KONFERENCIJA ZA MEDIJE

Iva Rinčić: Može li Teatro Fenice postati riječki Fenice (Feniks)?

“Obnova Teatra Fenice itekako se može sufinancirati europskim sredstvima. Za to postoji program Konkurentnost i kohezija 2021-27. i Natječaj „Obnova javne kulturne infrastrukture“, usmjerenom na ulaganja u unapređenje (obnovu) javne kulturne infrastrukture“, relčeno je danas na konferenciji za medije koju je sazvala nezavisna gradska vijećnica Iva Rinčić

“Očuvanje kulturnih dobara u maniri dobrog gospodara zakonska je obveza jedinica lokalne i područne samouprave. No, zbog nemara, nereda i neučinkovitog upravljanja više od polovice kulturnih dobara u Rijeci propada, umjesto da bivša prijestolnica kulture koristi svoju kulturnu i industrijsku baštinu i generira novi gospodarski razvoj i rast“, rekla je danas nezavisna vijećnica Iva Rinčić na konferenciji za medije pod nazivom „Može li Teatro Fenice postati riječki Fenice (Feniks)?“, posvećenoj stanju zgrade Teatra Fenice.

‘Zašto do danas nije imenovan privremeni skrbnik?’

„Do danas ne znamo kako je Rijeka kao prijestolnica kulture mogla dopustiti da ova zgrada propada, iako je uvrštena u prioritete kulturnog razvitka Grada Rijeke 2013. – 2020. I nejasno je zašto do danas nije imenovan privremeni skrbnik, a radi se o zakonskoj obvezi i nalogu Konzervatorskog odjela iz 2021. Privremeni skrbnik dužan je na račun i trošak vlasnika poduzimati mjere zaštite kulturnog dobra koje mu odredi nadležno tijelo“, pojasnila je Rinčić.

„Rješenje za obnovu zgrade Teatra Fenice postoji“, ustvrdila je vijećnica i predsjednica Odbora za kulturu Maša Magzan.

Nastavila je:

„Sada znamo da zgradu zajednički mogu kupiti PGŽ i Grad Rijeka. Premda se uporno navodi da se Teatro ne može sufinancirati sredstvima europskih fondova, to nije točno! Baš suprotno. Mogućnost sufinanciranja obnove Teatro Fenice postoji i to putem programa Konkurentnost i kohezija 2021-27. Riječ je o Natječaju „Obnova javne kulturne infrastrukture“, usmjerenom na ulaganja u unapređenje (obnovu) javne kulturne infrastrukture koji se otvara 1. veljače i traje do kraja ove godine! Nudi mogućnost sufinanciranja od čak 85 %, u iznosu između 200.000 do maksimalnih 6.000.000 EUR bespovratnih sredstava“, poentirala je Magzan.

‘Teatro Fenice treba funkcionirati kao višenamjenski prostor’

„Ima sasvim dovoljno vremena i da se zgrada kupi i da se okupi stručna ekipa, napravi elaborat i prijavi na natječaj. Te da Teatro Fenice ponovo postane dio Strategije razvoja kulture. Ali, sve to moguće je jedino ako Grad i Županija imaju viziju toga što će biti u Teatru Fenice i kako zgradom upravljati“, upozorila je Magzan.

„Naše je mišljenje da Teatro Fenice treba funkcionirati kao višenamjenski prostor u koji je moguće smjestiti atraktivnu dvoranu za izvedbene umjetnosti, kongresnu i koncertnu dvoranu te kino-dvoranu (umjesto plaćanja najma za Art kino), kao i prostor za podržavanje aktivnosti nezavisne scene i mladih.“

„Nećemo sada prozivati krivce niti upirati prstom. Želimo Teatru Fenice dati novu priliku da se uzdigne poput Feniksa. Da u ovom slučaju bude po onoj – nomen est omen“, zaključila je Iva Rinčić konferenciju za novinare.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari