LOKALNO PARTNERSTVO

Igrališta na Turniću i Gornjoj Vežici dobila koševe za košarku

Dva riječka igrališta, na Turniću i na Gornjoj Vežici, dobila su koševe za košarku, a sredstva su osigurana kroz suradnju uspostavljenu kroz Riječki program lokalnog partnerstva.

Naime, u sklopu Riječkog programa lokalnog partnerstva, uređeno je Košarkaško igralište u sklopu Sportsko-rekreacijskog centra Zamet. U suradnji Grada Rijeke i Košarkaškog kluba Zamet kroz tri godine je, između ostaloga, postavljena nova četveroslojna sportska akrilna podloga, nove košarkaške konstrukcije i montažne tribine, a sve s ciljem da se oživi košarka (ali i općenito bavljenje sportom) na Zametu, na igralištu koje tradicionalno okuplja velik broj mladih.

Riječki program lokalnog partnerstva temelji se na prijedlozima građana o potrebnim manjim zahvatima na komunalnoj i drugih infrastrukturi, s time da Grad Rijeka osigurava dio sredstava i logističku pomoć, a grupe građana, udruge i mjesni odbori volonterski rad i sponzorstva.

Kako bi osigurao svoj doprinos u ostvarenju projekta, Košarkaški klub Zamet tri je puta održao Gospodarske igre. Radilo se o sportskim natjecanjima, na kojima su tvrtke uplatom kotizacije za sudjelovanje ustvari donirale sredstva za uređenje igrališta.

Postavljeni koševi na igralištima u Karasovoj ulici i Ulici Ratka Petrovića

U želji i s ciljem da se prikupljenim sredstvima pomognu renovirati i druga igrališta koji potiču mlade da se bave košarkom, Košarkaški klub Zamet je u dogovoru sa Odjelom gradske uprave za komunalni sustav i službom održavanja odlučio donirati dvije košarkaške table na igralištima u ulici Ratka Petrovića sjeverno od kbr. 54 i u Karasovoj ulici kod kbr. 1 u sklopu dječjeg igrališta.

Na taj način žele potaknuti mlade da korisno provode svoje slobodno vrijeme, ali sugrađane da se aktivnije uključe u uređenje prostora gdje žive.

„Ovo je jedan od najboljih primjera kako Riječki program lokalnog partnerstva ne predstavlja samo program uređenja neke površine, iako je to je ono materijalno što se vidi, već neprestano stavlja naglasak na lokalnu zajednicu. Točnije, povezivanju lokalne zajednice, volontiranju, učešću građana u javnoj upravi, u jednom partnerskom odnosu s Gradom bilo kroz uređenje površina ili kroz programske aktivnosti kojima se utječe na svijest građana i spoznaju da građani u suradnji sa Gradom i drugim javnim i institucijama, javnim i gospodarskim sektorom naprave nešto za određene korisnike, time potaknu druge na slične radnje, priča se širi, ide dalje“, kazala je ravnateljica Direkcije za mjesnu samoupravu Dragica Fadljević.

Predstavnici građana postaju članovi Povjerenstva za odabir RPLP projekata

“Riječki program lokalnog partnerstva” (RPLP) specifičan je program s ciljem razvijanja partnerskog i suodgovornog odnosa između građana i Grada Rijeke. Riječ je o jednom od postojeća četiri modela participativnog budžetiranja, a ovaj model raspoređivanja proračunskih sredstava prema prijedlozima samih građana, udruge i vijeća mjesnih odbora Grad Rijeka provodi se od 2005. godine.

Kroz EU projekt COGOV naznačeni su ciljevi RPLP-a u smislu poboljšanja infrastrukture, okoliša i životnih uvjeta u susjedstvu na održiv način, poticanje individualne inicijative i građanskog djelovanja, jačanje integracije zajednice i suradnja između građana i lokalnih institucija.

Jedan od koraka u postizanju naznačenih ciljeva je uključivanje građana koji su imali iskustva u osobnom angažmanu u nekom od dosadašnjih projekata RPLP-a u Povjerenstvo za odabir projekata. Stoga je sastav Povjerenstva za odabir projekata proširen s dosadašnjih tri na pet članova, na način da bi dva člana povjerenstva bila imenovana iz reda predstavnika građana.

Tako su članovi povjerenstva, uz predstavnike civilnog sektora i medija, postali predsjednik Košarkaškog kluba Zamet Milan Vukajlović, kao inicijator projekta uređenja košarkaškog igrališta na Zametu, i Davorka Medved, koja je vodila projekte uređenja okoliša Društvenog centra Drenova, ali i druge projekte u sklopu Riječkog programa lokalnog partnerstva.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari