Gradsko vijeće podržalo zaduživanje Grada Rijeke za realizaciju kapitalnih projekata

Gradsko vijeće na svojoj jučerašnjoj sjednici dalo je suglasnost za zaduživanje Grada Rijeke u iznosu od 158,6 milijuna kuna za realizaciju kapitalnih projekata

Kako je kazao gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, kreditnim zaduženjem osigurao bi se dio financijskih sredstava za provođenje gradskih kapitalnih projekata, i to revitalizacije kompleksa Benčić, s uređenjem Gradske knjižnice Rijeka i Dječje kuće te uređenjem javnih površina i izgradnjom pripadajuće infrastrukture, kao i energetske obnove dječjih vrtića Kvarner, Krnjevo, Podmurvice, Potok, Veseljko te osnovnih škola Pećine, Podmurvice, Škurinje, Kozala, Ivana Zajca i Gelsi.

Riječ je o projektima čija je ukupna vrijednost 250,3 milijuna kuna. Od tog će se iznosa, 76,8 milijuna kuna osigurati putem EU fondova, 19,9 milijuna kuna osigurat će Fond za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini, a ostatak od 158,6 milijuna kuna čini vlastito učešće Grada, koje će se osigurati putem kreditnog zaduženja.

Gradonačelnik Obersnel istaknuo je kako bez zaduživanja Grada neće doći do realizacije projekata te će se morati vratiti sredstva dobivena od Europske unije.

„Sav iznos zaduženja, osim dijela za energetsku obnovu vrtića i škola, namijenjen je realizaciji objekata vezanih uz projekt Rijeka – Europska prijestolnica kulture 2020. Bez odluke o zaduženju nemamo drugih mogućnosti izgraditi objekte koje smo definirali kao svoju obvezu prilikom kandidiranja za Europsku prijestolnicu kulture,“ kazao je gradonačelnik Obersnel.

Vijećnica Ivona Milinović je kazala kako HDZ podržava energetsku obnovu vrtića i škola te načelno podržava projekt uređenja Benčića, no istaknula je kako u situaciji kad je gradski proračun 250 milijuna u minusu te još nije poznat akcijski plan za njegovo vraćanje, smatraju kako zaduživanje za projekt poput obnove Benčića nije prioritet. Dodala je i to kako će prva rata na naplatu doći 2021. godine, kada istekne mandat sadašnjem gradonačelniku.

Klub PGS-a podržao je zaduženje, istaknuvši kako je odluka o davanju suglasnosti za podizanje kredita samo posljedica do sada u etapama usvojenih odluka.

„Sredstva u proračunu za praćenje europskih programa nema i teško da koja jedinica lokalne samouprave može ulaziti ovakve projekte bez zaduženja. Potporu projektu EPK daju i Ministarstvo kulture, Vlada i sam premijer, te klub PGS-a smatra da bi Gradsko vijeće trebalo pokazati odgovornost i glasati za odluku kao nastavak prethodnih,“ kazala je vijećnica Tea Mičić Badurina.

U ime kluba SDP-Laburisti-SDSS vijećnica Tamara Martinčić istaknula kako bi se nedonošenjem suglasnosti Grad Rijeka odrekao više od 90 milijuna kuna.

Podsjetila je kako je cijelo Gradsko vijeće dalo podršku za kandidiranje Rijeke za Europsku prijestolnicu kulture, dobivanje titule je ponos ne samo Rijeke, već i cijele Hrvatske, te je zaključila kako je u ovom trenutku razgovor o tome da netko nije suglasan sa zaduženjem bespredmetan. Ujedno je dodala kako su svi ovi projekti koji su predmet zaduženja izrijekom navedeni u gradskom proračunu za 2018. godine te projekcijama proračuna za 2019. i 2020. godinu, s jasno navedenim izvorima financiranja, pa i zaduženja.

Vijećnik Andrej Briščik istaknuo je kako Akcija mladih podržava energetsku obnovu vrtića i škola te projekt uređenja Benčića, no predložio je da se odluka o davanju suglasnosti za zaduženje odgodi do trenutka dok Gradskom vijeću ne bude predočen plan otplate deficita nastalog u proračunu prethodnih godina.

Zaduživanju Grada Rijeke suprotstavio se vijećnik Hrvoje Burić (Nezavisna lista Bura), smatrajući kako će Rijeka u trenutku kad se gradski proračun suočava s ozbiljnim financijskim problemima, podizanjem kredita ući u dužničko ropstvo. Rekao je kako se radi o zaduženju od gotovo 160 milijuna kuna, s time da Grad Rijeka za uređenje Benčića osigurava 130 milijuna kuna. Dodao je kako će tako Grad Rijeka 18 milijuna eura uložiti u Benčić, umjesto da se zadužio za 3,5 milijuna eura i tim sredstvima kupio zemljište na Preluku, najvrjedniji prostor na području grada ili se zadužio kako bi, u trenutku kad je velik broj djece ostao neupisan u dječje vrtiće, izgradio nove vrtiće.

Vijećnik Predrag Miletić istaknuo je kako će Lista za Rijeku podržati zaduženje, budući da je jedan od programskih ciljeva stranke obnova riječke baštine kao dijela riječkog identiteta. Dodao je kako je prevagnulo razmišljanje kako se odluka o suglasnosti mora donijeti kako se ne bi osramotili pred Europom te naglasio kako je na sadašnjem i budućem gradonačelniku ostaje velika odgovornost da održi solventnost Grada.

Gradonačelnik Obersnel je kazao kako samo stjecajem okolnosti prva rata dolazi na naplatu u srpnju 2021. godine, sukladno uobičajenoj praksi da se kredit počinje otplaćivati po realizaciji projekta. Odgovarajući na primjedbu vijećnika Burića da se trebalo podignuti kredit i sagraditi vrtiće, gradonačelnik Obersnel je kazao kako se je posljednjih nekoliko godina otvoreno novih 600-tinjak mjesta u dječjim vrtićima te se planira daljnje povećanje kapaciteta, dodajući kako se Bazenom Kantrida i Centrom Zamet koriste djeca, a jedan od glavnih objekata u Benčiću upravo je Dječja kuća.

Gradsko vijeće usvojilo je dvije zasebne odluke o zaduživanju – jedna koja se odnosi na projekte koji imaju potporu iz EU fondova, koja ne ulazi u ukupnu stopu zaduženja Grada Rijeke, a druga koja uključuje samo nabavku kreditnih sredstava za uređenje okoliša i infrastrukture u kompleksu Benčić te se ubraja u ukupnu kreditnu obvezu Grada Rijeke, koja na godišnjoj razini može iznositi najviše do 20% ostvarenih prihoda. Nakon što je Gradsko vijeće usvojilo odluke o zaduživanju, one moraju dobiti suglasnost Ministarstva financija i Vlade RH.

Foto: Grad Rijeka

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views