ISPRIKA IM NIJE DOVOLJNA Ženska inicijativa HNS-a: „Ono što je kardinal rekao sramotno je, pozivamo Crkvu na reakciju!“

Proteklih su dana „Registar štraca“i „Štracovnice“ postali lajtmotiv društvenih mreža. Iako su izazvale puno smijeha, o tome se treba i ozbiljno progovoriti.

Ne smijemo ignorirati i šutjeti kada nas netko naziva štracama, poručile su na današnjoj konferenciji za medije žene Istarsko – primorsko – goransko – ličko – senjskog regionalnog saveza Hrvatske narodne stranke – liberalnih demokrata, reagirajući na nedavnu propovijed kardinala Vinka Puljića u Arbanasima.

„Isprika nije dovoljna. Ono što je kardinal rekao sramotno je, nisko, omalovažavajuće i degradirajuće u današnjem svijetu, svijetu borbe za jednakost i ista prava. I upravo zato pozivamo Crkvu na reakciju. Pozivamo tu veliku instituciju neka ukori kardinala Vinka Puljića. Zbog neprimjerene poruke s oltara morao bi odgovarati“, istaknula je Romina Alkier, predsjednica Ženske inicijative IPGLS RS HNS-a pitajući se jesu li žene, nakon toliko truda i rada, zaslužile ovakve epitete.

Proteklih su dana „Registar štraca“i „Štracovnice“ postali lajtmotiv društvenih mreža. Iako su izazvale puno smijeha, o tome se treba i ozbiljno progovoriti.

„U vrijeme kada je u školama spolni odgoj potreban jednako kao i znanje pisanja životopisa, u vrijeme kada djeca stupaju u spolne odnose daleko prije nego što su to radile naše generacije, a nemaju nikoga da ih kvalitetno obrazuje o metodama kontracepcije, spolnim bolestima i svemu što uz to ide, nećemo šutjeti. Nećemo ignorirati ovakve poruke samo zato što mnogi tvrde da se borimo s vjetrenjačama. Nećemo poruke onih koji svoje mjesto pred reflektorima iskorištavaju kako bi žene vrijeđali, zanemarivati. U ovom slučaju, šutnja nije zlato“, naglasila je Barbara Konestabo, tajnica IPGLS RS HNS-a.

Romina Alkier osvrnula se i na muškarce: „Oni muškarci koje mi isprobavamo kako bi pronašle muža, gdje su u toj priči oni? Pravo na jednakost naše je osnovno pravo jer budimo realni, danas se muškarci i žene jedino biološki razlikuju i uvelike se briše linija između onog što je njima „dozvoljeno“, a nama nije…. Ili mi to samo želimo vjerovati. Možda su muškarci još uvijek frajeri ili face ako imaju više žena, a žena koja se usudi uživati u svojoj seksulanosti – štraca.“

Dužne smo generacijama koje dolaze ostaviti društvo boljim nego ono u kojem se sad nalazimo, kao što su to naše majke učinile za nas. I zato se moramo, uvijek i neprestano, boriti za svoja prava, zaključile su žene IPGLS RS HNS-a.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari