'TREBA NAM SAMO VREMENA'

Hoće li ‘tete’ štrajkati? Grad Rijeka zaposlenima u vrtićima nudi povećanje osnovice plaće od 7 posto – ali ne odmah

Slijedom informacije o pokretanju štrajka u dječjim vrtićima Grada Rijeke iz riječke gradske uprave stiglo je priopćenje s izjavama zamjenice gradonačelnika Rijeke Sandre Krpan.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Predstavnici Grada Rijeke, uključivo i zamjenicu gradonačelnika Sandru Krpan, u prosincu su započeli pregovore s oba sindikata koji zastupaju odgojitelje i radnike u dječjim vrtićima Grada Rijeke.

Cilj tih pregovora jest sklapanje četvrtog dodatka kolektivnom ugovoru kroz koji bi se uvećale plaće, odnosno materijalna prava zaposlenica i zaposlenika u riječkim vrtićima.

“Iako je Kolektivni ugovor za zaposlene u dječjim vrtićima Grada Rijeke na snazi sve do 1.1.2023. on je u pozitivnom ozračju socijalnog dijaloga do sada već tri puta mijenjan sklapanjem dodataka kojima su povećavana materijalna prava radnika, a tako je trebalo biti i ovoga puta” navodi zamjenica Krpan.

Pregovore su inicirali Sindikat obrazovanja, medija i kulture Hrvatske i Sindikat radnika u predškolskom odgoju i obrazovanju Hrvatske.

Između ostalog, sindikati su predložili povećanje osnovice za obračun plaće od 1. siječnja 2022. godine na način da se osnovica izjednači s onom u osnovnim školama. Za gradski proračun to znači povećanje financijskih sredstava za plaće u vrtićima u godišnjem iznosu većem od 9 milijuna kuna.

“Kako je proračun za 2022. u prosincu već praktički bio donesen, nažalost, zbog dinamike ostvarivanja prihoda i zakonskih mogućnosti planiranja i preraspodjele, ovaj prijedlog sindikata nije bilo moguće prihvatiti u cijelosti. Zato smo sindikate zamolili za strpljenje i malo više vremena te im ponudili porast osnovice zaposlenicima vrtića od 7%, ali s početkom od 1. srpnja 2022. godine, odnosno nakon donošenja i usvajanja šestomjesečnog izvješća o izvršenju proračuna.

Za predloženo povećanje Grad bi izdvojio 4,1 milijun kuna i odmah nakon tog povećanja nastavio kolektivno pregovaranje za daljnje povećanje osnovice u skladu s proračunskim mogućnostima u 2022. te ciljano u planiranju proračuna za 2023.

Povezani VIDEO:

Novinarka: MONIKA INJAC
Snimatelj: IGOR PAULIĆ
Montažer: DORIAN CAR FLAVIANO

Sandra Krpan, zamjenica gradonačelnika Rijeke, također ističe:

“Više puta smo već naglašavali da u mandatu koji smo tek započeli, u fokusu imamo upravo područje odgoja i obrazovanja i sasvim su izvjesna ulaganja u tom smislu, kako u obnovu vrtića i škola, tako i u podizanje plaća i ostalih materijalnih prava odgojitelja. No, sve što tražimo za realizaciju ovih ciljeva jest malo više vremena, a u ovom konkretnom slučaju strpljenje od 6 mjeseci kako bi se kroz proračun mogao osigurati dio traženih sredstava.

Razumijevajući situaciju u kojoj se nalaze zaposlenici vrtića razmatrala se i mogućnost poskupljenja cijene za roditelje, ali od toga je Grad Rijeka odustao kako se ne bi roditeljima dodatno otežavala svakodnevica u situaciji u kojoj sve cijene rastu i uvećavaju se troškovi života.”

U konačnici, Sindikat radnika u predškolskom odgoju i obrazovanju Hrvatske smatrao je u ovim pregovorima da je Grad Rijeka poštovao sve svoje obaveze iz Kolektivnog ugovora koji je još uvijek na snazi, ali Sindikat obrazovanja, medija i kulture Hrvatske nije bio zadovoljan ponudom Grada o povećanju osnovica za 7% od 1. srpnja i u pokrenutom postupku mirenja ono je oglašeno neuspjelim te je Sindikat obrazovanja, medija i kulture Hrvatske najavio poduzimanje daljnjih akcija.

U ovom trenutku nije poznato znače li te najavljene akcije štrajk odgojitelja, no stav i namjera Grada Rijeke je svakako nastaviti kolektivno pregovaranje te sazvati novi sastanak pregovaračkih odbora na kojem će biti zastupljena oba sindikata.

“Ponuda Grada koja je iznesena još uvijek vrijedi, a pozicija nas kao predstavnika Grada Rijeke je takva da apsolutno razumijemo potrebe i traženja zaposlenika vrtića, i postoji spremnost za adekvatno zadovoljenje tih traženja, ali ono što nam jedino treba je – malo više vremena”, navodi zamjenica gradonačelnika Sandra Krpan.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari