VEĆ OVE SEZONE: Lošinj i Susak dobivaju brodsku vezu s Trstom!

Photo: Ilustracija (Miranda Cikotic/PIXSELL)

Uz to, Primorsko-goranska županija dobit će sredstva za obnovu lučke infrastrukture na otoku Susku iz europskog projekta MOSES

Na današnjem redovnom susretu s novinarima zamjenica župana Marina Medarić o izvijestila je o partnerstvu PGŽ u provedbi europskog projekta MOSES koji se odnosi na pomorsko i multimodalno povezivanje područja Sjevernog Jadrana. Regija Friuli Venezia Giulia vodeći je partner u tom projektu, a uz PGŽ sudjeluje i Istarska županija te talijanska regija Molise.

Cilj tog projekta je poboljšati pomorske i multimodalne transportne usluge između Italije i Hrvatske u cilju uspostavljanja kvalitetnijih i održivih prekograničnih veza. Ukupna vrijednost cijelog projekta je 1.175.085,00 eura, dok ukupan proračun Primorsko-goranske županije iznosi 312.850,00 eura.

“PGŽ će u okviru svog dijela projektnih zadataka koordinirati Pilot aktivnosti na uspostavi novih pomorskih veza na liniji između luke Trst, luka na području Istarske županije i luka Mali Lošinj i Susak. U tu svrhu provest će se i sanacija operativnog mola i izgradnja obalnog zida u luci Susak, a plan je da linija starta već za ovu turističku sezonu i to u eksperimentalnoj fazi, dakle da se provjeri interes za korištenje te nove brodske veze iz Trsta. PGŽ je ovaj projekt primarno zanimljiv zbog razvoja turizma kroz bolju pomorsku povezanost a uz to dobit ćemo sredstva za obnovu lučke infrastrukture na otoku Susku”, istaknula je zamjenica.

Potpora poljoprivrednim gospodarstvima

O raspisanom javnom pozivu za dodjelu potpora poljoprivrednim gospodarstvima koja se kao mjera potpore ruralnom razvoju provodi već drugu godinu, izvijestio je zamjenik Petar Mamula.

Rekao je da će kroz ovaj natječaj, koji je otvoren do 24. lipnja, biti raspoređeno 480.000 kuna, u najvećim pojedinačnim iznosima do 25.000 kuna. Sredstva se namjenski dodjeljuju za aktivnosti obnove i održavanje putova, za ulaganja u opremu, za pripremu dokumentacije u svrhu prijave na EU natječaje te razvoj postojećih oznaka kvalitete kao i uvođenje certifikata.

Dodao je kako su u tijeku i natječaji koje provode LAG-ovi također za potporu razvoja malih poljoprivrednih gospodarstva, a raspolažu s 34 milijuna kuna iz europskih fondova za provedbu njihovih Lokalnih razvojnih strategija do 2020. godine. Dodijeljenim sredstvima financirat će se projekti vezani za poljoprivredu, šumarstvo, razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti, turizam te jačanje lokalne infrastrukture ovisno o posebnostima područja svakog LAG-a.

Svjetskim danom kulturne raznolikosti za dijalog i razvoj

Zamjenik Mamula podsjetio je i da je današnji dan 21.svibnja odlukom glavne skupštine UNESCO-a proglašen Svjetskim danom kulturne raznolikosti za dijalog i razvoj.

U kontekstu aktualnih zbivanja u Hrvatskoj gdje grupe i pojedinci zagovaraju zatiranje sloboda i temeljnih ljudskih prava, važno je podsjetiti da su razumijevanje, tolerancija, poštivanje i prihvaćanje različitostima ideje su koje treba stalno promicati kako bi zajednički život učinila boljim, istaknuo je zamjenik te rekao kako je Rijeka još jednom, velikim odazivom na mirni prosvjed, Hod za slobodu, pokazala svoj odnos prema temeljnim ljudskim pravima.

Pročelnik Ured županije Goran Petrc informirao je o trećem ovogodišnjem rasporedu sredstava za pokroviteljstva, (su)financiranja manifestacija i drugih događaja od općeg značaja. Rekao je da se sredstva za 59 prijavitelja u ukupnom iznosu od 417.000,00 kuna, za o 69 manifestacije/događaja, pristiglih tijekom ožujka 2018. g. na Javni poziv.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari