GRADSKA DRUŠTVA U PLUSU: Komunalna i trgovačka društva u 2015. poslovala pozitivno

Foto: Ilustracija

Izvješća o poslovanju podnijeli su direktori i članovi uprava KD Autotroleja, KD Čistoće, TD Energa, KD Kozale, KD Vodovoda i kanalizacije, TD Rijeka prometa te novoosnovanih društava TD Poslovni sustavi i TD Rijeka plus.

Sva komunalna i trgovačka društva Grada Rijeke u 2015. godini ostvarila su dobit u poslovanju, pokazuju izvješća o poslovanju koja su podnijeli direktori i članovi uprava a prezentirani su na današnjem kolegiju gradonačelnika. Pozitivne poslovne rezultate ostvarilo je i Trgovačko društvo Rijeka sport, dok se gradske kulturne ustanove, uz uspješan angažman na kandidaturi za Europsku prijestolnicu kulture 2020., mogu pohvaliti značajnim povećanjem broja posjetitelja.

kolegij obi 17
Foto: Grad Rijeka

Gradonačelnik Vojko Obersnel zadovoljan je rezultatima poslovanja gradskih trgovačkih i komunalnih društava, prenose mrežne stranice Grada Rijeke. Izvješća o poslovanju podnijeli su direktori i članovi uprava KD Autotroleja, KD Čistoće, TD Energa, KD Kozale, KD Vodovoda i kanalizacije, TD Rijeka prometa te novoosnovanih društava TD Poslovni sustavi i TD Rijeka plus.

Obersnel: Sva društva uspješno ostvarila svoje zadaće

Gradonačelnik Vojko Obersnel prihvaćajući financijska izvješća trgovačkih i komunalnih društava u 2015. godini, istaknuo je da, iako ostvarena dobit nije velika, sva su društva ipak uspješno ostvarila svoje zadaće – građanima kroz svoju osnovnu djelatnost pružila kvalitetne usluge, odradila ono što od njih vlasnici očekuju i pritom nisu proizvodila gubitke. Osim toga, društva su ukupno značajno povećala svoju imovinu.

„Ukupna vrijednost imovine svih društava, ne uključujući pritom TD Rijeka sport, iznosi više od 2,4 milijarde kuna i u odnosu na prethodnu godinu veća je za 6,6, posto. S Rijeka sportom taj je iznos i znatno veći. Društva su prošle godine u svoju imovinu investirala preko 210 milijuna kuna, što je za 46 posto više od ulaganja u 2014. godini. Tu prednjači Komunalno društvo Vodovod i kanalizacija koje je pokrenulo veliki investicijski ciklus vezan uz izgradnju kanalizacijskog sustava i obnovu vodoopskrbnog sustava koji će biti nastavljen i ove godine“, rekao je gradonačelnik.

KD ViK paralelno s tim intenzivno radi i na pripremi aplikacija za europska sredstva, čime će započeta investicijska aktivnost biti i dodatno pojačana, vjerojatno već od iduće godine. Društva su dala i svoj doprinos u ispunjenu Socijalnog programa Grada Rijeke i ostalih suvlasnika, tako da su kroz oslobađanje od plaćanja korisnika koji ispunjavaju uvjete po Socijalnom programu, s gotovo milijun kuna sudjelovali u subvencioniranju troškova usluga socijalno ugroženim građanima.

Reorganizacija poslovanja ostvarila dobre rezultate

Gradonačelnik Obersnel naglasio je da je nakon prvih šest mjeseci rada sa sigurnošću može reći da je započeta reorganizacija poslovanja kroz osnivanje novih društava Rijeka plusa i Poslovnih sustava, ostvarila dobre rezultate.

„Nova su društva poslovnu godinu završila s dobiti, a kroz reorganizaciju je ostvarena i ušteda od par milijuna kuna, i to zbog smanjenih troškova i drukčije organizacije. To je nešto što ohrabruje da do kraja godine završimo proces reorganizacije i sva preostala društva uključimo u Poslovne sustave i Rijeka plus“, rekao je Obersnel. Također, promjena poslovne politike te vlasničke strukture i uprave uspjela je zaustaviti i trend završavanja godine s gubitkom u TD Energu i Riječkoj razvojnoj agenciji „Porin“.

Gubitak Energa neće se pokrivati kroz cijenu usluga

Gradonačelnik je pritom istaknuo da čim je Energu pružena mogućnost formiranja cijene svojih usluga, što je bilo onemogućeno u zadnjih desetak godina, društvo je poslovalo pozitivno. Kao što je to i najavljivano, u 2015. godini nakon povećanja cijena, u dva navrata su cijene plina i centralnog grijanja smanjivane.

„Ne treba zaboraviti činjenicu da i dalje ostaje problem od 70 milijuna kuna gubitaka koji je nastao neodgovornim ponašanjem države i Hrvatske energetska regulatorne agencije, što će predstavljati problem i Energu i Gradu Rijeci u pokriću tih gubitaka. No oni se sigurno neće pokrivati kroz cijenu usluga“, rekao je gradonačelnik.

Gradonačelnik Obersnel na kolegiju je također podržao Prijedlog odluke o razrješenju ravnatelja ustanove Dom mladih, zbog odlaska u mirovinu, kao prijedloge o razrješenju intendanta Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca te o imenovanju vršitelja dužnosti intendanta Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca.

Osim toga, podržan je i Prijedlog pravilnika o korištenju sredstva spomeničke rente za provođenje Programa sanacije i obnove grobnih mjesta na grobljima Kozala i Trsat.

Sva izvješća, koja su dobila pozitivno mišljenje revizorskih društava, proslijeđena su Gradskom vijeću Grada Rijeke na usvajanje i razmatranje.

Rijeka sport ostvario dobit
Trgovačko društvo Rijeka sport 2015. godinu također je završilo s dobiti te u pružanju usluga ostvarilo planirani obim i standard, i to kroz standardizirane usluge iz građevinskih, tehnoloških, sanitarnih, financijskih, pravnih, marketinških, prodajnih i drugih aspekata na objektima: Bazeni Kantrida, Centar Zamet, Atletska dvorana Kantrida, Astronomski centar Rijeka, Stadion Kantrida, Nogometno igralište Krimeja, Nogometno igralište Robert Komen, SRC Mlaka, SRC 3. maj, SRC Belveder, Dvorana Dinko Lukarić, Dvorana mladosti, Boćarski centar Podvežica i Otvoreno igralište Kampus.

Društva su dala i svoj doprinos u ispunjenu Socijalnog programa Grada Rijeke U objektima kojima upravlja Rijeka sport održala su se sva predviđena natjecanja, trenažni procesi, sportska rekreacija, filmovi i interaktivne prezentacije, brojne manifestacije i ostale aktivnosti u organizaciji sportskih klubova, udruga, institucija i drugih.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari