U ART-KINU

Jedna od najstarijih! OŠ Nikola Tesla svečanom proslavom obilježila 70. obljetnicu postojanja. Pogledajte kako je bilo!

Svečanom proslavom u Art-kinu Osnovna škola Nikola Tesla proslavila je 70. obljetnicu svoga postojanja.

Proslava u Art kinu okupila je bivše i sadašnje učenike, roditelje i predstavnike osnivača, Grada Rijeke, u čije ime su svečanosti prisustvovali gradonačelnik Marko Filipović i pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje, kulturu, sport i mlade Iva Erceg.

O povijesti škole govorila je ravnateljica Tatjana Bandera Mrakovčić, podsjetivši kako zgrada na današnjem Klobučarićevom trgu dom obrazovnih ustanova od 1693. godine, kada su prvi učenici krenuli u Isusovački kolegij. Današnji oblik zgrada je dobila 1934. godine kada je otvorena osnovna škola. Zbog mnogo previranja, za datum osnivanja osnovne škole prihvaćen je 1. rujan 1953. kada je otvorena kao eksperimentalna škola. Od 1962. nosi ime Nikola Tesla.

„Vjerojatno je naziv Eksperimentalna škola dao pečat radu škole u narednim desetljećima. Prva smo škola vježbaonica Pedagoškog fakulteta u našem gradu. Sigurno je jedan od razloga bio taj što smo dijelili prostor, ali nastavili smo biti vježbaonicom ne samo Pedagoškog fakulteta, već i svih fakulteta koji odgajaju učitelje – Filozofskog, Fakulteta za matematiku, Fakulteta za fiziku, Akademije primijenjenih umjetnosti, Teologije u Rijeci. Još 1978./1979. školske godine započeli smo s tada eksperimentalnom provedbom cjelodnevnog odgojno-obrazovnog rada kao jedna od svega tri osnovne škole u tadašnjoj državi. Cjelodnevni odgojno-obrazovni rad se proširio u Rijeci i u druge škole i još uvijek se provodi“, kazala je ravnateljica Bandera Mrakovčić.

Škola ima gotovo 600 učenika i 70-ak zaposlenika

U školi se provode i stručni ispiti za učitelje pripravnike, kao i učenje albanskog te ruskog jezika po modelu C. Škola danas broji 15 mentora, osam savjetnika i tri izvrsna savjetnika, a zaposlenici se i dalje vrijedno educiraju. Škola ima gotovo 600 učenika i 70-ak zaposlenika.

„Biti učitelj, prosvjetni djelatnik, osoba ili ustanova koja skrbi za mlade pa tako i za budućnost naše domovine nije lagan zadatak. No vrijedan je truda, vrijedan ljubavi, rada i nade u svakom danu. Kroz školu je do danas prošlo mnogo učenika. Svaki od njih ostavio je svoj trag i svaki je ponio neku uspomenu na školu i iz škole. Sedamdeset godina dob je kada se posjeduje prilično iskustvo i životna mudrost. Možemo se s ponosom osvrnuti na postignuto, a još uvijek imamo puno planova. Uvijek smo prihvaćali izazove, eksperimentalne programe, sudjelovali u reformama. Iz svega smo nešto naučili i kretali naprijed“, poručila je ravnateljica.

Gradonačelnik Filipović čestitao je nastavnicima, učenicima i njihovim roditeljima 70. rođendan njihove škole.

„Dok izgovaram tu brojku, razmišljam o generacijama i generacijama učenika koji su prošli ovim školama, ali i svima onima, koji će tek proći i čije će živote oblikovati upravo nastavnici ove škole, svi vi, koji ste godinama jamac izvrsnosti OŠ Nikola Tesla. U publici vidim puno poznatih lica – sportaša, umjetnika i svih koji su dali su svoj obol da OŠ Nikola Tesla bude jedna od najprepoznatljivijih odgojno-obrazovnih institucija u našem gradu“, kazao je gradonačelnik Filipović.

Istaknuo je kako škola, osim što je poznata kao pionir u uvođenju inovacija u kurikulum, brojnim aktivnostima, projektima i inicijativama, izuzetno pridonijela podizanju razine kvalitete riječkog osnovnog školstva, koje se oduvijek ističe, upravo po iskoracima u obrazovnim modelima i nadstandardu koji pruža.

Filipović: Škola ima gotovo 600 učenika i 70-ak zaposlenika

„Osim takvih, obrazovnih iskoraka, poput uvođenja cjelodnevne nastave, koju ste uveli kao prva škola u Rijeci, potom iznimno uspješnog Građanskog odgoja i obrazovanja, koji se kapilarno širi Hrvatskom i za koji se nadam se da će jednom biti dio osnovnoškolskog programa i na nacionalnom nivou, nesebično ste ustupili dio prostora za jaslice, svjesni naših napora i želja za omogućavanjem smještaja u vrtić za svako riječko dijete“, poručio je gradonačelnik Filipović.

U zajedničkoj suradnji Grada Rijeke i osnovne škole razvija se ideja o otvaranju IB škole u Rijeci, kako bi djeca, kojoj hrvatski nije materinji jezik, našla svoje mjesto, ali i kvalitetno obrazovanje.

„Ovih prvih 70 godina dokazuje da ste vitlana 70-godišnjakinja i da škola ima perspektivu i budućnost. Veselimo se svim aktivnostima koje ćete poduzeti u budućnosti“, poručio je gradonačelnik Filipović.

Sedamdesetu godišnjicu postojanja OŠ Nikola Tesla obilježava brojnim aktivnostima posvećenim Nikoli Tesli. Nakon sinoćnje svečanosti i snimanja milenijske fotografije, koju je napravio Nikola Kurti, učenici će proslavu Dana škole nastaviti i danas sudjelovanjem u raznovrsnim radionicama.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari