KONFERENCIJA ZA MEDIJE

Ivaniš: Istekom moratorija na kredite hrvatski poduzetnici i građani pred potpunim su slomom

Foto: Mateo Levak/Riportal

Istekom moratorija na kredite i leasinge hrvatski poduzetnici i  građani pred potpunim su slomom, bio je naziv današnje konferencije za novinare PGS-ovog kandidata za gradonačelnika Rijeke Nikole Ivaniša.

Uvodno je upozorio da je ustvari riječ o temi što podrazmijeva iznimno važne javne i političke implikacije, odnosno probleme s kojima će se uskoro susresti hrvatski građani i poslovni subjekti te društvo u cjelini.

Foto: Mateo Levak/Riportal

-Ukupno je u Hrvatskoj realizirano u proteklom razdoblju oko 41 milijardna kuna kredita, od čega je oko 36 milijardi stavljeno pod moratorij koji tijekom godine, do lipnja, u cjelosti ističe i od tada će se počet javljati ozbiljni problemi. Najprije onima koji su koristili moratorij, odgodu vraćanja kreditnih obaveza, kao gospodarstvenici, a ponajprije je riječ o turističkoj djelatnosti, zatim prijevoznicima, kopnenim i morskim, i o uslužnim djelatnostima u najširem smislu te riječi. A ako je čak 36 milijardi kuna kredita vrlo upitne naplativosti, od čega će dobar dio biti potpuno nenaplativ, onda se očekuju i veliki problemi u poslovanju, odnosno kreditnim portfeljima banaka, rekao je Ivaniš pa priču prebacio na razinu Europske unije naglasivši činjenicu da je Hrvatska sastavnio dio europskog bankarskog sustava.

-Jasno, Hrvatska se mora pridržavati zadanih okvira u funkcioniranju tog sustava unutar Europske unije, ali je činjenica da moramo uprijeti prstom u onoga čiji je zadatak aktivnije se uključiti u rješavanje tog golemog problema, a to je Vlada Republike Hrvatske. Ne mogu udruge ugostitelja i prijevoznika ili bilo koji gospodarstvenik u ovakvim trenucima individualno svoje probleme rješavati s bankama.

Foto: Mateo Levak/Riportal

U redu, manji dio možda i može biti riješen jer će i banke nuditi određena moguća rješenja, međutim kapitalni dio čitave ove priče na takav način ne može biti zadovoljavajuće okončan, za to moraju postojati sistemske mjere, a njih u Europskoj uniji mogu potaknuti, inicirati samo predsjednik Vlade RH i ministar financija, istaknuo je kandidat za gradonačelnika Rijeke Ivaniš dodavši i da je Hrvatska danas prema istraživanjima o realizaciji ukupnih društvenih odnosa na samome dnu EU, a na neslavnoj ljestvici sljede nas Cipar, Rumunjska, Bugarska…

Potom je citirao i guvernera Hrvatske narodne banke koji je iznio podatak da je Hrvatska u 2020. godini, usljed krize uzrokovane koronavirusom, trajno izgubila 50 tisuća radnih mjesta pa retorički zapitao bez koliko ćemo još radnih mjesta ostati do kraja ove godine.

-U postcovid vremenima u Hrvatskoj se najviše pouzdamo u turizam, usluge, prijevoz…, od njih očekujemo punjenja nacionalnog i lokalnih proračuna, bruto domaćeg proizvoda…, a upravo su to djelatnosti koje su najviše koristile moratorij na otplatu kredita i koje će svoje kreditne obaveze teško ili nikako ispunjavati. Zbog toga Vlada RH naprosto mora potaknuti inicijativu pred EBA-om, europskom bankovnom regulatornom agencijom, da se Hrvatskoj odobri novi jednogodišnji moratorij u trajanju 12 mjeseci, od lipnja ove do lipnja 2022. godine.

Što bi svakako bilo bolje nego najveći dio od spomenutih 36 milijardi kuna kredita proglasiti nenaplativim. U tom slučaju stradaju svi, i gospodarstvenici i građani i banke, a Vlada neodgovorno poručuje da sami rješavamo probleme s bankama, dakle ne čini ništa ni za državni proračun ni sudbine svojih građana. Plenković i njegova ekipa ne smiju samo poslušno pratiti želje i naloge iz Brisela već se aktivno uključiti u europske procese i nuditi rješenja, zaključio je Nikola Ivaniš.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari