A VLAKOVIMA DOLAZE U RIJEKU

HŽ Infrastruktura stopirala postavljanje kontejnera i šatora za migrante na kolodvoru u Rijeci! Filipović: “Neshvatljivo”

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

I sve druge potencijalne lokacije uz sam kolodvor ocjenjuju neprihvatljivima za smještaj privremenog šatora i kontejnera

Nakon prošlotjednog sastanka između Grada Rijeke, Riječke nadbiskupije, Hrvatskih željeznica, Policijske uprave PG na kojem su Grad, Nadbiskupija i HŽ dogovorili način i lokacije na kojima bi se osigurala privremena pomoć migrantima koji se okupljaju na prostoru željezničkog kolodvora, danas je Grad Rijeka zaprimio dopis HŽ Infrastrukture u kojem dogovorenu lokaciju za smještaj privremenog šatora i kontejnera (iza stare izložbene lokomotive, pored zgrade kolodvora) ocjenjuju neprihvatljivom.

Čak štoviše, i sve druge potencijalne lokacije uz sam kolodvor ocjenjuju neprihvatljivima za smještaj privremenog šatora i kontejnera u kojima bi se migrantima omogućili minimalni sanitarni uvjeti.

U svojem dopisu HŽ Infrastruktura upućuje Grad Rijeku da šator Crvenog križa i sanitarni kontejner postavi na prostor ispred skladišta ex marketa Graziani. Navedeni prostor je u privatnom vlasništvu i Grad njime ne može raspolagati.

Zbog navedenog, Grad Rijeka i Riječka nadbiskupija do daljnjeg nisu u mogućnosti poduzeti niti ovaj minimum humanog zbrinjavanja migranata i osigurati minimalne sanitarne uvjete na lokaciji željezničkog kolodvora gdje migranti pretežito borave.

Valja napomenuti da većina njih upravo vlakovima i dolazi u Rijeku i ovdje se privremeno zaustavljaju.

O navedenome je gradonačelnik Rijeke, Marko Filipović danas rekao: – Boravak migranata u postojećim uvjetima na području željezničkog kolodvora slika je nehumanog pristupa prema ljudima koji trebaju pomoć, a nemogućnost stvaranja minimalnih sanitarnih uvjeta počet će predstavljati zdravstveni problem ne samo za migrante nego i za djelatnike HŽ-a te građane koji borave u okolici kolodvora. Iz svih tih razloga gotovo je neshvatljivo da HŽ odbija nedavno dogovorenu lokaciju, a posebno je neshvatljivo da u svojem dopisu to pravdaju „sigurnošću željezničkog prometa“, tim više što sada migranti borave neposredno uz prugu, odnosno zgradu kolodvora.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views