KULTNI RIJEČKI BREND

Video | Ima li nade za PIK Rijeka?

Što je ostalo od PIK-a, kultnog riječkog prehrambenog brenda? Više u video prilogu!

11 prodavaonica, pogon za proizvodnju tjestenine i pekara. Nade za spas ima, poručuju sindikalisti.

Povijest riječkog PIK-a duga 75 godina polako odlazi u povijest. Maloprodajne mreže se zatvaraju, radnika je sve manje.

PIK-ov pogon Mljekare na Škurinjama je prodan. Sada su na redu maloprodajna mjesta. Nastavi li se ovako, crno se piše PIK-u Rijeka, rekao je sindikalist Ivica Blažević za Kanal Ri.

Foto: Hrvoje Skočić/Riportal

“11 trgovina već je rasprodano, što će biti s tim ljudima? Neki će sukladno svojoj dobi završiti ili u prijevremenu mirovinu ili će se neki prihvatiti nekih drugih poslova, u tvornici pašte ili pekari – nisam baš siguran…”, mišljenja je Ivica Blažević, dopredsjednik Sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske.

Problem PIK-a Rijeka ne datira samo od dolaska vlasnika Gina Pastorčića, Sindikat je prije 5-6 godina ukazivao na potrebu pronalaska strateškog partnera sa svježim kapitalom kako bi se izmjestilo pogon sa Škurinja van grada.

“Pa se pitam što je radila uprava, bivša, sadašnja ili sve uprave? Što je radio Grad, je li Gradu u interesu, je li Županiji u interesu, nitko ništa nije poduzeo…”, kaže sindikalist Ivica Blažević.

Foto: Hrvoje Skočić/Riportal

Ova je riječka firma u svojim najboljim danima imala preko 500 zaposlenih- danas ih je manje od 180. Sindikat je detektirao i ukazao na razne probleme. Za one iz radnih odnosa se interveniralo i kod državnog inspektorata u Rijeci.

“I koje je donijelo rješenje u rujnu, koje je pokazalo da smo bili u pravu da niti se obavještavalo radničko vijeće o važnim pitanjima položaja radnika Tonke – što je svaki poslodavac obavezan – da se nisu savjetovali sa Radničkim vijećem o sazivanju skupova radnika..”, dodaje dopredsjednik Sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske.

Blažević ističe da je tragom informacije o zatvaranju Tonke zatražio hitan sastanak sa Ginom Pastorčićem – no do njega nije došlo.

“Znate li kada mi se javio? Kada je sve riješio!”, dodaje Blažević.

Sjednimo za stol, pozivaju iz Sindikata, jer nade još ima. Glavno je pitanje želi li se problem PIK-a riješiti ili netko nešto želi unovčiti a radnike poslati na burzu rada.

“Apeliram na sve relevantne čimbenike, na gospodina Gina, na gradonačelnika, na župana… na sve relevantne čimbenike neka pomognu da se spasi – ima rješenja.”, ističe Ivica Blažević.

A kojih rješenja i kako će se situacija oko PIK-a razviti tek ostaje za vidjeti, donosi Kanal Ri.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari