'UDOMI ME!'

Video | I Lina je jučer bila na Rujevici, još uvijek strpljivo čeka udomitelje!

Jučerašnji čin nogometaša Rijeke svakako će se pamtiti. Uoči utakmice Rijeka-Dinamo izašli su na travnjak s 11 pasa koji se trenutačno nalaze u riječkom azilu

Klub je tako povodom obiljeđavanja Svjetskog dana napuštenih životinja podržao akciju ‘Udomi me’, kako bi podigli svijest javnosti o udomljavanju napuštenih životinja.

Hladne zidove i rešetke boksa napušteni psi riječkog azila barem na jednu večer zamijenili su svjetlima reflektora.

U sklopu akcije Udomi me, igrači Rijeke na teren su izašli držeći azilske pse u naručju i na taj način pokazali da su nogomet i psi odličan spoj.

Akciju su organizirale volonterke Merima Ferk i Tina Juričić.

“Ideja nije nova, u nogometnom svijetu već postoji. Konkretno, u 12. mjesecu počelo se vrtjeti po društvenim mrežama primjer iz Rusije i Rumunjske. Pa mi je pala ideja na pamet – mogli bi kontaktirati naš klub HNK Rijeku jer oni su otvoreni za takve humanitarne akcije”, govori organizatorica akcije Tina Juričić.

A HNK Rijeka je ideju objeručke prihvatio, obilježivši tako Svjetski dan napuštenih životinja.

“Ono što nam je najljepša stvar da su odjeci fantastični, i evo, drago nam je da smo mogli pomoći”, kaže Marina Vela, zamjenica generalnog direktora HNK Rijeka.

I Lina je sinoć bila zvijezda na Rujevici. Danas u svom boksu čeka udomljenje, za koje od sinoć postoji interes.

Lina je lovački pas koji je odlučio da se ne želi baviti lovom nego biti kućni ljubimac, s čime se njeni vlasnici nisu složili i ostavili su je u šumi. Spasili su je volonteri. Njena priča još je jedan u nizu klasičnih azilskih scenarija.

“U azilu se trenutno nalazi stotinjak pasa i njihove sudbine su zaista različite. Neki od njih došli su doslovce s kauča I obično je to puno tužnija priča nego kad pas dođe skinut s lanca ili kad ga pronađemo u šumi”, otkriva organizatorica Merima Ferk.

Ovo je samo jedna u nizu akcija Azila kojom se želi senzibilizirati javnost i potaknuti građane na udomljenje i donacije koje su azilu prijeko potrebne.

“Azil se isključivo financira i preživljava od donacija. Tu pomaže Grad Rijeka i općenito županija, međutim ne bi opstali bez donacija”, kaže volonterka Azila Dunja Štokan.

Azil možete posjetiti svake subote od 09-14 sati, možete odvesti psa na izlet, donirati ili udomiti psa. Za svakog udomljenog psa Azil poklanja GPS lokator.

Novinarka: IVANA JUKIĆ
Snimateljica: ANA PARIS
Montažer: KRISTIJAN LAJŠIĆ

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari