade ExportDrva u suvremeni višenamjenski prostor.

Projektom je predviđena obnova i prenamjena bivše industrijske zgrade ExportDrva u suvremeni višenamjenski prostor koji će se u budućnosti koristiti za različite sajamske, društvene, rekreacijske, znanstvene i kulturne sadržaje.

Riječ je o realizaciji projekta “ExportDrvo – Razvoj višenamjenske infrastrukture u funkciji podrške gospodarstvu i turizmu obnovom i prenamjenom brownfielda koji je nominiranim jednim od strateških projekata Grad Rijeke u sklopu Strategije razvoja Urbane aglomeracije Rijeka za financijsko razdoblje 2021.-2027. godine, u okviru posebnog cilja 2.2. Jačanje sinergije javnog i privatnog sektora.

Cilj projekta je uspostaviti suvremeni multifunkcionalni prostor u centru grada Rijeke

Cilj projekta je uspostaviti suvremeni multifunkcionalni prostor u centru grada Rijeke namijenjen brojnim ciljnim skupinama – građanima, studentima, poduzetnicima i turistima, a u svjetlu unapređenja turističke ponude i promocije gospodarskih i poduzetničkih aktivnosti.

Potreba za uspostavom centra izvire iz nepostojanja zatvorenog, opremljenog i namjenskog sajamskog i kongresnog prostora te prostora za odvijanje većih manifestacija i aktivnosti vezanih za turizam na području grada. Uspostava takvog prostora od razvojne je važnosti za grad Rijeku čiji se razvojni ciljevi temelje na suvremenim industrijama i inovativnom turizmu. Pored toga, stavljanjem prostora bivše zgrade ExportDrva u samom centru Rijeke u funkciju nastavlja se kontinuirani proces obnove i stavljanja u funkciju napuštene industrijske infrastrukture i osigurava njena održivost kao čimbenika budućeg razvoja.

Područje ExportDrva ima status pomorskog dobra, a s obzirom da je jedan od uvjeta prijave projekta na poziv za dodjelu bespovratnih sredstva spremnost projekta u smislu riješenih imovinsko-pravnih odnosa, za navedeno područje potrebno je ishodovati koncesiju.

Sukladno zakonu, kao jedna od pretpostavki za dobivanje koncesije na pomorskom dobru jest ta da gospodarski subjekt mora biti registriran za obavljanje gospodarske djelatnosti za koju traži koncesiju. S obzirom na to da Grad nije gospodarski subjekt, odlučeno je da radi uspješne provedbe projekta, nositelj projekta bude Rijeka sport, a Grad Rijeka partner. Rijeka sport će imenovati voditelja projekta, kao i ostatak projektnog tima.

Na savjetovanju s javnošću Odluka o imenovanju ulica te Izvješće o kvaliteti zraka

Gradonačelnik Rijeke Marko Filipović je na savjetovanje sa zainteresiranom javnošću uputio Nacrt prijedloga Odluke o kriterijima i postupku za određivanje imena ulica i trgova na području grada Rijeke. Odluku je valjalo donijeti budući da je na snagu stupio Zakon o naseljima, koji je u određenoj mjeri izmijenio postupak određivanja imena ulica i trgova.

Novi zakon tako propisuje da, osim pribavljanja mišljenja mjesnog odbora na čijem se području ulica odnosno trg nalazi, imena moraju biti usuglašena i s mišljenjem Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske za standardizaciju geografskih imena. Savjetovanje ostaje otvoreno do 29. veljače.

Ovog tjedna bit će otvoreno i savjetovanje sa zainteresiranom javnošću o Nacrtu prijedloga Izvješća o provedbi Programa zaštite zraka, ozonskog sloja, ublažavanja klimatskih promjena i prilagodbe klimatskim promjenama za područje grada Rijeke za razdoblje 2018.-2022. Izvješće, između ostaloga, sadrži i stanje kvalitete zraka na području grada Rijeke te ocjenu provedenih mjera.

Donesena je Odluka o pokretanju postupka Ocjene o potrebi strateške procjene Izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog plana grada Rijeke.

Na javnu raspravu upućen je Nacrt prijedloga odluke o donošenju Izmjena i dopuna Odluke o Detaljnom planu uređenja dijela naselja Srdoči.

Imenovani članovi Kazališnog vijeća HNK Ivana pl. Zajca

Odlukom gradonačelnika, imenovani su članovi Kazališnog vijeća Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca Rijeka koji će u Vijeću zastupati Grad Rijeku kao osnivača ove ustanove. Riječ je o dekanu Filozofskog fakulteta u Rijeci dr.sc. Aleksandru Mijatoviću koji je i do sada bio član Kazališnog vijeća, zagrebačkoj glumici rođenoj u Rijeci Nini Violić i magistru prava, odvjetniku iz Rijeke, Kristianu Čarapiću.

Grad Rijeka bit će pokrovitelj slavljeničke turneje u povodu 30. obljetnice umjetničkog rada The Beatels Revival Banda iz Rijeke. Također, logistički i financijski podržat će održavanje Hrvatskog dječjeg festivala, koji će 4. svibnja u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku organizirati Glazbena udruga Arija.

Raspisan Javni natječaj za financiranje projekata i programa iz područja zdravstva, socijalne zaštite i unapređenja kvalitete života u 2024. godini

Gradonačelnik je donio zaključak o raspisivanju Javnog natječaja za financiranje projekata i programa iz područja zdravstva, socijalne zaštite i unapređenja kvalitete života u 2024. godini

Za financiranje odnosno sufinanciranje projekata i programa iz navedenih područja Grad Rijeka je u proračunu osigurao 725.000,00 eura. Natječaj, čiji je cilj unapređenje kvalitete života građana provedbom programa i projekata udruga i vjerskih zajednica, otvoren je do 1. ožujka.

Utvrđeni su iznosi potpora koje proizlaze iz Odluke o socijalnoj skrbi Grada za 2024. godinu. Naime, početkom svake godine, na prijedlog Upravni odjel za zdravstvo, socijalnu zaštitu i unapređenje kvalitete života, riječki gradonačelnik utvrđuje visine iznosa za pojedine oblike pomoći. Tako su na ovom kolegiju doneseni zaključci o subvencioniranju troškova električne energije, isporuke plina te centralnog grijanja za socijalno ugrožene osobe.

Za sufinanciranje dežurstava primarne zdravstvene zaštite – pedijatara u Cambierievoj ulici Grad Rijeka će ove godine iz proračuna izdvojiti 8.000,00 eura.

Grad Rijeka je osigurao do 4.500,00 eura za financiranje prekovremenog rada logopedice pri Logopedskom centru Sveučilišta u Rijeci, a do raspisivanja novog natječaja za zapošljavanje logopeda, budući da se na prošli natječaj za zapošljavanje nitko nije javio.

Usvojen je Programa mjera suzbijanja patogenih mikroorganizama, štetnih člankonožaca (arthropoda) i štetnih glodavaca čije je planirano, organizirano i sustavno suzbijanje mjerama dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije od javnozdravstvene važnosti za grad Rijeku u 2024. godini, kao i provedbeni plan DDD mjera.

Donesen je niz zaključaka vezanih uz gospodarenje gradskim stanovima i poslovnim prostorima. Između ostaloga, prihvaćena je informacija o provedenom Javnom natječaju za davanje u zakup poslovnih prostora objavljenom krajem studenog. Na natječaju za ukupno oglašeno 36 poslovnih prostora, a izlicitirano je 26 poslovnih prostora, između ostaloga i prostor bivše Name na Korzu 9 i 11, koji je izlicitirala nakladnička kuća V.B.Z.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari