HNS I SDP ŽESTOKO O VLADI: Jovanović: Od reforme nema ni R; Boras Mandić: Vlada još uvijek u leru

Foto: facebook Željko Jovanović

Javnosti su se danas na temu prvih mjeseci vladanja „sporazuma“ Domoljubna koalicija/MOST obratili iz HNS-a i SDP-a.

Na temu ”Vlada li Vlada?” govorili su Marko Boras Mandić, predsjednik HNS-a PGŽ i dožupan PGŽ te Nada Turina Đurić, članica Predsjedništva primorsko-goranskogHNS-a i saborska zastupnica. O prvih 30 dana Timova tima govorili su i zastupnici SDP-a iz Rijeke Željko Jovanović i Ana Komparić-Devčić.

Prošla Vlada krenula u petoj brzini, ova još uvijek u leru

„Proteklo je 105 dana od izbora, možemo reći i 105 dana od formiranja Vlade, pošto vidimo da je Vlada formirana puno prije nego što je to provedeno u samom Saboru. Nakon 105 dana, što smo dobili? – uvodno se zapitao predsjednik primorsko-goranskog HNS-a, dožupan Marko Boras Mandić te nastavio: „U saborsku proceduru upućena su samo dva zakonska prijedloga stoga imamo svako pravo biti zabrinuti. Prethodna Vlada je u mjesec dana uputila u saborsku proceduru 28 zakonskih prijedloga a u 29 dana pripremljen je referendum o pristupanju Hrvatske u Europsku uniju. Prošla Vlada krenula je u petoj brzini dok je sadašnja još uvijek u leru”.

hns boras

Boras Mandić iskazao je posebnu zabrinutost oko pripreme turističke sezone gdje se osvrnuo na projekt Centra za posjetitelje na otoku Cresu. ”Ovisni smo o turističkoj sezoni koja nam kuca na vrata za manje od mjesec dana. Krajnje je vrijeme da se ubrzamo i krenemo u realizaciju. Natječaji koji čekaju samo na potpis, čekaju predugo”.

Spomenuo je i projekt HEMS-a koji je ukinut početkom siječnja ove godine a čija je uloga za vrijeme turističke sezone nezaobilazna. ”Projekt HEMS projekt je koji život znači. Ovdje govorimo o ljudskim životima te apeliram da standard koji je ovakvim projektom uspostavljen, bude minimalni standard za pomoć našim stanovnicima i turistima. Nemogu prihvatiti da je pomoć vojnih helikoptera bolja”.

Članica Predsjedništva primorsko-goranskog HNS-a te saborska zastupnica Nada Turina-Đurić izrazila je bojazan kako reforme u ovoj godini neće biti donesene, uz nadu da će barem proračun biti donesen kako bi mogli funkcionirati na lokalnoj i regionalnoj razini.

”Vlada najavljenih reforma postala je Vlada proforme. Mi smo turistička destinacija te je neprihvatljivo da nemamo proračun i da ne znamo kako i koliko će Hrvatska sudjelovati u ovako važnoj gospodarskoj grani” naglasila je. Zaključno je najavila kako će upravo Klub HNS-a u Saboru Zakon o komunalnom gospodarenju vrlo brzo uputiti u saborsku proceduru te vjeruje u podršku pozicije i opozicije.

Na put iz Banskih dvora treba krenuti i ministar Nakić

Zastupnik SDP-a iz Rijeke Željko Jovanović nije imao pohvalnih riječi za prvih 30 dana Timova tima.

„Iza nas je 60 dana od kako je Tihomir Orešković postao mandatar i 30 dana otkako je izabran za premijera. Iako je preuzimanjem mandata izjavio da neće tražiti 100 dana da pokaže što on i njegov tim mogu, danas je jasno da je Timov tim do sada pokazao jedno veliko ništa. Ne samo da ne znamo što Tim uopće radi, činjenica je i da Timova tima još ni nema, nema ni sve ministre, ministri nemaju zamjenike, a kad će – ne zna se!

Od reforme nema ni R, a do Sabora su iz Vlade stigle tek tehničke izmjene 2 zakona i naravno, mnoštvo afera – od Crnoje do Hasanbegovića te forsiranja smjene Lozančića. Hrvatska je danas podijeljena više nego prije izbora, a nalet konzervativne revolucije „u ime obitelji“ u provedbi Hasanbegovića za kojeg je „antifašizam floskula“ prvi su osjetili neprofitni mediji. S naslovnice Novog lista danas vrišti ministar Nakić koji poručuje „tko ima novaca nek se liječi u Švicarskoj“. Jedino što mogu reći na to je da bi nakon Crnoje, koji je već napustio Vladu, Hasanbegovića koji je na putu da otputuje iz Vlade, sljedeći na put svog Zadra iz Banskih dvora trebao krenuti i ministar (čak ne mogu reći zdravlja) Nakić.

HDZ je u svojoj povijesti promijenio nekoliko predsjednika, a sadašnji je na najnižoj zamislivoj razini i od Tuđmana na kojeg se poziva preuzeo je samo nacionalistički kič pa se s pravom mogu složiti sa svima koji kažu da je HDZ mijenjao predsjednike i stranačke odore ali da je ćud i karakter ostao isti – danas je ta stranka više nego ikad stranka opasnih namjera. U koaliciji sa nevjerodostojnim Mostom i njihovom politikom bez principa te podrškom predsjednice države koja relativizira govor mržnje – još je opasnija. Stoga je i razumljiva njihova frustracija Rijekom, riječkim kazalištem i Oliverom Frljićem – najvećim preprekama njihovoj konzervativnoj revoluciji, kvazilustraciji i institucionalizaciji tekovina fašizacije hrvatskog društva – svojevrsnoj uvertiri za obračun sa svima koje doživljavaju kao druge i drugačije. No passaran.“, stoji u Jovanovićevom statusu objavljenom na njegovom službenom Facebook profilu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari