IZ RIJEČKIH ŠKOLA: U narednoj školskoj godini 2244 učenika u programu produženog boravka i cjelodnevnog odgojno-obrazovnog rada

Foto: Ilustracija

Program će provoditi 76 učitelja/ica za koje će Grad Rijeka osigurati dio sredstava za rashode za zaposlene u produženom boravku i cjelodnevnoj nastavi

Grad Rijeka i ove će školske godine u gradskim osnovnim školama nastaviti provoditi program produženog boravka i cjelodnevne nastave kojim će biti obuhvaćeno 2244 učenika/ca, od kojih je 2074 (92 %) s prebivalištem na području grada Rijeke i 170 učenika/ca (8%) iz drugih jedinica lokalne samouprave, prenose mrežne stranice Grada Rijeke.

Na poziv Odjela gradske uprave za odgoj i školstvo, osnovne škole dostavile su svoje prijedloge za organiziranje skupina učenika za pohađanje produženog boravka te redovnih razrednih odjela za cjelodnevni odgojno-obrazovni rad, kao i prijedlog broja učitelja razredne nastave, potrebnih za njihovu provedbu, za školsku 2017./2018. godinu.

Zaprimljeni su prijedlozi iz 23 škole čiji je osnivač Grad Rijeka te dvije osnovne škole drugih osnivača.

Temeljem analize utvrđene su potrebe broja skupina produženog boravka, odnosno razrednih odjela cjelodnevno odgojno-obrazovnog rada pa će za školsku 2017./2018. godinu biti formirano 76 skupina/razrednih odjela cjelodnevno odgojno-obrazovnog rada, i to: OŠ-SE Belvedere (2 skupine), OŠ Brajda (3 skupine), OŠ Centar (1 skupina), OŠ-SE Dolac (4 skupine), OŠ Eugen Kumičić (3 skupine), OŠ Fran Franković (3 skupine), OŠ-SE Gelsi (6 skupina), OŠ Gornja Vežica (3 skupine), OŠ Ivana Zajca (3 skupine), OŠ Kantrida (4 skupine), OŠ Kozala (4 skupina), OŠ Nikola Tesla (8 skupina), OŠ Pećine (2 skupine), OŠ Pehlin (2 skupina), OŠ Podmurvice (2 skupine), OŠ-SE San Nicolo (3 skupine), OŠ Srdoči (4 skupine), OŠ Škurinje (2 skupine), OŠ Trsat (2 skupine), OŠ Turnić (3 skupine), OŠ Vežica (3 skupine), OŠ Vladimir Gortan (3 skupine), OŠ Zamet (4 skupine) te u dvjema osnovnim školama drugih osnivača: Osnovnoj waldorfskoj školi (1 skupina) i Katoličkoj osnovnoj školi “Josip Pavlišić“ (1 skupina).

Programom produženog boravka i cjelodnevne nastave bit će obuhvaćeno 2244 učenika/ca, od kojih je 2074 (92 %) s prebivalištem na području grada Rijeke i 170 učenika/ca (8%) iz drugih jedinica lokalne samouprave. Ovim programima bit će obuhvaćeno oko 52% učenika/ca razredne nastave, što odgovara prosjeku prethodnih školskih godina.

Visok postotak obuhvata učenika ovim Programima osigurava kvalitetan sustav odgojno-obrazovnog rada s djecom mlađe školske dobi, u vremenu dok roditelji rade te potvrđuje opredjeljenje Grada Rijeke da ogovori na potrebe današnjih obitelji i načina života.

Program će provoditi 76 učitelja/ica za koje će Grad Rijeka osigurati dio sredstava za rashode za zaposlene (plaću, naknadu za prijevoz na posao i s posla, jubilarnu nagradu, božićnicu, regres za godišnji odmor, dar djetetu do 15 godina starosti i dr.) u produženom boravku i cjelodnevnoj nastavi, i to za jednog učitelja/icu razredne nastave po skupini učenika.

Valja istaći kako je riječ o široj javnoj potrebi u školstvu (iznad minimalnog državnog standarda). Radi se o značajnim sredstvima koja Grad Rijeka osigurava u svom Proračunu.

Potrebna sredstva za sufinanciranje Programa u prvom obrazovnom razdoblju školske 2017./2018. godine, u ukupnom iznosu do oko 1.435.000,00 kn osigurana su u Proračunu Grada Rijeke za 2017. godinu. Za nastavak sufinanciranja u drugom obrazovnom razdoblju sredstva će se planirati u Proračunu Grada Rijeke za 2018. godinu.

Cijena usluge za roditelja-korisnika usluge ostala je ista kao i do sada.

Za roditelja odnosno staratelja-korisnika usluga produženog boravka / cjelodnevnog odgojno-obrazovnog rada za učenika koji ima prebivalište na području Grada Rijeke ovisno o razredu i dohotku po članu kućanstva, tijekom devet (9) mjeseci školske 2017./2018. godine, iznosi:

Za roditelja odnosno staratelja-korisnika usluga produženog boravka/ cjelodnevnog odgojno-obrazovnog rada za učenika koji nema prebivalište na području Grada Rijeke iznosi 450,00 kn mjesečno, i to tijekom devet (9) mjeseci školske 2017./2018. godine.

Napominjemo da Odjel gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb odobrava subvenciju prehrane i za dio troškova rada učitelja koji izvodi ove programe za učenike/ce slabijeg materijalnog statusa.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari