PONUDIO 15% POVEĆANU PLAĆU

Gradonačelnik Filipović sastao se s radnicima KD Čistoća, očekuje se njihov povratak na posao

Foto: Riportal

Nakon što je jutros iznenada pokrenut štrajk od strane nezadovoljnih radnika KD Čistoća, riječki gradonačelnik Marko Filipović sazvao je, i sa suradnicima održao, hitni sastanak s predstavnicima sindikata KD Čistoća i predstavnicima radnika

O razgovorima koji su na sastanku vođeni, medije su izvijestili gradonačelnik Filipović, direktor KD Čistoće Bojan Jurdana i pročelnica nadležnog Upravnog odjela za komunalni sustav i promet Maja Malnar.

„Od strane Uprave KD Čistoća i mene kao gradonačelnika u pregovorima s predstavnicima sindikata i radnika ponuđeno je povećanje plaće radnicima Čistoće u iznosu od 15% neto i to već za plaću za rujan. To je trenutno iznos povećanja koji možemo zajamčiti uz napomenu da nastavljamo s pregovorima o daljnjem povećanju materijalnih prava i uvjeta rada radnika Čistoće. Žao mi je što je do ove situacije uopće došlo jer je komunikacija sa sindikatima i do sada bila poprilično intenzivna, a i za danas je bio predviđen sastanak na kojem bismo im iznijeli ove prijedloge o povećanju plaće. Nadam se da će radnici prihvatiti našu ponudu, uz jasnu poruku da do kraja godine nastavljamo s pregovorima kako bismo pronašli rješenje kako da u idućoj godini materijalna prava radnika još više rastu. Svjesni smo toga da su plaće male, da živimo u vremenu galopirajuće inflacije i nastavit ćemo raditi na pronalaženju rješenja za što bolje uvjete i plaće radnika“, istaknuo je riječki gradonačelnik Marko Filipović i dodao kako se nada da će radnici prihvatiti ponuđene uvjete i u najskorijem vremenu se vratiti na posao.

Direktor KD Čistoća Bojan Jurdana istaknuo je, prema atmosferi na sastanku s predstavnicima sindikata i radnika, kako vjeruje da će se radnici složiti s ponuđenim uvjetima te kako će se ova situacija riješiti do kraja dana. Na novinarsko pitanje o visini plaća radnika u Čistoći odgovorio je kako se plaće za radnike i vozače kamiona kreću od 690 do 1300 eura, ovisno o radnom mjestu, broju odrađenih sati, broju prekovremenih sati, smjenama, noćnom radu i sl.

„Svjesni smo činjenice da su plaće u javnom sektoru niske, pogotovo u komunalnim djelatnostima i želio bih napomenuti kako smo u posljednjih godinu dana po pitanju uvjeta rada napravili koliko smo bili u mogućnosti. Materijalna prava radnika u pregovorima sa sindikatima kontinuirano su dizana. Predstavnici sindikata u svakom su trenutku bili upoznati sa stanjem i aktivnostima koje se provode. Govorim o povećanju neoporezivog dodatka, učinkovitosti i toplom obroku. Nastavit ćemo u skladu s našim mogućnostima tako i nadalje“, rekao je Jurdana.

Sastanku s predstavnicima radnika i sindikata prisustvovala je i pročelnica Upravnog odjela za komunalni sustav i promet Grada Rijeke Maja Malnar koja je istaknula kako je cilj svih uključenih da grad bude čist i da KD Čistoća normalno funkcionira. Dodala je kako uz povećanje plaće od 15% radnicima ova ponuda uključuje i povećanje plaće od 7% radnicima na administrativnim poslovima u KD Čistoća te kako vjeruje da će se do kraja godine uspješno obaviti pregovori s predstavnicima radnika i sindikata vezani uz sklapanje novog kolektivnog ugovora.

Po održanom sastanku u Gradu, predstavnici sindikata i radnika o ovome će tijekom dana obavijestiti radnike Čistoće te se očekuje prihvaćanje ovih ponuđenih povećanja plaća te povratak radnika na posao.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari