NASTAO VELIKI PROBLEM

Županijska skupština nije podržala rebalans proračuna, neke ordinacije i škole mogle bi ostati bez grijanja?!

Photo: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Blokirano je pokriće povećanih troškova energenata školama i zdravstvenim ustanovama

Na 13. sjednici Županijske skupštine predstavljen je prijedlog rebalansa Proračuna kojim bi se konsolidirani Proračun PGŽ za 2022. godinu povećao za 2,37 posto odnosno 39,2 milijuna kuna, s 1,652 milijarde na iznos od 1,691 milijardu kuna.

Kako je pojasnio resorni pročelnik Krešimir Parat, predloženo povećanje rezultat je povećanja prihoda tekuće godine te smanjenja primitaka od financijske imovine i prenesenog viška proračunskih korisnika iz prethodne godine. Najveće povećanje od 24,9 milijuna kuna zabilježeno je kroz porast poreza na dohodak radi pozitivnih gospodarskih kretanja na nacionalnoj razini.

Od ukupnih sredstava, 21,8 milijuna kuna odnosi na županijske rashode, odnosno korisnike županijskih sredstava. Pritom se najveći iznosi raspoređuju ustanovama u zdravstvu, 7,2 milijuna kuna i školstvu 5 milijuna kuna dok je za programske aktivnosti Upravnih tijela planirano 7,4 milijuna kuna.

Rebalansom proračuna planirano i 4 milijuna kuna za dovršetak sportske dvorane Medicinske škole u Rijeci

Rebalansom proračuna planirano je i 4 milijuna kuna za dovršetak projekta izgradnje školske sportske dvorane Medicinske škole u Rijeci koja se realizirala u većoj i bržoj dinamici od predviđene po ranije ugovorenim, nižim cijenama, čime bi se isti iznos oslobodio sljedeće godine za kada je bilo najavljeno povećanje cijena građevinskih radova.

Foto: Hrvoje Skočić/ Riportal

Dok je iznos od 1,5 milijuna kuna usmjeren za sanaciju cesta od poplava na području Gorskog kotara, 1,5 milijuna kuna za dokapitalizaciju Kanala Ri, 800 tisuća kuna za održivost rezultata KTR „Putovima Frankopana“, 200.000,00 kuna Zajednici sportova PGŽ i 600.000,00 kuna za pomoć Gradu Rijeci u realizaciji projekta Streljane na Drenovi i uređenja sportskog igrališta na sveučilišnom Kampusu.

PGŽ primorana pomoći školama radi porasta troškova,

Pročelnik Parat pojasnio je da je najviše sredstava usmjereno na osiguravanje uvjeta rada u školskim ustanovama. S obzirom se iznos decentraliziranih sredstava nije povećao, PGŽ je bila primorana intervenirati iz vlastitih prihoda i po prvi put pomoći školama radi porasta troškova, ponajviše troškova energenata.

Župan Zlatko Komadina naglasio je kako školstvo, zdravstvo i socijala po prvi put ulaze u proračun s velikim iznosom radi povećanih troškova koje nije namirila država i nema ih tko pokriti nego osnivač.

Zamjenik župana Vojko Braut dodao je da se rebalansom proračuna osigurava dostupnost i kvaliteta zdravstvene zaštite i školstva što su primarne funkcije Županije dok je resorna pročelnica Edita Stilin podsjetila da se kapitalni projekt izgradnje školske sportske dvorane u Rijeci nije dogodio od 1990. godine, a odgađanjem za dogodinu potencijalno se riskiraju skuplji radovi.

Komadina podnio tri amandmana na prijedlog rebalansa.

Župan Zlatko Komadina podnio je i tri amandmana na prijedlog rebalansa. Smanjenje iznosa dokapitalizacije Kanala Ri d.o.o. za 500 tisuća kuna te povećanje iznos za sanaciju cesta od prirodne nepogode zbog poplava na području Gorskog kotara na 2 milijuna kuna, raspored 100 tisuća kuna Crvenom križu PGŽ za dostupnost prehrane korisnicima na riječkom području te 149 tisuća kuna Upravnom odjelu za socijalnu politiku i mlade za program za mlade.

Usprkos argumentima i apelima župana Komadine i resornih pročelnika koliko je važno da se ovaj rebalans izglasa, u prvom redu za pokriće znatno povećanih troškova škola i zdravstvenih ustanova, primarno troškova energenata, županijski vijećnici nisu izglasali ponuđeni prijedlog. Zbog toga se, kako su upozorili pojedini pročelnici, dovodi u opasnost da ordinacije naših zdravstvenih ustanova i škole ostanu bez grijanja.

Vijećnici Županijske skupštine PGŽ ovlastili su župana Komadinu kao predlagača da u kraćem roku od propisanih šest mjeseci, točnije na sljedećoj sjednici ŽS, ova točke bude uvrštena u dnevni red. Također, s obzirom da rebalans proračuna nije izglasan, vezana točka o II. Izmjeni i dopuni Javnih potreba u sportu od strane Zajednice sportova PGŽ je povučena.

Aktualni sat

Sjednica je započela Aktualnim satom na kojem su vijećnici otvorili široku lepezu pitanja.

Prvi se za riječ javio HDZ-ov vijećnik Sanjin Vrkić koji je obraćanje započeo čestitkom za još jedno veliko priznanje županijskom projektu Kulturno-turistička ruta Putovima Frankopana koji je po izboru čitatelje Jutarnjeg lista proglašen najboljim EU projektom u konkurenciji 37 projekata iz svih hrvatskih županija.

Postavio je i pitanje izgradnje novog Doma zdravlja u Opatiji. Odgovorila je resorna pročelnica Đulija Malatestinić pojasnivši da su u tijeku završne pripreme za početak realizacije tog kapitalnog zdravstvenog projekta i uskoro će se definirati i dinamika njegove realizacije.

Županijske stipendije

Postavljeno je i pitanje oko dodjele županijskih stipendija te da li se planira njihovo povećanje sa sadašnjih 1000 kuna mjesečno.

Pročelnica Edita Stilin odgovorila je da Županija dodjeljuje stipendije studentima koji se školuju za deficitarna zanimanja i taj se program provodi već 18 godina. Županija dodjeljuje 37 stipendija, a upravo je u tijeku natječaj za 17 novih.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Dodala je da će se razmotriti mogućnost njihovog povećanja ili dodjela većem broju studenata.

Interes za usluge Pogona za preradu voća iznad svih očekivanja

Vijećnicu Beljak Vrkić zanimalo je pitanje usluge prerade voća u pogonu Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj u Staroj Sušici. Župan Komadina odgovorio je kako je dao nalog da se osigura mogućnost da sada svoje voće mogu donijeti i privatne osobe ali kako je tu riječ o manjim količinama to će se voće skladištiti u hladnjači i kad se prikupi veća količina ići će u preradu. Inače interesa samih OPG-ova za usluge Pogona za preradu voća iznad je svih očekivanja čemu je doprinijela i izuzetno rodna godina i radi se svakodnevno po 10 sati kako bi se sve količine mogle preraditi, naglasio je resorni pročelnik Mladen Brajan.

m

Mogućnost izgradnje objekata održivih izvora energije

Postavljeno je i pitanje hoće li se zbog aktualne energetske krize krenuti u izmjenu prostornih planova kako bi se otvorila mogućnost izgradnje objekata održivih izvora energije poput solarnih i vjetroelektrana.

Na to je pročelnik Ljudevit Krpan odgovorio kako je Primorsko-goranska županija bila pionir u poticanju obnovljivih izvora energije, i da su već u postojećim prostornim planovima predviđeni pogodni lokaliteti, da se na Cresu i Unijama već grade fotonaponske elektrane što je rezultat činjenice da smo bili među prvim županijama koje su izradile analizu potencijalnih lokacija za solarne i vjetroelektrane. Svakako će se ići u reviziju prostornog plana kako bi se razmotrili i novi lokaliteti.

Dodao je da je najbliža realizaciji bila vjetroelektrana na području Općine Fužine, no izgradnja je zaustavljena zbog zaštite staništa ptica, a trenutno se vode razgovori s investitorom zainteresiranim za gradnju vjetroelektrana u zaleđu Novog Vinodolskog.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari