HGK: Stižu nove porezne mjere za gospodarstvenike. Zakoni stupaju na snagu ove godine

Foto: Ilustracija (Damir Kvajo)

Rokovi podnošenja prijave poreza na dobit u slučaju prestanka ili likvidacije tvrtke sada su osam dana, dok je kod statusnih promjena rok predaje skraćen na 30 dana

U HGK Županijskoj komori Rijeka veliki interes kod gospodarstvenika pobudio je seminar Hrvatske komore poreznih savjetnika o prijavi poreza na dobit za 2019. godinu i poreznim aktualnostima koje će stupiti na snagu tijekom ove godine. Seminaru je prisustvovalo 40-ak gospodarstvenika od kojih je po funkciji bilo 40 posto članova uprava ili financijskih direktora tvrtki a 60 posto ovlaštenih računovođa i osnivača računovodstvenih servisa koji pružaju usluge za nekoliko tisuća malih i srednje velikih tvrtki koje posluju u Primorsko-goranskoj županiji.

Dean Cimera, ovlašteni porezni savjetnik, pojasnio je analitičko kontrolne postupke u pripremi završnog računa poduzetnika koji prethode sastavljanju porezne prijave poreza na dobit za 2019. godinu koja se podnosi do 30. travnja 2020.godine.Ukazao je na procedure obveznih godišnjih popisa imovine i obveza, te utjecaj utvrđenih manjkova, viškova, otpisa i vrijednosnih usklađenja na uvećanje porezne osnovice poreza na dobit.

Na primjerima je pojašnjeno popunjavanje određenih pozicija porezne prijave, odnosno uvećanja ili umanjenja porezne osnovice poreza na dobit – posebno vezano za nepriznate rashode, kamate i poslovanje između povezanih osoba. Istaknute su posebnosti obračuna prenesenog poreznog gubitka, koji je postao s prilozima sastavni dio obrasca porezne prijave za 2019. godinu.

Rokovi podnošenja prijave poreza na dobit u slučaju prestanka ili likvidacije tvrtke sada su osam dana, dok je kod statusnih promjena rok predaje skraćen na 30 dana.

Damir Brajković, predsjednik Hrvatske komore poreznih savjetnika, predstavio je aktualnosti IV. kruga porezne reforme koje su stupile na snagu 1.1.2020. godine, te najavio one koje će stupiti na snagu od 1.4.2020. Kod izmjena propisa o PDV-u naglašena je obveza formalnih dokaza o dostavi u drugu državu članicu, te zakonska pojednostavljenja kod premještanja dobara u EU i kod isporuka dobara s prijevozom.

Istaknulo se i oslobođenje od plaćanja PDV-a kod obavljanja određenih djelatnosti od javnog interesa te primjena snižene stope PDV-a od 13 posto za pripremanje i usluživanje jela i slastica u i izvan ugostiteljskih objekata prema posebnom propisu. Zakon o porezu na dohodak uvodi 100% oslobođenje poreza na plaće mladih do 25 godina, te 50 posto za mlade od 25 do 30 godina, dok se svim poreznim obveznicima povećao osnovni osobni odbitak s 3.800 kuna na 4.000 kuna.

Na kraju izlaganja Brajković je naglasio oprez vezan uz korištenje poreznih pogodnosti protivno svrsi zakona, jer se proširuje definicija prividnih pravnih poslova, kroz sprječavanje iskorištavanja poreznih pogodnosti s ciljem i svrhom za koju nisu namijenjene.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari