OTVORENA JE DO 10. LISTOPADA

Impozantna izložba u Opatiji: Radovi Pabla Picassa i Joana Miróa bit će izloženi u Šporeru

Jučer je ispred Umjetničkog paviljona Juraj Šporer najavljena izložba radova Pabla Picassa i Joana Miroa koja se otvara 2. lipnja. Izložbu su najavili gradonačelnik Ivo Dujmić, ravnatelj Festivala Opatija Ernie Gigante Dešković, direktorica Turističke zajednice grada Opatije Suzi Petričić i direktorica IPL Arta Iva Piglić Lazić.

Pablo Picasso i Joan Miró međusobno su prijateljevali te smo stoga odlučili izložiti njihove radove na način da će jedan dio Šporera biti posvećen Picassu, a drugi Mirou, pod nazivom Picasso-Miró: Prijateljstvo sloboda rekao je ravnatelj Ernie Gigante Dešković.

Dodao je i da je prije nekoliko godina Ljetna pozornica iznova postala jedna od najvažnijih glazbenih lokacija u Hrvatskoj. Isto želimo učiniti i s Umjetničkim paviljonom Juraj Šporer – podignuti ga na razinu jedne od najvažnijih lokacija u Hrvatskoj gdje će biti moguće pogledati atraktivne izložbe svjetske razine. Stoga smo se odlučili, u suradnji s IPL Artom, za nešto uistinu posebno, na dva planetarno zvučna imena, zaključio je ravnatelj.

– Organizacija ove izložbe traje već sedam mjeseci što je dokaz veličine ovog projekta. Radovi koji će biti izloženi pripadaju privatnim kolekcijama, dakako svi su certificirani i originali te ih dosad nije bilo moguće vidjeti na našem području što ovu izložbu čini još atraktivnijom. Sva djela pršte energijom i bojama te asociraju na ljeto, sunce i prijateljstvo. Od 140 radova koji su nam na raspolaganju, većinu ćemo izložiti navela je Iva Piglić Lazić.

Brojne litografije, bakrorezi, drvorezi, gravure, akvatinte i keramika iz ruku privatnih kolekcija objedinjenih pod nazivom Picasso i Miró: Prijateljstvo sloboda progovarati će o neizbježnosti i ljepoti zajedništva, povezanosti, hrabrosti, bliskosti i duhovnoj prijekosti prijateljstva.

– Unatoč neizvjesnim ali istovremeno izazovnim okolnostima zajedno smo ostali ustrajni i nismo odustali od projekta jer Opatiju želimo pozicionirati visoko na kulturno turističkoj karti Europe. Sigurni smo da će  izložba privući velik broj domaćih i inozemnih posjetitelja te da nikog neće ostaviti ravnodušnim, rekla je direktorica TZ Suzi Petričić prilikom predstavljanja izložbe.

Gradonačelnik Dujmić izrazio je zadovoljstvo što će Umjetnički paviljon ugostiti ovako impozantnu izložbu koju u Opatiju dovodi gospođa Iva Piglić Lazić u suradnji s Festivalom Opatija i TZ grada Opatije. U svom obraćanju gradonačelnik je istaknuo nadu u skori završetak pandemije te naglasio da će ova godina ipak donijeti olakšanje u organizaciji brojnih kulturnih zbivanja u Opatiji po kojima je grad oduvijek prepoznatljiv.

Za potrebe ove izložbe Šporer se posebno uređuje kako bi se ostvarili svi potrebni uvjeti, a izložba će biti otvorena do 10. listopada. Radno vrijeme bit će svakim danom od 10 do 22 sata, a cijena ulaznice iznosit će 100 kn za odrasle. Grad Opatija sufinancirat će s 50% ulaznice građanima s područja Grada Opatije tako da će za njih cijena iznositi 50 kn.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari