KONFERENCIJA ZA MEDIJE

HDZ Klana održalo konferenciju: ”Očito je Načelnici cilj uništiti i ono malo sporta i kulture u našoj Općini”

Na konferenciji za medije, Oporbeni Vijećnici HDZ-a u Općinskom Vijeću Općine Klana, Sanja Sušnik i Marijan Zubalj istaknuli su slijedeće.

S obzirom na činjenicu da je izglasan Pravilnik o financiranju javnih potreba, te da je objavljen Javni poziv za sufinanciranje javnih potreba u sportu, kulturi i ostalim djelatnostima u Općini Klana 2022.godine ističemo ogorčenje i zabrinutost  na navedeno.

Dakle, uvidom u objavljene rezultate natječaja, a  što je od strane Općine Klana predviđeno 400.000,00 kuna možemo bez imalo ustručavanja reći da se radi o početku kraja dobrog djela aktivnih Udruga iz Općine Klana. Od navedenih prijavljenih petnaest (15)  Udruga,  za javne potrebe u kulturi i ostalim djelatnostima namjerava se utrošiti 53.500,00 kuna a za sport 274.000,00 kuna što matematički daje zbroj od 327.500,00 kuna.

Postavljamo pitanje gdje je ostatak od 72.500,00 kuna?

No, pustimo se matematike. Ono što želimo reći je jedna tuga i ogromno razočarenje kako se Općina ponaša spram svojih Udruga. Udruge bi trebale biti pokretačka snaga življenja u Općini, ali slobodno možemo reći da se radi o svjesnom uništavanju istih.

Iste su primorane potpisati Ugovor o sufinanciranju u 2022.godini, pravno gledajući neživotan Ugovor, sa evidentnim kontradiktornostima, nepravilnostima, nedefiniranim konkretnim obvezama i pravima obiju ugovornih strana ,koji dovodi potpisnice u diskriminatoran položaj pogotovo što iz istoga na nedvojben način proizlazi da Općina Klana očito neće imati  za isplatu predviđenih novčanih sredstava kada se poziva da će se ukupna sredstva isplatiti prema raspoloživim proračunskim sredstvima. Članovi udruga sa dozom čuđenja čitaju i ne vjeruju na koji način je sastavljen ugovor a pogotovo neki članci gdje Općina od korisnika traži da ima uvid u kompletno poslovanje Udruge postavlja se pitanje temeljem kojeg zakona. Što ukoliko dođe do navedene situacije, da su se Udruge odnosno potpisnici Ugovora priklonili dobroj vjeri da će im biti isplaćen i navedeni sramotan iznos, a onda Općina shvati da nema mogućnosti navedeno isplatiti, tko će refundirati navedene troškove koji su nastali?

Želimo reći da postoji niz otvorenih pitanja, pitanja koja nisu političke naravi ali su pitanja koja će utjecati na budućnost Udruga u Klani, a za iste Općina sa Načelnicom nema sluha.

Držim da bi ugovor predmetne pravne prirode trebao biti transparentan, ali i jednostavan, te se u moru uvjeta i zahtjeva gubi smisao onoga zbog čega strane ulaze u ugovorni odnos. Odredbe ugovora  izgledaju kao sredstvo za poticanje odustanka od traženja bilo čega…

Udruga će se osloniti na pomoć za koju nije sigurna da li će biti realizirana…Gdje to postoji ?

U Općini  Klana se tradicionalno održava poznato i priznato organizacijsko natjecanje  „Boće open“ na koji pristižu  impozantna imena  ne samo iz Hrvatske već i susjednih zemalja, takoder moramo spomenuti i međunarodni boćarski turnir u Studeni 05.08. povodom dana pobjede i domovinske zahvalnosti i dana hrvatskih branitelja. Općina Klana se s navedenim diči kao boćarskim virtuozima, ali možemo opravdano strahovati da navedeno događanje više nećemo vidjeti u našoj Općini do god je gđa Šarčević Grgić na vlasti, jer očito  ista ima  cilj ugasiti što veći broj sportskih događanja.

Moto naše Načelnice je „ UZDAJ SE USE I U SVOJE KLJUSE“ , što je evidentno i sramotno, a ukoliko tako i nastavi možemo joj se svi „zahvaliti“ što je započela eru kraja rada aktivnih Udruga i neodržavanju sportskih događanja i kulturnih aktivnosti.

VIDEO DANA:

Zahvaljujući vrijednom radu i  nesebičnom trudu pojedinaca, zasukanim rukavima, utrošenom slobodnom vremenu, uplaćenim  donacijama, MOŽDA ćemo osluškivati smijeh i veselje na sportskim događanjima nogometaša, boćara, boksača, upoznavati  prirodne ljepote u rekreacijskom planiranju sa PD Pliš, uživati u stvorenim kreacijama Udruge Klanjskih mačkara i  Udruge Maškare Studena , zadivljeno i ponosno slušati Pjevački zbor Matko Laginja Klana, kao i zabaviti se na druženjima i izletima sa našim umirovljenicima ili možda i nećemo?!?

Navedeno očito ne možemo zahvaliti  trudu i volji naše Načelnice kao niti očekivati od njezine vlasti istinsku i pravednu pomoć već samo destruktivno uništenje svega što je kvalitetno. Očito je Načelnici cilj uništiti i ono malo sporta i kulture u našoj Općini.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Views Views