INICIJATIVA PGŽ: Projekt „leteće hitne“ nastaviti po austrijskom i njemačkom modelu!

U sjedištu Primorsko-goranske županije održan je još jedan u nizu sastanaka na temu helikopterske hitne pomoći. Naime, taj vrlo uspješni pilot projekt nedavno je nakon četiri mjeseca rada ukinut i njegova budućnost je neizvjesna.

Zamjenik župana Marko Boras Mandić u razgovoru s medijima pojasnio je novo rješenje koju je ponudila zainteresirana strana iz Slovenije.

marko helikopteri

Zamjenik župana rekao je da su predstavljena rješenja koja su drugačija od dosadašnje prakse u pilot projektu. Radi se o modelu koji se u praksi uspješno provodi u Austriji i Njemačkoj. Ambiciozniji je od dosadašnjeg i provodio bi se cijele godine. Ipak, njegova provedba ovisi o odlukama nove Vlade. “Rekli smo da je adresa za donošenje odluke Zagreb, a Županija je spremna sukladno svojim financijskim sredstvima uključiti se u projekt HEMS-a”, pojasnio je Boras Mandić.

Primorsko-goranska županija do sada je HEMS podržavala s 500.000 kuna, a ulaganja u buduću inicijativu ovisila bi o projektu i eventualnom rebalansu proračuna. U novom projektu zanimljivo je da bi se dio troškova kompenzirao iz polica osiguranja, što je praksa i u inozemstvu. Ovaj bi model mogao biti zanimljiv u turističkoj sezoni kada je više intervencija sa stranim državljanima. Time bi se donekle izbjeglo opterećenje hrvatskih poreznih obveznika.

“Ovim putem apeliram da se nastavi ono što je bilo dobro u ovom projektu jer ovaj projekt znači život”, poručio je Boras Mandić.

Sutra se u Zagrebu održava novi sastanak na temu HEMS-a. (pgž)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari