SVEČALO POLAGANJE VIJENACA

Izložbom i polaganjem vijenaca obilježen je Dan oslobođenja Kastva

Povodom Dana oslobođenja Kastva, delegacije Grada Kastva, UABA Grada Kastva i Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata Kastav, položile su vijenac i zapalile svijeću na Spomeniku palim borcima na kastavskom Gradskom groblju. 

Nakon polaganja, u Muzejskoj zbirci Kastavštine otvorena je izložba povodom Dana oslobođenja grada Kastva čiji su organizatori Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka i UABA Grada Kastva, a autori Marko Badurina i Matea Plišić.

Na izložbi su prikazane fotografije koje tematiziraju događanja u Kastavštini i Istri u vrijeme Drugoga svjetskog rata.

Nakon Travanjskog rata 1941. Kastavci se aktivno uključuju u pokret otpora želeći odagnati fašističku vlast s Kastavštine. Prolaze trnovit put, boraveći u partizanskim logorima suočeni s oskudicom, hladnoćom i teškim borbama u fašističkim napadima. Stanovništvo koje ostaje u Kastavštini organizira prikupljanje i dopremanje hrane i oružja kako bi se mogle pokrenuti akcije pokreta otpora. Fašistička represija nastoji sve te akcije uništiti, a za odmazdu internira žene i djecu u logore na područje Italije. Tragičan događaj koji se tada usjekao u pamćenje Kastavaca bilo je strijeljanje dvanaestorice mladića pod Banovim križem 6. lipnja 1942., u znak odmazde i odlaska pojedinih članova njihovih obitelji u partizane.

Ništa od navedenog nije moglo slomiti otpor i želju Kastavaca, koji odlaze u partizanske logore Tuhobić i Zvir. Nakon jednog od fašističkih napada na logor Zvir, preživjeli borci pridružuju se logoru na Crnom vrhu gdje je u veljači osnovana Sušačko-kastavska četa.

Nakon kapitulacije fašističke Italije u rujnu 1943. dolaze nacisti i partizanske borbe postaju sve teže. Represija raste, a stanovništvo biva odvođeno u koncentracijske logore. Na završetku rata, Kastavština je zabilježila 140 poginulih partizana, od 415 pripadnika, i 63 žrtve fašističkog terora. Oko 900 stanovnika bilo je odvedeno u logore, a mnogi od njih nisu se nikada vratili. 

Do oslobođenja Kastva došlo je 3. svibnja 1945., kada 6. brigada i dio 5. brigade 19. divizije IV. narodnooslobodilačke armije ulazi u Kastav, stoji u pozivu izložbe “Iz albuma sjećanja 1941. – 1945.).

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari