515 PRIPADNIKA U RIJECI

Gradonačelnik Filipović primio predstavnike Vijeća romske nacionalne manjine

U povodu tradicionalnog Susreta Roma u Rijeci, gradonačelnik Rijeke Marko Filipović sa suradnicima primio je predstavnike Vijeća romske nacionalne manjine za Grad Rijeku i njihove goste.

Gradonačelnik Filipović izrazio je dobrodošlicu u Grad Rijeku i Gradsku vijećnicu, u kojoj se od jučer održavaju Susreti Roma i koji predstavljaju priliku za sagledavanje pozicije pripadnika romske nacionalne u Rijeci.

„Vjerujem da riječka romska zajednica, koja po posljednjem popisu stanovništva broji 515 pripadnika, prepoznaje napore koje ulažemo kako bismo poboljšali uvjete života Roma u našem gradu, od potpore aktivnostima i manifestacijama romske nacionalne manjine preko osiguravanja prostora za rad vijeća pa sve do potpore integraciji djece u odgoj i obrazovanje“, kazao je gradonačelnik Filipović.

Marko Filipović i Surija Mehmeti

Gradonačelnik je istaknuo kako je svjestan problema romskih naselja, posebno na Rujevici, što je tema o kojoj se komunicira s udrugama koje okupljaju pripadnike romske nacionalne manjine te Vijećem romske nacionalne manjine za Grad Rijeku.

U delegaciji romske nacionalne manjine bili su Surija Mehmeti, predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine za Grad Rijeku, Esad Jašari, Đevđet Neziri, Sami Jusufi, Ćeziban Mehmeti, Đemilje Jusufi i Nergiza Rifati, članovi Vijeća romske nacionalne manjine za Grad Rijeku, predsjednik Europske dijaspore Roma Arif Avdulahi, potpredsjednik Internacionalne unije Roma Fadil Hrustić, kao i Nusret Saiti, Enver Sahiti, Ređep Avdulji, Fatmir Bećiri, Avni Maljoku, David Mustafa.

Predstavnici Roma imali su se prilike susresti s pročelnicima i ravnateljima gradskih odjela i razgovarati o najvažnijim pitanjima koje zanimanju romsku manjinu.

Uz gradonačelnika, goste su primili pročelnica Ureda Grada Verena Lelas Turak i zamjenica pročelnice Doris Šajn, pročelnica Odjela za provedbu dokumenata prostornog uređenja i građenje Ljiljana Buljan, ravnatelj Direkcije za komunalno redarstvo Željko Vitas i Direkcije za komunalno redarstvo Alen Razum, kao i predstavnici Odjela za odgoj i školstvo te Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb.

Vijeće romske nacionalne manjine za Grad Rijeku od 13. do 15. listopada organizira tradicionalne susrete Roma u Rijeci na temu ”Socijalni i politički položaj Roma u Europi i Balkanu”. Tijekom tri dana susreta organizirati tribine, okrugli stolovi i izložbe, a sve s ciljem da se upozori na probleme Roma.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views