IZVRSTAN PROGRAM DO KRAJA RUJNA

HNK IVANA PL. ZAJCA Tri velika glazbena programa za kraj ljeta i početak nove kazališne sezone

Foto: Dražen Šokčević

Koncert operne zvijezde Karite Mattile i Mahlerova Druga simfonija u izvedbi Riječkog simfonijskog orkestra, koji će se održati do kraja rujna, vrhunac su glazbenog programa EPK, ali i Hrvatskoga narodnog kazališta Ivana pl. Zajca, ocijenio je na tiskovnoj konferenciji uoči najave vrhunskih glazbenih programa koji nam slijede intendant HNK Ivana pl. Zajca, Marin Blažević.

Na konferenciji za medije intendant riječkoga HNK ustvrdio je da je Karita Mattila iz Finske jedna od najvećih sopranistica u proteklih trideset godina te da pripada posebnoj klasi jer je ne samo fantastična pjevačica nego i izvanredna glumica.

Nastupala je na svim najvažnijim opernim scenama na svijetu, osvajala nagrade, a sudjelovala je i na dvjema snimkama opera “Majstori pjevači iz Nürnberga” i “Jenufa” nagrađenim Grammyjima za najbolje operne snimake. Odlikuje je širina repertoara, koji obuhvaća cijeli talijanski, njemački i dio slavenskog opernog stvaralaštva, rekao je Blažević.

Dvjestotinjak izvođača na pozornici u Centru Zamet

Koncert Karite Mattile uz pratnju Riječkog simfonijskog orekstra bit će u zgradi HNK Ivana pl. Zajca 18. rujna, a dirigirat će Ville Matvejeff.

Intendant je najavio i izvedbu Druge simfonije Gustava Mahlera, poznate i pod nazivom “Uskrsnuće”, u Centru Zamet 23. rujnaSudjelovat će stotinjak glazbenika Riječkog simfonijskog orkestra i Simfonijskog orkestra HRT-a te stotinjak pjevača Riječkog opernog zbora i zbora HRT-a uz solistice Kristinu Kolar i Ivanu Srbljan. Dirigirat će novi glavni gost dirigent riječkoga HNK Philipp von Steinaecker. Svih dvjestotinjak izvođača rasporedit će se na pozornici u skladu s epidemiološkim preporukama, istaknuo je Blažević.

Oba koncerta dio su programa Rijeka 2020 – Europske prijestolnice kulture.

Opere za otvorenje kazališne sezone

Ovom prigodom Blažević je najavio i svečano otvaranje kazališne sezone, na dan 135. obljetnice otvorenja zgrade, 3. listopada izvedbama dviju opera. U podne će se u zgradi HNK izvesti Zajčeva opera “Nikola Šubić Zrinjski” pod ravnanjem Igora Vlajnića, a navečer Verdijeva “Aida” u koncertnoj izvedbi, s dirigentom Valentinom Egelom.

“Aida” je dobrotvorna izvedba, gostujući pjevači su se odrekli honorara, a sav prihod od ulaznica namijenjen je djelovanju novog opernog studija “Giorgio Surian”. U tom studiju, rekao je Blažević, Surian i drugi operni umjetnici će raditi s četirima mladim talentiranim pjevačicama i pjevačima.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel rekao je da očekuje spektakularne koncerte Mattile i Mahlerove Druge simfonije, nakon uspješne prošlogodišnje sezone riječkoga HNK. Izrazio je zadovoljstvo odvijanjem programa Rijeka 2020 – EPK, nakon stanke zbog pandemije koronavirusa. Ljeto su obilježili izvrsni programi u organizaciji HNK te izložbeni projekti, a do kraja godine će se uspjeti prirediti znatan dio izvorno planiranog programa, istaknuo je gradonačelnik.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari