Gradonačelnica Rima Virginia Raggi u službenom posjetu Rijeci, stajališta Rijeke i Rima vrlo bliska 

U Gradu Rijeci održan je prijem za delegaciju Grada Rima na čelu s gradonačelnicom Virginiom Raggi

Delegaciju Grada Rima primili su gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel i zamjenik gradonačelnika Marko Filipović.

Rimska delegacija posjećuje Rijeku u sklopu projekta “Il confine orientale italiano: una drammatica storia europea” – Viaggio in Venezia Giulia, Istria, Fiume / „Istočna granica Italije: dramatična europska povijest” – Venezia Giulia, Istra i Rijeka, kojeg Grad Rim tradicionalno organizira posljednjih desetak godina za rimske srednjoškolce.

Gradonačelnica Rima Raggi istaknula je kako se kroz projekt učenike želi upoznati s povijesnim činjenicama o esulima i onima koji su ostali, o koncentracijskim i sabirnim logorima, sve kako bi omogućili mladima da na temelju uspoređivanja ondašnjeg i sadašnjeg trenutka mogu bolje sagledati povijest, a potom i unaprijediti budućnost.

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Dodala je kako ovaj projekt učenicima pruža mogućnost da shvate kako različiti ljudi i različite kulture mogu živjeti na istom prostoru, čime se pridonosi europskom zajedništvu kao vrijednosti kojoj Europa stremi. U pratnji rimske gradonačelnice bili su i pročelnica za školstvo Veronica Mammì, gradski vijećnici Giuliano Pacetti i Annalisa Bernabei, te glasnogovornik Teodoro Fulgione.

Dopredsjednik Hrvatskog Sabora i saborski zastupnik za talijansku manjinu Furio Radin čestitao je Rijeci na hrabrosti da se kandidira za titulu Europske prijestolnice kulture, a generalni konzul Italije u Rijeci Davide Bradanini poželio je Rijeci uspješan nastavak projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.

Zaželjevši dobrodošlicu gradonačelnici Rima i njezinoj pratnji u Rijeci, gradonačelnik Obersnel izrazio je zadovoljstvo provođenjem projekta, kojima rimski srednjoškolci imaju priliku upoznati s burnom prošlošću ovih krajeva.

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Upravo kroz projekt Europske prijestolnice kulture, čiji je moto Luka različitosti, Rijeka nastoji govoriti o svojoj prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

„U toj povijesti ima lijepih i ružnih trenutaka, no mislim da je danas izuzetno važno o toj povijesti govoriti istinito i otvoreno“, kazao je gradonačelnik Obersnel, dodavši kako je činjenica da su Talijani pretrpjeli veliku žrtvu nakon 2. svjetskog rata, ali naglasio je kako je jednako tako činjenica da je Rijeka više od dvadeset godina bila granicom podijeljena između Kraljevine Italije i Kraljevine Jugoslavije i da su u tom razdoblju hrvatski narod i ostali netalijani stradavali od fašističke vlasti.

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

„Žao mi je da danas u europskoj ideji odavanja počasti žrtvama postoje određene političke snage, i s hrvatske i s talijanske strane, koje tu priču žele instrumentalizirati. Zato treba odati počast svim žrtvama i govoriti o istini, koja ne počinje od jedne godine i u kojoj je bilo svijetlih i tamnih trenutaka s obje strane granice. Stoga mi je iznimno drago da je program službenog otvaranja EPK završio s talijanskom antifašističkom pjesmom Bella Ciao, koja je u cijeloj Europi predstavlja simbol otpora fašizmu i svim nepravdama. To se nekima dopalo, a nekima nije, ali doživljavam antifašizam osnovnim temeljem Europe u kojoj živimo i u kojoj želimo živjeti“, poručio je gradonačelnik Obersnel.

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Složivši se riječkim gradonačelnikom o važnosti antifašizma za današnju Europu, gradonačelnica Rima Raggi izrazila je uvjerenje kako su dosadašnji uspješni odnosi Rima i Rijeke temelj za daljnju suradnju, posebice u vidu čvršćeg povezivanja na edukaciji mladih.

Gradonačelnik Obersnel izrazio je želju za formalizacijom takve suradnje, kakva je postojala prije desetak godina, podsjetivši kako Rijeka ima potpisane sporazume o prijateljstvu s talijanskim gradovima Genovom i Esteom te održava vrlo dobre odnose s Faenzom i Rimom. Grad Rijeka ima vrlo dobru suradnju sa Zajednicom Talijana u Rijeci, kao i esulima okupljenima u okupljeni u Društvu za povijesna istraživanja Rijeke Roma (Società di studi Fiumani).

Foto: Grad Rijeka

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari