BLAGDAN VELIKE GOSPE

Video | Gvardijan franjevačkog samostana na Trsatu: ‘Svetkovine govore da možemo prevladati izazove surađujući s Bogom

‘U Marijinom životu mi vidimo jedan ljudski ispunjen život i to je nada svima nama putnicima na Zemlji’, kazao je fra Kocijan za RTL

Mnoštvo vjernika slavi Veliku Gospu i na Trsatu. RTL-ova reporterka Ida Balen razgovarala je s fra Krunoslavom Kocijanom, gvardijanom franjevačkog samostana na Trsatu.

Kocijan je objasnio što je bit Velike Gospe.

“Mi vidimo da je blažena Djevica Marija postala dionica Isusove uskrsne pobjede nad grijehom i smrću. Ušla je u božju slavu završetkom života i to je crkva svečano proglasila. Ljudima to govori da se isplati živjeti ispunjen ljudski život, truditi se oko dobra, zauzimati se za druge, moliti se i vjerovati Bogu i kad ne razumijemo sve kad nam se događa. U Marijinom životu mi vidimo jedan ljudski ispunjen život i to je nada svima nama putnicima na Zemlji”, kazao je.

Kocijan je kazao i da svaki ljudski život ima smisla.

“Treba izdržati kad nam je teško i ne možemo si sve objasniti. Blagdani koje slavimo, velike svetkovine koje okupljaju mnoštva govore da ima smisla hodati kroz život, da možemo prevladati izazove surađujući s Bogom i trudeći se oko dobra koje nosimo u sebi i nastojimo prepoznati u drugima. To nas vodi prema ispunjenom životu o kojem govore ove svetkovine i koje privlače u svetišta tolika mnoštva ljudi”, kazao je.

Trsatsko svetišne posebno je jer je povezano s trsatskim stubama koje ljudi od davnima na koljenima prelaze da bi se zavjetovali Gospi. Kocijan je kazao kako mnogi osjećaju privlačnost i poticaj da učine žrtvu.

“Mnogi vole ostaviti svjedočanstvo toga, zahvaliti Gospi, reći da su toliko toga prošli izazovnog uz njenu pomoć. To pokazuje da kad nemamo snage da nam Bog pomaže i da nađemo snagu u sebi da nešto ostvarimo”, zaključio je Kocijan za RTL.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari