ŠTO ĆE RODITELJI?

Sindikat najavio štrajk u riječkim vrtićima – propali pregovori o povećanju plaća

Poslodavac se oglušio na sindikalne zahtjeve – povećanje osnovice s 5211 kuna na 6044 kune

Iz Sindikata obrazovanja, medija i kulture (SOMK) priopćili su u utorak da nisu uspjeli pregovori o izmjenama kolektivnog ugovora i usklađivanju plaća pa je sindikat pokrenuo pripreme za štrajk zaposlenih u vrtićima Grada Rijeke.

“Nakon neuspješnih kolektivnih pregovora i tri sastanka mirenja između Grada Rijeke i SOMK-a u sporu oko izmjena kolektivnoga ugovora, ispunile su se zakonske pretpostavke za pokretanje industrijskih akcija te su pokrenute pripreme za štrajk zaposlenih u vrtićima Grada Rijeke”, navodi sindikat.

Više u VIDEOPRILOGU Kanala Ri:

Novinarka: MONIKA INJAC
Snimatelj: IGOR PAULIĆ
Montažer: DORIAN CAR FLAVIANO

U SOMK-u kažu da su u gotovo petogodišnjem procesu kolektivnoga pregovaranja s poslodavcem isticali i inzistirali na usklađivanju plaća zaposlenih u vrtićima s plaćama zaposlenih u osnovnim školama, ali se poslodavac oglušio na te zahtjeve.

“Poslodavac se oglušio na sindikalne zahtjeve – povećanje osnovice s 5211 kuna na 6044 kune te povećanje koeficijenata za šest posto za zaposlene u vrtićima DV Rijeka, DV More i DV Sušak”, ističe sindikat.

Naglašavaju da je nemoguće je održavati odgojno-obrazovni rad u uvjetima kada nedostaje odgojitelja na tržištu rada, kada odgojitelji odlaze raditi u obližnje gradove zbog boljih radnih uvjeta i plaća.

Kažu da je to posebice izraženo u vrijeme pandemije, jer vrtići rade sve vrijeme i u njima ne postoji model A, B i C, kao u školama.

“Žalosno je da Grad Rijeka to godinama ne prepoznaje. Radnicima je dosta šutnje i čekanja, a svoje zahtjeve ovoga će puta izboriti kroz štrajk”, poručuje SOMK.

Predsjednica sindikata Božica Žilić rekla je Hini da u trima riječkim vrtićima ima oko 700 zaposlenih, od odgajatelja i stručnih suradnika do kuhara i domara, a oko 70 posto su članovi SOMK-a, prenose RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari