NA UZORKU OD 1.000

REZULTATI ANKETE: Jedna stranka nije dobila niti jedan vaš glas! U našem dijelu 8. izborne jedinice jako zanimljivi rezultati!

Hrvatska ide na parlamentarne izbore! Zna se da se Sabor raspušta u ponedjeljak, o čemu je premijer upoznao Predsjednika, ali i dalje ostaje nepoznanica koju ćemo nedjelju i pod kakvim mjerama na birališta.

Četiri su moguća vikenda za koje predsjednik Republike može raspisati izbore. Kako bi rokovi trebali teći od ponedjeljka, to su nedjelje: 21. lipnja, 28. lipnja, 5. srpnja ili 12. srpnja.

U našoj jučerašnjoj najavi parlamentarnih izbora, objavljenoj pod naslovom “Sada je i službeno potvrđeno! Izbori su sigurno na ljeto, a evo i kad” ponudili smo vam anketu s jednostavnim pitanjem: “Za koga biste glasali da su danas izbori?“.

Anketi ste se odazvali u velikom broju, a mi smo odlučili prebrojiti vaše glasove na uzorku od prvih 1.000 čitatelja koji su glasali za neku od ponuđenih političkih stranaka. Do izbora ima još dovoljno vremena da se formiraju izborne koalicije (neke su već i obznanjene!), no mi smo vam ponudili anketu s pojedinačnim strankama.

Kako je Riportal primarno regionalni portal okrenut čitateljima u Rijeci, Primorsko-goranskoj županiji i djelomično Istri (premda nas jedan broj naših iseljenika ili simpatizera čita doslovno širom svijeta!), možemo reći da ishod ankete u neku ruku odražava raspoloženje glasača ovoga kraja odnosno može poslužiti i kao preliminarno “osluškivanje raspoloženja” (dijela) glasača u 8. izbornoj jedinici koja obuhvaća područje Istarske županije i zapadni dio Primorsko-goranske županije.

A rezultati ankete – više-manje očekivani! Na rečenom uzorku od tisuću anketiranih, njih 30,63 posto opredijelilo se za SDP, 15,42 posto za HDZ, 9,74 posto za Domovinski pokret Miroslava Škore te 8,52 posto za PGS.

SDP 30,63%

HDZ 15,42%

DOMOVINSKI POKRET MIROSLAVA ŠKORE 9,74%

PGS 8,52%

SIP IVANA PERNARA 3,45%

HSLS 3,25%

LISTA ZA RIJEKU 3,04%

PAMETNO 2,43%

MOST 2,23%

NL M. KOLAKUŠIĆA 1,86%

HNS 1,62%

FOKUS 1,42%

IDS 1,22%

GLAS 1,11%

HSS 1,01%

UNIJA KVARNERA 0,8%

NEOVISNI ZA HRVATSKU 0,4%

HRVATSKI SUVERENISTI 0,2%

ŽIVI ZID 0,2%

LABURISTI – bez glasova

NEODLUČNIH 11,00%

Poredak možete vidjeti i na grafikama.

Mogu se tu pronaći mnoge zanimljivosti, i jasno vidjeti kome je rejting znatno pao u odnosu na prošle parlamentarne izbore, a koji su to “novi igrači” koji su mnogima pomrsili račune!

 

Zanimljivo, Hrvatski laburisti – stranka rada nisu dobili ni jedan jedini od vaših (prvih) 1.000 glasova, koliko smo ih za ovu analizu uzeli u obzir!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari