Koalicija PGS/IDS/UK u Cresu: Država je maćeha hrvatskim otocima

Predstavnici koalicije PGS/IDS/UK družili su se s građanima Cresa s posebnim naglaskom na problematiku otoka

“Život na otocima, ma koliko jadranski otoci čarobni bili, teži je i skuplji od života na kopnu, a na udaljenijima nerijetko i surov”, rečeno je na javnoj tribini za građane Cresa

Život na otocima bila je glavna tema tribine regionalnog bloka PGS/IDS/Unija Kvarnera što je večeras održana u Cresu.

Zakon o otocima, donesen u Saboru početkom 2000-tih, a u čemu je jednu od ključnih uloga imao predsjednik PGS-a Darijo Vasilić, rezultirao je pozitivnim efektima, ali je posljednja dva mandata Vlada RH znatno smanjila proračunska izdvajanja za otoke i drastično snizila kvalitetu života na njima.

Kada tome dodamo potpuno centralizirani državni sustav, dolazimo do onoga što imamo, odnosno nemamo danas: nedostaje liječnika, javnih službi, prometna povezanost loša je, komunalna opremljenost najčešće siromašna, a kulturni i društveni život u najvećem dijelu otoka nepostojeći.

Sve to istaknuli su večeras u Cresu Darijo Vasilić (PGS), Marko Boras Mandić (UK) i Tajana Masovčić (IDS).

Rješenja nagomilanih problema brojna su, a jedan od nužnih preduvjeta za to jest decentralizacija ovlasti i sredstava te kudikamo viša izdvajanja iz državnog proračuna za hrvatske otoke, zaključak je iznesen na javnoj tribini.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari