Iz Županije najavili velika ulaganja u školstvo: “Povećao se broj prvašića u PGŽ”

Primorsko-goransku županiju očekuju nove investicije. Unaprjeđuje se sustav zasnježenja Platka, dograđuju se škole te se grade sportske dvorane. Raspisani su natječaji za turističke zajednice i udruge te se otvara dislocirana jednica doma za starije osobe na Rabu.

Na dnevnom redu 26. sjednice Županijske skupštine koja će se održati u četvrtak, 6.veljače predviđeno je 15 točaka, najavio je na današnjem redovnom susretu s novinarima predsjednik Županijske skupštine Erik Fabijanić.

Neke od tema o kojima će vijećnici  raspravljati su investicije koje su vezane za raspored decentraliziranih sredstava za školstvo, djelatnost zdravstva te socijalne skrbi. Jedna od točaka dnevnog reda bit će posvećena daljnjem razvoju Platka te usavršavanju sustava zasnježenja.  Na temelju županijske odluke  za djelatnost nacionalnih manjina bit će izdvojena financijska sredstva u iznosu od pola milijuna kuna.

– Nalaz državne revizije je dao bezuvjetno mišljenje na ono što su bile financije Primorsko-goranske županije u 2018. godini, istaknuo je Erik Fabijanić.

62,3 milijuna kuna  decentraliziranih sredstava na osnovno školstvo rasporedit će se 36 milijuna, a na srednje 26 milijuna kuna.

-Investicijska održavanja odvijat će se na devet objekata osnovnih škola i 14 objekata srednjih škola. Naš proračun decentraliziranih sredstava podredili smo kapitalnim ulaganjima. Posebice projektu škole u Dražicama za koju će se izdvojiti 11,5 milijuna kuna, kazala je pročelnica UO za odgoj i obrazovanje Edita Stilin te najavila da bi projekt trebao biti završen najkasnije do početka 2021. godine, a škola će dobiti i novu sportsku dvoranu.

U tijeku je i dogradnja OŠ Andrije Mohorovičića u Matuljima za koju je predviđeno 2,6 milijuna kuna. Završetak radova se očekuje u kolovozu.

Pročelnica je najavila i nabavku novog vozila za prijevoz učenika u Ravnoj Gori te dostavnog vozila za Ugostiteljsku školu u Opatiji. Izvijestila je i o rezultatima upisa u prve razrede osnovnih škola. Prema prvim podacima upisano je 2.732 prvašića što je 229 djece više nego prošle godine.

–  Ja sam danas jako ponosna Riječanka jer se opet potvrdilo kako je Rijeka svoja, autentična i nepokorena i to izaziva ponos i lijep osjećaj, osvrnula se na jučerašnje svečano otvorenje Europske prijestolnice kulture resorna pročelnica Dragica Marač.

Za djelatnost socijalne skrbi na raspolaganju je ukupno 17,5 milijuna kuna od kojih 12.480.000 kuna biti usmjereno županijskim domovima za starije osobe što je za 3 posto više nego lani.  Od tog iznosa 396.000 kuna bit će utrošeno za otvaranje dislocirane jedinice Doma Mali Kartec na Rabu.

Pročelnica UO za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj Melita Raukar izvijestila je o upravo raspisanom natječaju za sufinanciranje programa selektivnih oblika turizma, posebice za turistički manje razvijena područja, a na raspolaganju je ukupno 380.000 kuna.  Javni poziv za turističke zajednice otvoren je do 20. veljače 2020. Osvrnula se i na protekli vikend te kazala kako se nada da će sektor za turizam u budućnosti i dalje imati koristi od godine u kojoj je Rijeka Europska prijestolnica kulture.

Donijeta je odluka i o raspisivanju javnog natječaja za udruge u poljoprivredi, ruralnom razvoju, šumarstvu, drvnoj industriji te lovstvu. Za udruge je predviđeno 1,1 milijuna kuna, a natječaj je otvoren do 26. veljače 2020.

Za programe Nastavnog zavoda za javno zdravstvo i Doma zdravlja, a koji se odnose na unapređenje i razvoj zdravstvenog standarda ukupno će iz županijskog proračuna biti usmjereno 1,8 milijuna kuna.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari