ZBRAJAJU SE ŠTETE

Video | KAO U HOROR FILMU! Vukovi napali stado ovaca u Gorskom kotaru

Do sada se govorilo o 80 vukova u Hrvatskoj, no sada iz ministarstva kažu da se ta brojka procjenjuje na 200 jedinki

Vrijeme zločina: prošli vikend. Mjesto: Brod Moravice. Žrtve: stado ovaca. Počinitelji: vukovi. Baš kao u horor filmu. Mrtve ovce bile su posvuda – po dvorištu i pašnjaku.

“Imao sam što vidjeti. Došao sam i vidim jedna, druga, treća, četvrta itd. Ovdje leže. Onda sam vidio da je bio vuk. Bio je čopor. Po tragovima ih je bilo dva veća vuka i četiri do pet manjih vukova”, kaže poljoprivrednik Tomislav Crnković, izvještava Kristina Čirjak za RTL Vijesti.

Bježale su kamo god su stigle, ali spasa im nije bilo. Vukovi su zaklali 15 ovaca, a tri su ozlijeđene. Vukovi su siti, ali od tada Tomislavove ovce nisu na broju.

“11 smo pronašli, četiri nismo, vjerojatno su ih vukovi odvukli i pojeli”, kaže Crnković.

Sve to, događalo se 40 metara od Tomislavove kuće pored koje se nalazi pašnjak.

“Tor je tu, kako su ušli vukovi ovce su probile tor i došle su do same kuće gdje je na 5 metara došao vuk i zaklao ovna”, objašnjava poljoprivrednik.

Vuka je sreo tri dana poslije.

“Vuk je bio meni na 60 metara, ja sam ga osvijetlio on se ništa nije bojao samo je odšetao”, kaže Tomislav.

To je veliki problem, kažu lokalni lovci.

“Vidite i sami da se nalazimo praktički u naselju Brod Moravice i taj napad se dogodio ovdje uz prve kuće. Ovo se dešava u zadnje vrijeme širom Hrvatske, pogotovo u Dalmatinskoj Zagori i Lici gdje su česti napadi zvjeradi na domaće životinje”, kaže Valter Crnković, član Lovačkog društva Srndać.

Ovo im nije prvi put da su napali Tomislavovo stado. Neželjeni gosti posjetili su ga i krajem prošle godine.

“Evo ovdje na nekih 100 metara je došao i zaklao janje. Tada je ministarstvo procijenilo da je šteta 173 kune”, kaže Tomislav.

Više ne očekuje ni ovog puta.

“Realna šteta je 30 tisuća kuna, ako dobijemo 4000 bit će dobro. Sramota, ali to je tako”, kaže Tomislav.

Do sada se govorilo o 80 vukova u Hrvatskoj, no sada iz ministarstva kažu da se ta brojka procjenjuje na 200 jedinki.

“A neke procjene koje su konzervativne naravi kažu da ih je 300 plus i oni se negdje moraju širiti i tražiti hranu tamo gdje im prirodno nije mjesto”, kaže Valter Crnković.

Mjesto im sigurno nije u dvorištima i oko kuća, ali im nitko ništa ne može i ne smije. U ovoj godini napali su više od 1400 puta, izvještava Kristina Čirjak za RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari