NAKUPINE U MORU

Video | ‘Izbjegavajte pelud u moru!’, upozorava županijski Nastavni zavod za javno zdravstvo

Nakupine u moru pojavile su se diljem Kvarnera. Više u videoprilogu!

Potpuni užitak kupačima je ovih dana kvario pelud u moru. Uz pelud, došlo je i do cvjetanja mora.

Te nakupine u moru građani bi trebali izbjegavati, savjetuju iz županijskog Nastavnog zavoda.

Sezona kupanja je počela

Sezona kupanja je počela, a osvježenje od vrućina građani su potražili i na plaži na Kantridi. No potpuni užitak kupačima ovih dana kvari pelud u moru.

“Možemo potvrditi da je u površinskom sloju mora u Kvarnerskom zaljevu utvrđena povišena koncentracija peludi. To je dominatno pelud bora, ali ima i drugih vrsta breze, hrasta, masline.”, kaže Darija Vukić Lušić, koordinatorica laboratorija za mikrobiologiju voda Zdravstveno-ekološkog odjela NZZJZ PGŽ za Kanal Ri.

Uz pelud, došlo je i do cvjetanja mora

“Naglo zatopljenje mora, što se desilo znači povišenje temperature naglo, kao i dovoljno hrane u moru, dušika i fosfora, što predstavlja hranu za fitoplankoton.”, dodaje Darija Vukić Lušić.

Te nakupine građani bi trebali izbjegavati, savjetuju iz županijskog Nastavnog zavoda.

“Te površine koje mogu biti žute I sluzave, svakako ne treba kupatI se ni unutra tih nakupina niti u neposrednoj blizini. Isto tako, ova situacija zahtijeva jedno detaljnije tuširanje prilikom izlaska iz mora.”, savjetuje koordinatorica laboratorija za mikrobiologiju voda Zdravstveno-ekološkog odjela NZZJZ PGŽ.

Foto: Čitatelj (Morena Bačelić)

Ispitivanje kakvoće mora u PGŽ

Danas je krenulo ispitivanje kakvoće mora u Primorsko-goranskoj županiji koje se provodi svake godine.

“Ovo je prvi ciklus od deset što nas očekuju u ovoj sezoni. Svaka dva tjedna ispitujemo kakvoću mora na našim plažama. PGŽ ima velik broj plaža, to je ove godine 270.”, otkriva Darija Vukić Lušić.

Primorsko-.goranska županija može se pohvaliti čistim morem uz jedan izuzetak.

“To je slučaj na području Kantride gdje jedino imamo kronicitet koji se javlja iz godine u godinu i to je povezano s aktivnosti priobalnih izvora.”, kaže Darija Vukić Lušić.

Na drugim plažama, ukoliko se pojavi nečistoća, najčešće je riječ o akcidentalnom onečišćenju poput kvara unutar kanalizacijske mreže ili curenju iz septičkih jama. Takva onečišćenja su privremena i lako se riješe, donosi Kanal Ri.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari