Prometno redarstvo odgovara na prigovor stanara: “Mikro lokacija na Školjiću nije na listi prioriteta”

Foto: Čitatelj

Parkiralište Školjić nije na listi prioriteta prometnog redarstva, 

Naša čitateljica tvrdi kako zaposlenici Autotroleja i Rijeka plusa ne plaćaju mjesečnu parkirnu kartu, niti dnevnu na parkiralištu Školjić, ali se konstantno parkiraju izvan označenih mjesta i ostavljaju na vjetrobranskom staklu ceduljicu sa svojim imenom, brojem telefona, te gdje rade u svrhu izbjegavanja kazne ili dizanja auta od strane pauk službe o čemu smo pisali.

S obzirom na to da je čitateljica uz opisanu problematiku redakciji dostavila i fotografije koje govore u njezinu korist obratili smo se Rijeka plusu te Direkciji za prometno redarstvo Grada Rijeke.

Iz Rijeka plusa su priznali da je evidentno kako su vozila njihovih zaposlenika parkirana nepropisno, ali su istaknuli kako tvrtka postupa prema nalogu Direkcije za prometno redarstvo Grada Rijeke.

“GUŽVA” NA ŠKOLJIĆU Stanari ogorčeni: “Dok mi plaćamo parking, evo što rade povlašteni djelatnici pauk-službe i Autotroleja!”

Direkcija za prometno redarstvo pak navodi kako im parkiralište Školjić nije na listi prioriteta.

Prvenstveno želimo napomenuti kako TD Rijeka plus d.o.o. postupa isključivo temeljem naloga za premještanje vozila izdanih od strane Direkcije za prometno redarstvo Grada Rijeke koje uočava određeni prekršaj ili od strane policijskog službenika Ministarstva nadležnog za unutarnje poslove.

Nepropisno parkirana vozila kažnjavaju se sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama te istaknute oznake u vozilu nisu mjerodavne za postupanje u slučaju nepropisnog parkiranja.

Na dostavljenim fotografijama vidljivo je da su vozila parkirana nepropisno, izvan obilježenih mjesta za parkiranje, a TD Rijeka plus d.o.o. kako smo već i naveli postupa isključivo temeljem izdanog naloga za premještanje vozila od strane Direkcije za prometno redarstvo Grada Rijeke ili policijskog službenika Ministarstva nadležnog za unutarnje poslove“, stoji u očitovanju Rijeka plusa.

Direkcija za prometno redarstvo Grada Rijeke istaknula je kako djelatnici pravnih osoba Rijeka plusa te Autotroleja u slučaju nepropisnog parkiranja nemaju nikakvih povlaštenja u odnosu na sve ostale građane.

Djelatnici Direkcije za prometno redarstvo Grada Rijeke provode nadzor nad nepropisno parkiranim i zaustavljenim vozilima sukladno prioritetima rada te postupaju u skladu s težinom prekršaja.

Prioritet su glavne gradske prometnice kojima se odvija javni gradski prijevoz na području užeg centra grada, kao i lokaliteti kojima gravitira veći broj građana poput bolničkih ili trgovačkih centara ili lokacije predložene od strane mjesnih odbora.

Što se tiče same vrste prekršaja naglasak rada je stavljen na parkiranje vozila na mjestima za vozila osoba s invaliditetom, na pješačkim prijelazima, autobusnim stajalištima, križanjima, mjestima za vozila dostave te na mjestima na kojima se ometaju ili ugrožavaju drugi sudionici u prometu.

Vaš konkretan upit vezan je (prema fotografijama i evidenciji prometnih redara) za mikro lokaciju na Školjiću (ispod nadvožnjaka). Ta mikro lokacija, temeljem navedenih prioriteta rada, nije u svakodnevnom hodogramu postupanja prometnih redara.

No, na dislocirane točke prometni redari izlaze na očevid po pozivima građana na besplatni dežurni telefon 0800 5101 prilikom hitnih slučajeva kada je njihovom vozilu onemogućen izlazak s parkirnog mjesta ili izlazak/ulazak u garažu ili dvorište, onemogućeno korištenje mjesta za vozila osoba s invaliditetom te kada pojedina vozila predstavljaju smetnju za tok prometa ili ugrožavaju druge sudionike u prometu.

Na svaku takvu prijavu redari izlaze na teren te sankcioniraju nesavjesnog vozača izdavanjem Obavijesti o počinjenom prekršaju s propisanom novčanom kaznom i Naredbe za premještanje vozila, ukoliko su ispunjeni zakonski uvjeti.

Za bilo koju dojavu zbog nepropisnog parkiranja na predmetnoj lokaciji prometni redari su obavili očevid te prilikom postupanja nisu radili razliku među počiniteljima po bilo kojoj osnovi“, kazali su iz Direkcije za prometno redarstvo.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari