"SITUACIJA JE ALARMANTNA"

Ivaniš: “Spas turističke sezone leži u interventnom uvozu ruskog i kineskog cjepiva”

Epidemiološka kriza uzrokovana naglim skokom zaraženih, problemi u kampanji cijepljenja, ugroženost zdravlja ali i turističke sezone bile su dominantne teme konferencije za novinare što su je održali Nikola Ivaniš i Mladen Prenc, oba liječnika, oba članovi Primorsko goranskog saveza i oba kandidati za (grado)načelnike Rijeke, odnosno Matulja.

“Mi smo turistički kraj i od turizma uvijek očekujemo mnogo.
Međutim, kako možemo išta očekivati ako nemamo dovoljnu procijepljenost, kako turističkih radnika tako i svih onih iz ugostiteljskog i sličnih sektora koji opslužuju tu ključnu ne samo jadransku već i državnu djelatnost.

Stoga apeliram na cjelokupnu Vladu RH te resorne ministre zdravstva i turizma da ozbiljnu razmisle ne bismo li prioritet u cijepljenju ipak trebali dati jadranskim županijama”, rekao je Prenc pa dodao da je on, kao liječnik obiteljske medicine na Liburniji, procijepio do sada tek nešto više od 4 posto svojih pacijenata. “U takvoj situaciji iluzorno je očekivati da turisti odaberu hrvatski Jadran za svoje turističko odredište.”, dodao je.

“Gospodo iz Vlade, dajte nam cjepiva, dajte nam da radimo naš posao, a nama nije problem i danju i noću raditi kako bismo spriječili daljnje divljanje epidemije i cijepili naše pacijente”, zaključio je Prenc, a na njegove se riječi nastavio kandidat za gradonačelnika Grada Rijeke i počasni predsjednik Primorsko goranskog saveza Nikola Ivaniš.

“Još jedna loša turistička sezona mogla bi imati nesagledive posljedice na državni proračun i bruto domaći proizvod, a onda smo u ozbiljnom problemu svi mi građani”, rekao je Ivaniš pa dodao da je sada već sasvim bjelodano da se epidemija ubrzano širi.

“Mi danas uopće ne znamo koliko nas epidemijskih valova čeka u
budućnosti, kojih sve vrsta sojeva i koliko će sve to potrajati. Previše je nepoznanica na koje znanost još uvijek nije našla odgovore. Stoga smatramo da je Vlada RH pogriješila kada je dozvolila da Hrvatska bude zakinuta u raspodjeli cjepiva, a svima nam je jasno da smo zakinuti.

Nije normalno da austrijski kancelar Kurz bude taj koji je prvi jasno i glasno rekao da je Hrvatska zakinuta”, uputio je Ivaniš kritiku državnoj vlasti, a onda, ipak, izrazio i nadu u moguće povoljnije rješenje s obzirom da je dobar dio zemalja članica EU odlučio nezavisno i slobodno odabirati vrste cjepiva za svoje građane pa tako i ono rusko ili kinesko.

“Ako trebamo spašavati turističku sezonu, a trebamo, onda treba hitno, interventno doći do dodatnih količina cjepiva što je moguće samo iz ruskih i kineskih izvora. Cjepivo nije i ne smije biti instrument politike već spašavanja života zdravlja i života građana, ali i gospodarstva”, ustvrdio je Nikola Ivaniš.

Još je jednom istaknuo važnost revitalizacije Imunološkog zavoda, ne kao spasonosnog rješenja u aktualnoj epidemiji jer sada naprosto nema dostatnog vremena sve upogoniti, već zbog njegove ukupne važnosti u javnom zdravstvu i zdravlju građana: od proizvodnje krvnih pripravaka preko seruma pa do cjepiva.

“Eto, srbijanski imunološki zavod uskoro kreće s licenciranom proizvodnjom kineskog cjepiva jer nisu dozvolili ono što mi jesmo- upropaštavanje te institucije od prvorazrednog državnog značaja. Podhitno moramo ispraviti tu pogrešku i pokrenuti naš Imunološki zavod pa mi je drago da sam konačno, poslije otvorenog pisma što sam mu ga uputio i poslije niza kasnijih javnih poticaja, dobio odgovor ministra zdravstva Vilija Beroša u kojemu me upoznao da su u završnoj fazi pripreme svih aktivnosti potrebnih za obnovu Zavoda kao projekta od iznimne državne važnosti”, zaključio je Ivaniš.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari