GRADONAČELNIKOV KOLEGIJ: Prvi rebalans proračuna upućen na Gradsko vijeće

Gradonačelnik Vojko Obersnel uputio je na Gradsko vijeće Prve izmjene i dopune Proračuna Grada Rijeke kojima se predlaže se proračun u iznosu od 747.500.000 kuna, što je smanjenje za 51.300.000 kuna odnosno za 6,4%. Projekcije proračuna za 2016. i 2017. godinu neće se mijenjati, a na kolegiju je usvojena i odluka o uvođenju Riznice Grada Rijeke, prenosi portal Grada Rijeke (rijeka.hr).

Pojašnjenje rebalansa

Pojašnjavajući razloge rebalansa i smanjenja proračuna gradonačelnik Obersnel je kazao kako ove godine postoje jasne naznake oporavka gospodarstva, ali je proteklo vrijeme prekratko da bi se pomaci u oporavku gospodarstva značajnije odrazili na prihodovnu stranu proračuna Grada Rijeke.

Budući da su od donošenja Proračuna za 2015. godinu nastale promjene koje nisu bile poznate u vrijeme njegova donošenja, a koje se odražavaju na prihodnu i rashodnu stranu proračuna, potrebno je rebalansom ponovno uravnotežiti proračun. Prvim izmjenama i dopunama Proračuna Grada Rijeke predlaže se proračun u iznosu od 747.500.000 kuna, što je smanjenje za 51.300.000 kuna odnosno za 6,4% u odnosu na početni proračun.

Gradonačelnik je kazao kako se prihodi poslovanja smanjuju za 30.648.900 kuna ili za 4,3% u odnosu na početni plan. Smanjenje je u najvećoj mjeri rezultat smanjenja prihoda pojedinih vrsta pomoći i prihoda od komunalnog doprinosa.

Usprkos ukupnom smanjenju prihoda poslovanja, pojedine vrste prihoda su povećane i to prvenstveno prihodi od poreza. Rebalansom za 2015. godinu ukupni rashodi smanjuju se za 51.300.000,00 kuna pa je time proračun uravnotežen s procjenom ukupnih prihoda do kraja godine. Premda su u cilju smanjenja proračunske potrošnje, početkom 2015. godine plaće zaposlenima u gradskoj upravi i proračunskim korisnicima smanjene za 5% u odnosu na 2014. godinu, rashodi za tu svrhu su neznatno uvećani zbog izmjene zakona, odnosno povećanja doprinosa za zdravstveno osiguranje. Povećani su materijalni rashodi za materijal i energiju, zaim rashodi za naknade unutar Socijalnog programa Grada Rijeke, kao i rashodi za stipendije učenicima i studentima.

Natječaji za EU fondove  – nisu raspisani

Smanjeni su rashodi za izgradnju građevinskih objekata, a kako je kazao gradonačelnik Obersnel, radi se izgradnji priključne infrastrukture nogometnog stadiona Kantrida i nogometnog kampa Rujevica, rashodima vezano za gradnju cesta u stambenom naselju Martinkovac, u skladu s promjenom u dinamici investicije te rashodima za izradu projektne dokumentacije, elaborata, imovinske i projektno tehničke pripreme za gradske kapitalne projekte među kojima su: Hrvatski dom na Vežici, Trg pul Vele Crikve, Gradina Trsat, Prenamjena i revitalizacija ex bloka Rikard Benčić, projekti za dječje vrtiće PPO Morčić, Đurđice i Zamet, projekti vezano za ulaganja u osnovne škole, projekti vezano za energetsku obnovu i drugo.

Za većinu tih projekata Grad je namjeravao aplicirati na natječaje za sredstva iz EU fondova koji su trebali biti raspisani tijekom godine, ali na žalost nisu, odnosno jedan je raspisan tek nedavno i na njega će Grad prijaviti svoje projekte”, kazao je gradonačelnik te dodao kako se Projekcije proračuna za 2016. i 2017. godinu neće mijenjati.

Za Galeb – još više novca

Prihvaćene su i izmjene i dopune Programa gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture za 2015. godinu te izmjene i dopune Plana raspodjele sredstava spomeničke rente za 2015. godinu. Što se tiče sredstava spomeničke rente, najznačajnije promjene odnose na kapitalna ulaganja u programe zaštite i očuvanja kulturnih dobara.

Povećan je iznos za tekuće održavanje Motornog broda Galeb, budući da na raspisani natječaj za davanje u koncesiju za gospodarsko korištenje tog kulturnog dobra nije pristigla niti jedna ponuda. Smanjen je i iznos za uređenje Trga pul Vele Crikve budući da postupak izdavanja lokacijske dozvole nije okončan, pa izrada glavnog projekta uređenja Trga neće biti završena u ovoj godini. Planirani iznos sredstava spomeničke rente za prenamjenu i revitalizaciju ex bloka Rikard Benčić je uvećan za 810.000,00 kn, dok je iznos za sanaciju i obnovu zgrade HNK Ivana pl. Zajca smanjen, budući da su radovi na sanaciji i sprječavanju nastajanja kapilarne vlage u prostorijama prizemnog dijela zgrade započeli krajem godine pa će se dio sredstava planirati u sljedećoj proračunskoj godini.

Uspostava Riznice Grada Rijeke

U 2017. godini planirana je uspostava punog modela riznice koji podrazumijeva: ukidanje računa proračunskim korisnicima, uplatu svih vlastitih i namjenskih prihoda proračunskih korisnika u Proračun Grada i izvršavanje svih plaćanja s jedinstvenog računa Riznice Zakon o proračunu propisao je da proračuni jedinica lokalne samouprave imaju jedan račun za sva plaćanja.

Ujedno je utvrđena obveza ustrojavanja jedinstvenog rizničnog računa, odnosno riznice gdje se planiraju i izvršavaju javni rashodi planirani u proračunu Grada, a koja obuhvaća i proračunske korisnike.

To u praksi znači, ne samo informatičko i računovodstveno povezivanje upravnih tijela Grada Rijeke već i proračunskih korisnika koji se financiraju iz gradskog proračuna.

Odjel gradske uprave za financije proveo je postupak nabave za uslugu snimke stanja u upravnim tijelima Grada Rijeke i izradu idejnog projekta informacijskog podsustava Riznica Grada Rijeke. Taj je posao odradila konzultantska kuća Infomare d.o.o iz Zagreba.

Analiza je pokazala kako postojeća organizacija financijsko-računovodstvenih poslova u Gradu ne osigurava dobar temelj za uspostavu kvalitetnog sustava riznice. Stoga je nabavljen novi informatički sustav koji učinkovito podržava funkcioniranje riznice i informacijske potrebe nove organizacije.

Kako je pojasnila pročelnica Jasna Liker, Grad Rijeka trenutno ima 77 proračunskih korisnika, a u 2016. godini taj će se broj povećati na 79. Ove godine 40 korisnika već je uvedeno u sustav riznice. U 2016. godini planirano je uključivanje u sustav Riznice Grada Rijeke svih 79 proračunskih korisnika. Oni će zadržati vlastite račune iz kojih će podmirivati troškove iz vlastitih prihoda. Iz Proračuna Grada direktno će se vršiti plaćanja u korist dobavljača za sredstva koja će proračunski korisnici dobivati iz Proračuna.

U 2017. godini uspostavit će se puni model riznice, što podrazumijeva ukidanje računa proračunskim korisnicima, uplatu svih vlastitih i namjenskih prihoda proračunskih korisnika u Proračun Grada i izvršavanje svih plaćanja s jedinstvenog računa Riznice.

Gradonačelnik je pohvalio dosadašnje aktivnosti oko uspostave riznice naglasivši kako je riječ o obimnom i složenom poslu, koji će u konačnici povećati efikasnost i uvesti dodatne kontrole, a koji će, kada bude u cijelosti uveden, biti jedini i najveći model riznice u Hrvatskoj, kada je u pitanju lokalna samouprava.

(I.N., Grad Rijeka)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari