POTRAGA ZA BESMRTNOŠĆU

Izvrsnim programima okončano 17. izdanje festivala znanstvene fantastike i fantastike Liburnicon

Rijetko koje seljenje Liburnicona tijekom svih 17. godina koliko traje festival je dobro prošlo kao ovo posljednje, a to je zaista rijetkost u bogatoj povijesti najznačajnijeg festivala kojeg rade volonteri iz udruge Kulturni front. Gotovo da su svi jednoglasni, kako organizatori, tako i gosti te posjetitelji, da je lokacija Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu savršena za organizaciju Liburnicona.

Ovogodišnja glavna tema festivala bila je “Potraga za besmrtnošću”, a impresivnu listu počasnih gostiju koju predvode Guy Gavriel Kay, Steven Erikson, Jacqueline Carey, Ian Gibson, Gillian Polack, Shadows of Esteren, Klaudija Čermak, Richard Watson, Dmitrij Gluhovskij, Alexander Freed, Czech Games Edition, Jonathan Stroud, Enis Čišić, Goran Sudžuka, Tad Williams, Sweet Angel Cosplay, dr. sc. Davor Pavuna, akademik Vladimir Paar, arh. Ranko Starac, Korado Korlević, dr. sc. Davor Horvatić, ove godine nastavile su Laini Taylor, Bojana Vukotić (Banshee Cosplay) i Miroslav Radman.

Laini Taylor i Bojana Vukotić nisu skrivale zadovoljstvo svojim dolaskom te kako su prihvaćene i koliko je njihov rad ostavio traga među ljubiteljima znanstvene fantastike i fantastike. Podsjetimo, američka književnica i autorica fantastičnih romana za mlade Laini Taylor, autorica knjiga Sanjar Strange (eng. Strange the Dreamer) i nastavak Muza Košmara (eng. Muse of Nightmares) koji su poznati su bestseleri, čini ju jednom od najprodavanijih američkih autora s Printz nagradom, prema New York Timesu.

Bojana Vukotić aka. Banshee Cosplay priznala je da je imala težak zadatak zajedno sa svojim kolegama iz žirija izabrati najbolju masku te da su željeli prilagoditi kategorije – od kajanja i šivanja do najboljeg utjelovljenja izabrane uloge.

Za razliku od prve večeri, subota je donijela zaista veliku posjećenost, a gotovo da nije bilo festivalske lokacije na kojoj nije bili posjetitelja – od predavanja, kvizova, igraona pa do vanjskih zabavnih aktivnosti. Veliki interes za sadržaj koji su pripremile počasne gošće kulminirao je proglašenjem najboljih cosplayera koji nisu štedjeli ‘trud, znoj i novac’ kako bi se predstavili u najboljem svjetlu. Također, vanjski program obilježen je vatrenim nastupom djevojaka iz žonglerske skupine Rad Rays, da bi kraj programa obilježio dolazak duha Nicka Cavea i Jima Morrisona materijaliziranih u bandu Sick sheets. Filip Leko na basu, Toni Kranjac svirao je electric wind instrument, Hrvoje Puškarić klavijature i klavir te Sandi Bratonja u ulozi posebnog gosta koji je za ovu priliku zamijenio bass i akustičnu gitaru te harmoniku s bubnjevima.

Posebnost LIburnicona svakako je i dječji program koji mališane od malih nogu uvodi u svijet fantastike te kroz zanimljive radionice i predavanja razvija maštu i kreativnost.

Za kraj velika pohvala ide i organizatorima koji su po starom i prokušanom receptu, poseban naglasak stavili na ravnotežu između ozbiljnih i zabavnih sadržaja koji su, uz jedinstvenu atmosferu, jedni od glavnih karakteristika Liburnicona. Nova lokacija i mlade organizacijske snage unijele su prijeko potrebnu svježinu koja je rezultirala sjajnim izdanjem, ove jedinstvene opatijske manifestacije.

Organizatori zadovoljni s premijernim ikarskim izdanjem zahvaljuju publici, volonterima, gostima medijima te naravno sponzorima bez kojih ovo ne bi bilo može izvesti, a to su Grad Opatija, TZ Grada Opatije, Cosplay shop iz Belgije, Znanje, Vorto Palabra, hostel Link, Radnik Opatija, Czech Games Edition, Story house Egmont, Glavani park, Vina Anđelini, HBO max, Hoću knjigu, Festival Opatija, Strategija 22, plus hosting, Nova stvarnost, Carta magica i Zmajeva garaža.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari