MOGUĆNOST SVEUČILIŠNE SURADNJE

Indijski veleposlanik Nj.E. Raj Kumar Srivastava; Moguća je suradnja UNIRI s fakultetima u Indiji u IT sektoru

U Salonu Grada Rijeke održan je prijem za indijskog veleposlanika u Republici Hrvatskoj Nj.E. Raja Kumara Srivastava koji je danas u posjetu Rijeci. S gradonačelnikom Rijeke Vojkom Obersnelom razgovarao je o mogućnostima suradnje između Rijeke i Indije.

Nj.E. Raja Kumara Srivastavu, u čijoj su pratnji bili Ivan Delić iz Veleposlanstva Indije te Mladen Zlamalik, predsjednik Hrvatsko-indijskog društva prijateljstva, primili su gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel i pročelnik Zavoda za informatičku djelatnost Grada Rijeke Željko Jurić.

Razgovaralo se o konkretnim mogućnostima suradnje između Sveučilišta u Rijeci, odnosno njegovim sastavnicama koje se bave novim IT tehnologijama, te njihovim povezivanjem sa sličnim fakultetima s područja istočne Indije, a na primjeru suradnje koja je već ostvarena s fakultetima u Osijeku i Zagrebu.

Pročelnik Jurić gostima je predstavio je riječki Smart city koncept i njegov budući razvoj posebno istaknuvši Centar kompetencija za pametne gradove (CEKOM) Smart Ri kao primjer suradnje između gospodarstva i znanstvenoistraživačke zajednice na konkretnim projektima koji će u sljedeće tri godine razviti čak 36 inovativnih proizvoda i usluga u području tehnologije pametnih gradova sa značajnim tržišnim potencijalom. CEKOM je također definiran kao jedno od područja razmjene iskustava i suradnje između Rijeke i Indije u kojoj postoji stotinjak pametnih gradova.

Jedna od tema razgovora bila je i svjetska pandemija COVID-19 kojom je upravo Indija teško pogođena.

Indijski veleposlanik najavio je ovom prilikom i niz kulturnih događanja kojima će se i u hrvatskim gradovima sljedeće godine obilježiti 75. obljetnica neovisnosti Indije, dok je gradonačelnik Obersnel pozvao Nj.E. na otvorenje motornog broda Galeb na kojem je u nekoliko navrata boravio i Džavaharlal Nehru, kao indijski premijer te jedan od suosnivača pokreta nesvrstanih, dijela povijesti koja će biti obrađena u budućem muzejskom postavu na Galebu.

Tijekom svog boravka u Rijeci NJ.E. Raj Kumar Srivastava posjetit će Jadran galenski laboratorij, Luku Rijeka te riječki Dharma Hostel.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari