INICIJATIVA: Obersnelu predloženo: „Postavimo riječku trobojnicu na Korzo 16!“

Gradonačelniku Grada Rijeke Vojku Obersnelu ovih dana upućen je tekst inicijative da se na zgradu gradskog Poglavarstva postavi riječka trobojnica

Inicijativu „za obilježavanje Dana grba i zastave grada Rijeke 6. Lipnja“ podupiru udruga Slobodna Država Rijeka, Lokalpatrioti Rijeka, Lista za Rijeku, Unija Kvarnera, Međunarodni Institut za Fijumanologiju, Zajednica Talijana Rijeka, Demokratska zajednica Mađara Hrvatske – Rijeka.

Tekst njihove inicijative prenosimo u cijelosti:

Poštovani gospodine gradonačelniče,

Dana 6.lipnja navršava se 359 godina od kada je Rijeka dobila današnji gradski grb iz kojeg proizlaze i boje trobojne povijesne gradske zastave. S obzirom na dobru dosadašnju praksu kojom Grad Rijeka obilježava značajne događaje, voljeli bismo kada bi se na simboličan način u obilježavanje ovog za Rijeku svakako značajnog datuma uključio i Grad Rijeka.

Predlažemo da se na spomenuti datum s balkona (ili na drugom prikladnom mjestu) gradske vijećnice zavijori riječka trobojnica. Također, ukoliko tehničke mogućnosti dozvoljavaju, predlažemo da tog dana riječke dizalice zasvijetle u bojama trobojnice. Ukoliko je to nemoguće, onda u bordo boji riječkog grba.

Vjerujemo da bi velik broj naših sugrađana pozdravio ovakav način obilježavanja značajnog datuma , a manje upućeni sugrađani bi mogli naučiti još jednu zanimljivost iz naše bogate povijesti.
Ovim putem vas obaviještavamoda sljedeće godine planiramo i veće aktivnosti kako po pitanju ovog datuma tako i po pitanju obljetnice 300 godina od proglašenja Rijeke slobodnom lukom. Srdačno“, stoji u tekstu inicijative koju potpisuju:

Slobodna Država Rijeka, predsjednik Alan Kulundzic Juranich
Lokalpatrioti Rijeka, Administrator Igor Jerić
Lista za Rijeku, predsjednik Danko Švorinić
Unija Kvarnera, predsjednik Davor Willheim
Međunarodni Institut za Fijumanologiju, predsjednica Dajna Glavočić
Zajednica Talijana Rijeka, predsjednica Orietta Marot
Demokratska zajednica Mađara Hrvatske – Rijeka, predsjednica Eva Viola

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari